Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Segdeg och tröghög

Davidsson och Mannen
mån 1 sep 2014 kl 08:31

I dag äntrar vi fönstrets sista dag och allt är precis som vanligt för Arsenal. Vi har börjat säsongen med att kvalificera oss till spel i Champions League, men ser, bortsett från det positiva, ut att ha fastnat i en törnrosasöms snoozeloop från h-vettet. Gårdagens match mot Leicester var inte bara en parodiskt övertydlig display över hur illa ställt det är på klubbens strikeravldelning, det var inte heller bara en fortsatt uppvisning i resursslöseri när Özil åter, till största del, hamnade ute på en kant. Gårdagsmatchen var också en övertydlig introduktion i hur ett fotbollslag ser ut när possessionsfotbollens galenskap har drivits ett par varv för långt.

För det största problemet igår var inte bara att vi tappade poäng mot en nykomling som, med största sannolikhet, kommer att sjunka som en sten i tabellen. Det största problemet igår var inte heller att Wenger och hans stab visade sämsta möjliga omdöme när de inte genast tog av den uppenbart huvudskadade Koscielny, vilket inte bara kan komma att leda honom in i långtida sjukfrånvaro från spel, utan också gav hemmalaget kvitteringen. Och det värsta var heller inte att Sanogos smått tragiska bollkontroll visade att han kanske kan bli en bra spelare om ungefär två, tre år, men absolut inte är mogen för spel i Premier League i år.

Nej, i denna gråa gröt av underprestation, felbeslut och spelare satta på helt fel position. I denna stinkande sörja framträder ett mönster som är värre än allt krösa-majaelände du redan läst om. Det vi såg var faktiskt det tråkigaste spel jag sett Arsenal prestera på mycket, mycket länge. Jag har inget emot one-nil to the Arsenal eller offsidefällors estikeroderande cynism, men det vi fick se igår var så tråkigt att jag inte ens förmådde mig bli arg. Sidledspassning efter sidledspassning ledde långsamt och sävligt fram till motståndarnas straffområde där en mur av hemmalagsspelare gjorde det enkelt för sig genom att bara stå i vägen. Passningar hittade rätt, våra spelare tog föredömligt emot bollen för att passa den vidare till näste man i ordningen.

Men i anskiktet lyste oss rörelsen utan boll med sin totala frånvaro. Vårt centrala mittfält må ha varit så där lagom alibitätt och på kanterna må vi ha placerat ton av kreativitet, men ingenstans fanns det rörelse. Vi stod helt stilla och lunkade runt i en segdeg av ickeauktioner. Ingenting hände, ingen tog löpningen och ingen hjälpte bollinnehavaren med en isärdragande rush. Vi hade kunnat äga bollen i 25 år, Leicester hade kunnat stå still och stå i vägen lika lång tid, för det hade räckt med att göra så.

Vi har i år ändrat till 4-1-4-1 och när jag först såg det tänkte jag på europaspelsvåren -06, när vi använde någon liknande taktik på bortaplan, och 4-4-1-1 på hemmaplan, och jag tänkte på det sköna omställningsspel vi då hade. Men så fel jag hade. Årets 4-1-4-1 är inte bara Wengers tanke om att lösa vårt läckande mittfält, inte genom att ta in en bra spelare som faktiskt täcker ytan framför backlinjen utan genom att låta tre spelare göra en spelares jobb. Det verkar också vara någon form av gåfotbollens slutgiltiga mästerverk, sömngångarditots absoluta förfining och sidledsleveransernas krönta konung.

Årets matcher har varit så otroligt tråkiga, så sega och så tröga. Så menlösa och så tafatta, så långsamma och så kastrerade. Vi är fast i sömngången, utan rörelse och utan förmåga att dyrka upp motståndarna. Spelarna verkar ha fått instruktionerna att det räcker med att stå still, passa i sidled eller ta två, tre steg rakt fram och springa in i en stillastående motståndare. Jag begriper att så inte är fallet, men vad annat kan man tro? Är det så här Wenger vill att ett fotbollslag skall spela? Är det detta Wenger vill med sitt Arsenal? Vad vill han egentligen? Vad vill han med sitt nya system och vad vill han uppnå genom att sätta sin passningsmagiker ute på en kant utan att ge honom medspelare i rörelse att jobba med? Vad är tanken med denna tröghög, denna snoozeloop och denna sega sörja av spelare som vägrar ta ett steg utan boll? Vad vill Wenger med den här sörjan?

