Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Transferfokus: Halvtidskollen

Martin Palmér
mån 21 jul 2014 kl 10:06

Fakta

IN: Alexis Sanchez, fw (Barcelona); Mathieu Debuchy, hb (Newcastle).

UT: Bacary Sagna, Lukasz Fabianski, Nicklas Bendtner, Park Chu Young, Zak Ansah, Chucks Aneke, Daniel Boateng,
Leander Siemann, Alfred Mugabo, Tarum Dawkins, Arinse Uade, Zachari Fagan.

Vi är nu inne i mitten av Juli och det kan ses som någon form av halvtid i transferfönstret, därmed är det lämpligt att göra en avstämning av den nuvarande situationen. Vilka har kommit, vilka har lämnat, vad behöver vi få in, vad kan vi vänta oss etc. Vi börjar med en kort avstämning av spelare in och ut.

I rutan till höger ser ni vilka som kommit och vilka som lämnat. De tunga förlusterna är givetvis Sagna och Fabianski som troligen var en av de bättre andremålvakterna i världen. De är dock inte på något vis oersättliga eller oöverkomliga förluster. I övrigt är det mest överflödiga spelare och ungdomar vi släppt. Med andra ord är det en klart godkänd sommar i form av sålda spelare hittills. Nyförvärven kräver så klart mer analys men båda två är högklassiga tillskott till laget.

Mathieu Debuchy är Sagnas ersättare rakt av. På papperet har vi ersatt Sagna med den spelare som petar honom i landslaget och det är lätt att med det argumentet se det som ett rakt uppköp. Riktigt så enkel är inte verkligheten. Vi kan förvänta oss en större offensiv kraft på högerkanten, samtidigt som Debuchy inte riktigt når upp till Sagnas stundtals fantastiska defensiv. Dock tror jag att skillnaden defensivt inte är så stor som många vill hävda. Debuchy är en väldigt bra ytterback med stor vana av att spela i Premier League, på rak arm har i alla fall jag svårt att komma på ett tvivelslöst bättre alternativ.

Alexis Sanchez kan vara den offensiva ledstjärna vi saknat sedan van Persie lämnade. Mesut Özil är en fantastisk spelare men han är ingen som bär upp en offensiv, han behöver avslutare att spela fram. Sanchez är en sådan. Han är även ruskigt snabb, teknisk och har en bländande spelaförståelse. Han har allt som behövs för att vara en anfallare av absolut världsklass. Det han saknat, framförallt i Barcelona, är jämnheten. Den har han dock visat upp i landslaget där han är fixstjärnan, något han kommer vara även i Arsenal. Mitt val var som ni säkert minns Pedro Rodriguez, men det var hårfint och byggde på att även en ren striker skulle köpas in. Att en ren ytter och en ren anfallare var ett bättre alternativ. Sanchez är lite av båda och en bättre spelare än Pedro.

Allt som allt har kalaset gått på lite under £40m vilket, om vi håller oss kvar vid budgeten på £70m jag uppskattade i min genomgång inför fönstret, lämnar drygt £30m att plocka in ytterligare förstärkningar. Och förstärkningar behövs. Vi saknar fortfarande en andremålvakt, men det verkar lösa sig de närmaste dagarna i form av Colombias landslagsmålvakt David Ospina från Nice. Med honom inräknat har vi £30m kvar att handla för. Vad bör vi då lägga dessa pengar på och vilka är sannolika spelare för de positionerna?

Till att börja med behöver vi någon som kan spela på det defensiva mittfältet, bredvid Ramsey. Det har pratats om Khedira men det verkar bara ha varit förhandlingstaktik från hans agent tack och lov. Jag tror inte Khedira är en spelare vi kan använda bredvid Ramsey, han är för offensivt lagd och skulle kräva en systemändring med högre press. Ett annat namn som nämnts flitigt i dagarna är William Carvalho från Sporting. Det är en spelare som skulle kunna göra ett riktigt bra jobb för oss, men affären är inte speciellt trolig baserat på dels att hans agent är Jorge Mendes och dels på att han ägs till 40% av en tredjepart. Jag tror inte det är en deal där Arsenal vill göra det som krävs kring för att ro i land den helt enkelt. Min favorit i detta läge är fortfarande Luiz Gustavo men det verkar även det osannolikt. Istället är det förmodligen Morgan Schneirderlin som ligger närmast till hands. Ett väldigt bra alternativ, tuff, bollsäker, bra passningar och kan ligan. Hursomhelst är det på den här positionen jag helst ser att vi spenderar större delen av de £30m vi har kvar.

