Medlemmar: 8803 st.
Visa menyn

Arsenal går mot dubbeln

Sebastian Parkkila
tor 17 apr 2014 kl 18:39

Det är ganska deprimerande att sitta och hålla på Crystal Palace mot Everton en onsdagskväll. Under inga omständigheter ska en match de två lagen påverka Arsenal under slutskedet av en säsong. Men här är vi nu och tampas egentligen bara med Everton om att få kvala till Champions League. Detta efter att ha spenderat stora delar av säsongen i ligaledning. Det tog en lång rad av felbeslut för att vi skulle hamna där vi är nu, men de togs likväl.

Arsenal ligger nu i alla fall bra till för att återigen knipa Champions League-platsen med en hårsmån, och kommer nog att göra det i sista omgången likt under tidigare säsonger. Everton hamnade i och med sin förlust mot Crystal Palace en poäng bakom Arsenal, som ska hantera trycket som favoriter till att bli fyra. På pappret har Arsenal fyra lättare möten kvar i ligan mot Hull, Newcastle, West Brom och Norwich. Everton måste däremot spela mot båda Manchester-lagen under slutspurten. 

Om man, likt herr Wenger, ska räkna Champions League-kvalplats som en trofé så kan vi mycket väl vara på väg mot att ta hem dubbeln i år och med den stundande FA cup-finalen mot Hull. Med Community shield inräknat har vi chans på trippeln. När Kim Källström avslutar sin låneperiod i Arsenal i sommar kanske det går att kalla även det för en pokal. Minst ett deltagandediplom.

Men om man ska det det på den ljusa sidan så talar allt egentligen för att Arsenal ska behålla sin plats i Champions League även nästa säsong. Över de senaste 6-7 åren har vi fått en hel drös erfarenhet av att fajtas om CL-platser ända in på mållinjen, och har hittills alltid lyckats. Även det är något deprimerande.

Men med fem matcher kvar av säsongen är det inte utan att man går runt och funderar på sommaren, som kan komma att bli väldigt omskakande för Arsenal. Wenger har haft ett kontraktsförslag på sitt bord sedan i höstas, men har ännu inte valt att skriva på. Många tror att FA cup-finalen avgör Wengers öde. Vinner vi så kanske han känner att han trots allt har det som krävs för att föra Arsenal framåt. Förlorar han den så kommer han ha tappat allas förtroende, i vilket fall det inte finns något rationellt argument för Arsenal att behålla honom. 

Men oavsett utgången i finalen så är det svårt att se att Arséne Wenger stannar i klubben efter säsongens fiasko. Det har säkerligen inte undgått honom hur lagets egna supportrar en efter en vänder sig emot honom, och "Wenger out brigade" formar sakta men säkert en majoritet. Detta var säsongen då Wenger skulle bevisa att han kan slåss om en titel med Arsenal fortfarande, och det gjorde han också till en början. Tack vare en drös uddamålssegrar lyckades Arsenal behålla serieledningen efter att halva säsongen hade gått. Sedan drabbades Arsenal sedvanligt av skador på nyckelspelare, och lika sedvanligt vägrade Wenger att täcka upp för skadorna då han hade chansen i januari. I stället hånade han lagets supportrar genom att värva ännu en skadad spelare. På lån.

Utöver Wengers öde är detta sommaren då Arsenal ska spendera pengarna. Man ska hitta den där anfallaren som har låtit vänta på sig i två år. Det är dags att äntligen ersätta Gilberto Silva. Kanske får vi till och med en riktig ytter som kan tänka sig att löpa när Özil har bollen? Jag sade i och för sig samma sak inför den förra sommaren, och den slutade med att vi inte täppte igen några luckor i truppen – varför vi nu kämpar för fjärdeplatsen.

En väldigt viktig sak inför sommaren är att behålla Bacary Sagna. Inte bara för att han är en oerhört duktig högerback, men även för att han är en av de rutinerade spelarna i truppen som har varit i laget under en längre tid. Det måste vara billigare att erbjuda honom en vettig lön i stället för att köpa en ny högerback av samma kvalitet. Om det ens går att hitta.

