Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Arsenal for Everyone

Malin Hägg
lör 28 jun 2014 kl 11:32

Det blir inte mycket skrivande såhär i VM-tider - speciellt inte då jag försöker undvika att skriva om saker som gäller SillySeason. Huvudanledningen är att det är ganska stilla på Arsenalfronten men nu har i alla fall en diskussion blossat upp som jag tycker är extremt viktig.

För andra året i rad kommer supportergruppen GayGooners att medverka Londons prideparad och detta har lett till en hätsk diskussion på sociala medier.

Alltid när den här typen av diskussioner blossar upp så blir jag lika förvånad över den enorma trångsyntheten hos människor. Det faktum att blir en massiv diskussion är väl bevis nog på att det arbete som GayGooners lägger ner är otroligt viktigt.

Den generella åsikten bland de som motsätter sig GayGooners inblandning i paraden, deras flagga på Emirates och klubbens tydliga ställning för supportergruppen verkar vara att "jag har inget problem med det och därför existerar inte problemet", alternativt "folk får vara hur gay de vill, de behöver bara inte skrika om det". 

Jag är enormt stolt över att Arsenal är en av de mest toleranta klubbarna i Premier League. Generellt har vi, i jämförelse med många andra klubbar, ett relativt litet problem med rasistiska, homofobiska och sexistiska ramsor. Men bara för att problemet är litet så betyder det inte att problemet inte existerar.

Det är extremt trångsynt att säga att bara för att man själv inte upplever ett problem så existerar inte problemet. Det är bara att titta på hur atmosfären kring en fotbollsarena är. Rent statistiskt sett måste det finnas många homosexuella par på Emirates, men hur bekväma är de med att visa sin kärlek öppet och självklart på samma sätt som heterosexuella par? Det är inte så enkelt.

Det duger inte att klappa sig själv på axeln och vara nöjd bara för att vi har mindre problem än andra klubbar. En enda supporter som går till matchen med ont i magen på grund av vem hen är, är en för mycket.

Vi är Arsenal. Vi ska alltid vara den bästa klubben. Vi ska alltid välkomna alla typer av människor. Oavsett hudfärg, sexuell läggning, kön, religion eller vad-det-nu-än-kan-vara.

Jag är stolt över att Arsenal som klubb tar tydlig ställning för allas lika rättigheter. Men det stora arbetet är det som vi supportrar gör. Det som vi måste göra. Hela tiden. I diskussioner på nätet, på puben, på arenan, på väg till och från matcherna.

Det arbetet som innebär att vi tänker på vad vi säger, hur vi beter oss och vilka sånger vi väljer att sjunga. 

Jag är sjukt stolt över GayGooners och jag önskar att jag kunde heja på dem i paraden i London idag. Jag hoppas att de bär Arsenals klubbmärke med stolthet och jag hoppas att de vet att de allra flesta supportrarna står bakom det de gör till 100%.

Följ gärna GayGooners på Twitter (@gaygooners) och kolla in deras hemsida!

Kommentarer

Bild för Kaj Poikela

På pridefestivalen i Stockholm för några år sen var det ett helt lasbilsflak med tjejer som bar Arsenaltröjor. Hur Gay-gooners som helst!

Bild för Malin Hägg

Var det? Jag missade paraden förra året men det är ju lysande :) Hoppas de är med i år igen.

Ordförande

Bild för MikeR

Håller förstås med dig Malin, underlättar bara att att älska klubben ännu mera. Gillar skrivningen vad-det-nu-än-kan-vara . Öppnar ju typ alla dörrar, spännande ;)

I'll answer to nobody !!

Bild för ingo

Mycket bra skrivet.