Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Transferfokus: Mittback

Martin Palmér
tis 12 aug 2014 kl 14:15

Som väntat lämnade Tomas Vermaelen klubben i helgen, det har varit på gång länge och jag förstår att han vill ha mer speltid. Lite mer förvånande då att det ändå blev Barcelona till slut. Dock lär det bli speltid för honom då de verkar gå över till en tre-/fembackslinje. För oss innebär det att vi nu står med endast två ordinarie mittbackar och en 19-åring, som visserligen imponerat, högerback. Calum Chambers kan säkerligen bli jättebra för klubben på långsikt och redan nu spela en hel del, men det saknas ändå en mittback. Chambers täcker mer det hål Bacary Sagna lämnade efter sig.

Men vilka spelare finns det? Att hitta en bra ersättare till Vermaelen i en värld där Eliaquim Mangala kostar lika mycket som Mesut Özil är inte det lättaste. Dessutom bör spelaren vara någon som på sikt kan ta en ordinarie plats i backlinjen och helst trivas till vänster i mittlåset. Men jag ska göra ett försök i att spekulera kring några alternativ.

Drömmen Matija Nastasic har i och med köpet av Mangala blivit överflödig hos City där Dedryck Boyata lär ta den fjärde mittbacksplatsen, bakom Vincent Kompany, Martin Demichelis och nämnde Mangala, då han har home grown status. Nastasic är bara 21 år och sannerligen en spelare för framtiden. Trots det har han redan två säsonger och över 30 matcher i Premier League under bältet, det kan tyckas lite men för en mittback är det bra. Han är vänsterfotad och trivs bäst till vänster i mittförsvaret, vilket passar utmärkt då Chambers trivs till höger och är en naturlig back up för Per Mertesacker. Nastasic ryktas kosta runt £16m, vilket vore ett riktigt bra pris för en spelare av hans ålder och talang. Den stora frågan är dock om City är redo att släppa honom till en direkt rival och om vi skulle få betalaextra mycket i sådant fall. Matija Nastasic är hursomhelst mitt realistiska drömalternativ till att ersätta Vermaelen.

Back-upen Går det inte att få loss Nastasic kan Schalke 04:s kapten Benedikt Höwedes vara ett alternativ. Han är inte purung men ändå tre år yngre än Laurent Koscielny, han är västerfotad och trivs bäst till vänster. En del hävdar att han kan spela defensiv mittfältare, vilket jag håller för osannolikt. Däremot kan han spela vänsterback, vilket han gjorde i VM för Tyskland. Höwedes är stark och positionssäker men lite sämre med boll. Eftersom han är kapten skulle han troligen kosta ungefär lika mycket som Nastasic. Frågetecken finns för hur sugen Höwedes är att lämna Schalke, speciellt när han precis vunnit en VM-titel. Höwedes vore dock ett bra alternativ om än inte perfekt.

Outsidern Kostas Manolas från Olympiakos gjorde ett bra intryck på många under VM som en fysisk och hård mittback i det grekiska mittförsvaret. Han var en av de bästa spelarna i den grekiska ligan under säsongen som gick. Åldersmässigt passar han in bra, prismässigt ligger han lägre än övriga två. De två stora frågetecknen för mig är hur bra han egentligen är och om han kan ta steget från höger till vänster i mittförsvaret. Vilken sida mittbackarna trivs på och skillnaden i att spela på fel sida är något som ofta underskattas, att spela två mittbackar som föredrar samma sida är inte helt oproblematiskt. Med Koscielny går det relativt bra då han från början spelade till höger. Kanske kan Manolas konverteras på samma sätt.

Kommentarer

Bild för Kåben

Skulle gärna ha Laporte från Atletic. mycket lovande mittback som gjorde en sjuk säsong 

Bild för Tommy

Håller med Kåben! Laporte vore en riktigt bra värvning och man borde försöka värva honom innan det blir huggsexa. Har för mig att han också trivs bäst till vänster i mittförsvaret.