Även om det skedde en ganska duktig rensning av så kallat "deadwood" förra sommaren så krävs det att vi avlastar personal även den här sommaren. Spelare som Mikel Arteta och Lukas Podolski bör ha gjort sitt i klubben. Arteta får nu se sig bli omsprungen av Mertesacker samtidigt som Lukas Podolski inte gör sig rättvisa som ytter. Han ska vara en andra anfallare, och någon sådan position har vi inte i laget och sanningen är att han knappast är värd att bygga ett lag runt. Det är även så enormt enerverande att han vägrar gå framåt med bollen, och letar i stället bakåtpassningar så fort han har en motspelare framför sig. Theo Walcott lider av samma dilemma, men skillnaden är att han tar löpningar och gör det bra.

I korthet så tror jag att vi kan nå framgång nästa säsong om vi:

  • 1. Ersätter Wenger med en ambitiös tränare som exempelvis Martinez eller Klopp.
  • 2. Får in en anfallare av rang, en genuin klassytter, en stabil defensiv mittfältare, en back-up på målvaktspositionen och behåller Sagna.
  • 3. Gör oss av med spelare som inte håller måttet i en klubb som Arsenal. Vi bör börja med Podolski och Arteta.

Min trestegsplan är en väldigt strukturellt omfattande omställning för klubben. Men det är ganska uppenbart att drastiska åtgärder behövs för att vi ska kunna ta oss framåt.

Kommentarer

Bild för MatteP

När har han sagt att en CL-plats är detsamma som en buckla och var verkligen enbart Özil den frälsare som skulle ta oss till en massa guld?

Att klaga på Podolski som dels varit relativt mycket skadad denna säsong men ändå, i form, på den korta speltid han fått levererat en hel del viktiga mål känns väl lite sådär?

Aja, får väl bara inse att som Arsenalsupporter så måste man helt enkelt alltid se saker så negativt, glömde det. :)

Bild för Koolner77

Podolski kan bli en nyckelman. Han bör behållas till varje pris!

Du har ingen jävla aning. Stöd klubben.

Bild för Raven

Håller med dig i det mesta men som ovan talare

skrivit så håller jag verkligen fast vid att ha kvar Poldi...

Bild för Sebastian Parkkila

Tycker att Podolski är en duktig fotbollsspelare, och en ganska makalös avslutare. Men har är verkligen ingen kantspelare, och det är ju dit han är förpassad på heltid i Arsenal. Han skulle behöva ett 4-3-2-1-1 där han spelar bakom en striker för att använda sina styrkor dock. Som ytter stoppar han upp spelet i 89 av 90 minuter. Han har ju inte direkt imponerat som ensam anfallare heller!

Bild för Sebastian Parkkila

4-2-2-1-1 ska det stå (eller förenklat 4-4-1-1). Närmaste vi har en släpande anfallare nu är väl Özil som spelar i offensiva mittfältsrollen, och han lär ju knappast petas för Podolski.

Bild för Fredde

Skulle inte gråta floder ifall man sålde Podolski och ersatte han med Campbell som vi ju har utlånad. Arteta har jag länge varit trött på. Vermaelen kommer ju med största sannolikhet att lämna, så 2 mittbackar (en rutinerad + en yngre) behövs. Och gott om bra (rörligare) anfallare som kan komma att flytta i sommar finns det gott om, där finns ingen ursäkt. 5 spelare in varav egentligen bara anfallaren och han som ska peta Arteta är för startelvan och där vi dessutom redan äger Campbell, låter inte för mig helt omöjligt.

You win some, you draw some

Bild för Sebastian Parkkila

Campbell kan vara en bra squad player helt klart, men vi behöver fortfarande en toppklassytter som är duktig på att löpa in bakom försvarare så att Özil har någon att leka med. Håller i övrigt med om allt!