Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

Så mycket mer än en semifinal

Martin Palmér
fre 11 apr 2014 kl 15:45

Imorgon är det dags. Wigan på Wembley. Semifinal i FA Cupen. En fantastisk chans att återuppliva vår säsong. Det är precis så spelarna måste se matchen, som en möjlighet. Börjar de istället se kraven på seger och risken att förlora med allt vad det innebär är risken stor att matchen präglas av en förlamande rädlsa att förlora snarare än en vilja att vinna och visa att vi kan än. Det är i mina ögon det största hindret att ta oss över imorgon. Lyckas vi med det kommer vi vinna matchen relativt komfortablet. Misslyckas vi kan vi se fram emot en svettig eftermiddag.

Det är egentligen lustigt att vi sitter här i april och många är vettskrämda inför en semifinal mot ett Championshiplag, den här säsongen började ju så bra. För första gången på flera flera år såg vi ut att inte behöva vara involverade i en gastkramade ångestfylld kamp om fjärdeplatsen ända in till sista omgången. Att vi nu då befinner oss i ett sämre läge att nå fjärdeplatsen än någonsin är inte annat fantastiskt ironiskt. Blir det mer Arsenal under senare delen av 2000-talet än så?

Vad har det här med matchen på lördag att göra då? Jo, den sits vi satt oss i i ligan gör att matchen mot Wigan är så mycket mer än bara en FA cupsemifinal, om nu en FA cupsemifinal någonsin kan vara bara. Resultaten imorgon kan komma att avgöra, inte bara hela säsongen, utan även framtiden för klubben som helhet.  En vinst innebär att vi har en final på Wembley att se fram emot, en chans att få något med sig från säsongen även om vi inte klarar av att nå fjärdeplatsen. Den vetskapen kan ta bort mycket press från spelarna i ligan och rejält öka chanserna att vi faktiskt når fjärdeplatsen. Det ger också en generellt positiv känsla i klubben som också kan lyfta laget nu när det ser så tungt ut. En förlust och andra sidan. Då pratar vi riktig kris. Då har vi misslyckats med att kapitalisera på den bästa titelchans vi haft sen 2008, ligacuper räknas inte riktigt, trots att det var ett ruskigt mediokert lag som stod för motståndet. Det kommer att sänka ett redan lågt lag ännu lägre och kraftigt minska chanserna att komma fyra.

Matchen kan med andra ord i princip avgöra utgången av den här säsongen, en säsong vars utgång kommer påverka klubbens framtid mer än någon annan. Den samlade bilden är att allt arbete kring Emirates och sponsordealar har arbetat med målet att vi ska hålla oss kvar i Champions League över den här sommaren. Den här sommaren där vi tack vare nya dealar ska ha mer pengar att handla för än någonsin. Nu riskerar vi att snubbla på målsnöret och förgöra det god arbete som gjorts under dessa år. Szczesny säger att laget mognat sedan finalen 2011, det är dags att bevisa det nu.