Vidare ser jag en mittback som nästa prioritet. Vi har idag bara tre rena mittbackar varav en eventuellt lämnar laget i sommar. Samtliga tre börjar även bli lite till åren. Per fyller 30 och Koscielny och Vermaelen blir båda 29. Även om de inte är lastgamla som mittbackar behövs det helt enkelt någon yngre förmåga som kan ta över på sikt. Vem det blir är svårare att spekulera kring och det finns inga rykten. Det troliga är att en mittback endast värvas i sådant fall att Vermaelen bestämmer sig för att lämna klubben. Möjligen kan det ryktade lånet av Manquillo vara för att täcka upp på mittbacksplatsen men det blir nog ändå Hayden eller Pleggy som blir vårt fjärdeval på mittbacken i år.

Ingen anfallare säger ni? Nej, jag tror att Sanchez ger som det vi behöver. Han kan spela på en kant och ge Giroud de löpare som krävs för att få ut det mesta av honom. Han kan avlasta Giroud centralt när det behövs och han kan spela med Giroud i någon form av 4-4-2. En till anfallare bakom Giroud vore helt klart optimalt men jag ser det inte som någon prioritet och det verkar inte Wenger heller göra. Den enda chansen att vi värvar en anfallare tror jag är om det dyker upp någon vi inte kan tacka nej till likt Özil ifjol. Till exempel om PSG tvingas sälja Cavani för att finansiera Di Maria.

I övrigt ser jag inga större brister i truppen, förutsatt att en målvakt värvas skulle jag inte har några större problem med detta som vår trupp även om en mittfältare behövs för att bli riktigt starka. Vi har redan nu visat att vi tagit ett steg till i rätt riktning och ett stort sådant. Sagna är ersatt och Sanchez ger oss mer spets och fler alternativ rent spelmässigt i offensiven. Vi har en starkare trupp idag, utöver andremålvakt, än vi hade förra säsongen. Nu hoppas jag bara vi inte nöjer oss där utan tar ett steg till, men Sanchez och Debuchy innebär att Wenger förtjänat allas tålamod och förtroende. Jag är övertygad om att vi inte kommer nöja oss här, det kommer fler spelare.

Kommentarer

Bild för Corben

Är Giroud och Arteta ordinarie när säsongen startar har Wenger misslyckats.

Jayarse på twitter.

Bild för Martin Palmér

Haha, ok!

Bild för Niklas Andersson 3

Starkare trupp idag? Njaa, visst har vi värvat Sanchez men det är EN spelare. Värvningen av Debuchy är bara en rotfyllning av hålet efter Sagna. 

Det pratas mycket om att en defensiv mittfältare ska in men det är ingen som verkar förstå, inte heller Wenger att i varje titelutmanare behövs det en forward som gör 25-30 mål (i ligan). Arsenal har ingen sådan och och verkar inte heller vara så intresserade av att värva någon riktig striker!

Mästarlag har forwards som öser in mål. Giroud håller inte! Arsenal har inte en enda forward och har inte haft det sedan Henry som kan dribbla en spelare och skapa en målchans på egen hand. Van Persie kan jag hålla med om var nära nog en sådan forward men han var bara på den nivån en säsong då resten av laget var bedrövligt. Han ordnade 4:e platsen på egen hand. Nu har Arsenal ett bättre lag men som sagt INTE någon världsforward.

Förstår verkligen inte varför Wenger inte prioriterar en världsklassforward i första hand!!!

Bild för Fredde

Som jag ser det så saknar vi för tillfället (rent nummermässigt) en målis och en (helst yngre) mittback. Men kvalitétsmässigt så saknar vi i mina ögon en deffensiv mittfältare också. Då räknar jag med att Sanchez spelar som anfallare kommande säsong.

You win some, you draw some

Bild för Corben

Siffermässigt saknar vi fem spelare. En mittback, en chef på mitten, två målvakter samt någon som petar Giroud, förutsatt att Sanchez inte gör det då.

Jayarse på twitter.