Kommentarer

Bild för André Johansson

Ja kära wenger, vad tänkte du med 4-1-4-1.. Visst är har bara gått några matcher och försäsongen har inte varit den bästa för alla spelare men oj va det står stilla. Özil på en kant är totalt vilsen,  ramsey ligger ju Fan djupare ner än vad Flamini gör och får inte utlopp för något av det offensiva vi såg förra säsongen. 

Det känns som i detta spelsystem vågar ingen ta en djupledslöpning eftersom alla står på en sketen linje. 

Men visst vi har inte förlorat än, men det ser inte bra ut.. 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Mikael Grube

Hur kan Wenger spela Sanogo ? Han är ju sämre än vad Bendtner någonsin var. Podolski eller Campbell borde vara givna att spela före Sanogo. Wengers envishet kommer snart hinna ifatt honom. Vi behöver få in någon som sätter 20 baljor/säsong NU får vi inte det så är fjärde priset i fara. Med dagens striker besättning så är vi chanslösa mot Chelsea ( som kommer jogga hem ligan i år ) City och Liverpool ( kommer göra upp om andra priset). Vi kommer få det tufft med Tottenham Everton och United om fjärde platsen.

Bild för George Adams

Låt oss bara konstatera att med rådande spelarmaterial och Wengers nuvarande ideér så är vi ytterst begränsade. Vi skulle behöva ett antal Dirk Kuyt kopior eller andra oerhört variationsrika och löpvilliga spelare i detta lag.

Bild för Davidsson och Mannen

André Johansson// Ja, vad tänker han med detta system? Med allt stillastående och med att göra en redan ifrågasatt spelidé, possessionsfotbollen, än mer utmärkande och central för oss? Kan han vara nöjd med det han ser? Och ja, jag håller med dig i de spelare du nämner och hur de hamnar helt fel och således inte gör någon vidare nytta. För bra, nej det ser det inte ut.

Grube// Sanogo, kan säkert bli någonting, lite som adebayor blev någonting sedan. Men det tog tid för honom och han slapp vara förstestriker under sin inlärningsperiod och kunde succesivt skolas in. Sanogo är så oändligt långt ifrån att vara förstestriker i ett lag som aspirerar på topp 4, än mindre topp 2. Nej, det blir nog, som du är inne på, tufft nog att försöka hålla alla utmanare om fjärdeplatstrofén stången. Och i nuläget ser jag inte oss som något vidare bättre än de lag du nämner.

George Adams// Ja, så är det nog. Men det märkliga är att vi har egentliga löpare (även utan boll) i truppen, men av någon orsak så har de slutat ta löpningarna. Och man undrar varför? Har de givit upp? Har de blivit beordrade att låta bli? Vad är det som händer i klubben vi älskar? Vi går ju, trots denna ”Big Summer” för f-nken bakåt i utvecklingen?

Bild för George Adams

Om inte för i morgon så vet vi D&M.

I allafall om begränsningarna minskat och variationsmöjligheterna ökat.

Precis som du så undrar även jag vad tusan det är som händer??

Känns lite som både klubb och manager trevar rätt betänkligt,  för tillfället, Som ett örlogsfartyg med en velig fartygschef. 

Ser spelarna igenom det? Är förtroendet för ledarskapet, "vägen" skadat?

 

Bild för Davidsson och Mannen

Nu vet vi ju i varje fall att antalet starter för Sanogo inge blir så många. Samtidigt vet vi att våra båda DM-lights är ungefär 300 år gamla och att mittback 3+4=begynnelsen av en mittlivskris. Resten har jag ingen aning om.

Bild för Torbjörn Nylin

Det som orar mest är ju oviljan att löpa, att inte hjälpa sin lagkamrat när han har bollen, för precis som du skriver finns ju snabbheten i laget. Nu hoppas jag vi sett Sanogo svärtat ned vår tröja för sista gången i en match med betydelse. Nu får vi tyvärr se hur det går utan Giroud,fördelen är att alla belackare får sig en stor smäll på käften.

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Davidsson och Mannen

Det är just den oviljan att hjälpa sin lagkamrat som är problemet. Spelarna står passivt still och väntar på att någon annan skall göra jobbet. Men det är det ingen som gör. Zzzzz...