Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Shit-Chat: Ännu en dag i paradiset

Davidsson och Mannen
lör 13 sep 2014 kl 19:39

Jag är fullt medveten om att Phil Collins-referenser är att anse som en ren och skär styggelse, där endast en match mot Steven Gerrards liverpool fc kan ses som ett acceptabelt undantag. Men jag kan ändå inte låta bli at göra det och hoppas ni tillåter mig att dra till med den titel dagens shit-chat har fått. För det är ungefär så det känns. Ännu en dag i fotbollens paradis. Vackra soliga Emirates Stadium med ett tämligen välspelande Arsenal som ändå fastnar loopen av att dels inte kunna besegra ett annat topp 4-lag, men dessutom fortsätta den endast under fjolåret pauserade ovanan att släppa in mål på fasta situationer. Ännu en förutsägbar storsäljande poplåt med monotont komp, med gäll och smått pekoral sång och med en given utgång som var lika mycket trygg som intetsägande.

Jag skall inte låta min bitterhet ta över, för när vi låg under med 0-1 hade jag tackat ja till det oavgjorda resultatet alla dagar i veckan. Men nu blev det som det blev, vi vände matchen genom ett par underbara prestationer där båda målen och dess framspelningar var lysande exempel på vad vi är kapabla till, speciellt när motståndet lät mittfältet vara vidöppet i smått Arsenalsk naivism och där vi, för första gången denna säsong, verkligen rörde oss utan boll. Vi tog mer löpningar, var mer spelbara och kunde därför också prestera ett spel som faktiskt var både underhållande och fruktbärande. Om vi väljer att bortse från zonförsvaret vid fasta situationer, där shittys kvittering och all den tid och yta Demichelis fick på sig, till slut sänkte den vinst som kunde ha skapat ett trendbrott för oss. Nu blev det inte så.

Shit: Poängtappet, Özil som ytter och zonförsvaret vid fasta situationer. Självklart är en poäng bättre än ingen och självklart var allt bättre än ännu en förlust mot ännu ett topp4-lag, men jag kan inte annat än känna stor besvikelse över att vi släpper den tillförskansade ledningen till två förlorade poäng. En seger hade varit så oerhört skön, så oerhört värdefull för laget och nästan ännu mer värdefull för oss tämligen krökta fantaster.

Vi har ältat ämnet till förbannelse och jag blir smått förbannad på mig själv för att jag fortsätter älta det, men trots att Özil gjorde sin bästa insats denna säsong och trots att han mestadels befann sig på den för honom klart bättre högra sidan, så är och förblir det ett enormt slöseri att spela en av världens bästa kreatörer som ytter. Özil skall spela central bakom en eller två strikers. 'Nuff said.

Förra året skötte vi sysslorna tämligen väl, men denna match föll vi tillbaka i gamla synder. Vi ställde upp för att försvara oss vid en hörna, shittyspelarna tog sina löpningar och vi lät oss bli lurade, varefter Demichelis nickade in den svidande kvitteringen. Att vi aldrig lär oss! Vi kan inte spela zonförsvar på fasta situationer mot bra lag och förvänta oss att de inte försöker, och i många lägen också lyckas, lura oss. Vi måste kombinera vårt defensiva spelsystem med partiell man-man-markering. Har våra motståndare en eller flera farliga huvudspelare, ja då kan du inte lämna han eller dessa fria. 'Nuff said.

Chat: Rörelsen, Sanchez och Wilshere. Efter fem matcher av gåfotboll, segdeg och sömpillrande var Arsenal idag i idel rörelse. Det centrala mittfältet gavs förvisso generöst med yta, men förvaltade den också genom att dra upp löpningar och tempo och både Welbeck och Sanchez var ständigt i rörelse. Det var underbart att äntligen få se ett vaket Arsenal, ett kreativt Arsenal och ett Arsenal som löpte även utan boll.

Den tre äpplen höge chilenaren var precis så rörlig, med och utan boll, som jag önskat mig och han var närmast sagolik i sitt sätt att, i rörelse, förvalta bollen och göra det smått omöjligt för motståndare att ta den ifrån honom. Och som vi inte var glada redan, så var hans 2-1-mål ren och skär fotbollslördagsgodis. Hela påsen full, alla barn tindrar med ögon och de har älskvärda rosor på kind. Grymt.

Den ofta så baktalade Wilshere har under år fått brottas både med förväntningar och med därpå följande besvikelse. Idag var han nästan så bra som han var i den där Champions Leaguematchen mot det där osköna laget, då klädd i pyjamasgrönt, för en herrans massa år sedan. Wilshere drog upp tempot, tog initiativ och höll sig på benen som vi inte sett på ett och ett halvt år. Hans bolltransporterande bar Rosickys fornstora adelsmärke, vändningarna var lysande och hans passningsspel var näst intill perfekt. Ett mål och en målgivande (nick-)passning som kryddor på den välsmakande anrättningen.

Dagens hoppas 1 och 2: Om jag har förstått det hela rätt så har Debuchy inte brutit något ben och jag hoppas att hans skada är av enklast möjliga och snabbast övergående art. Hans säsongstart har lovat gott och vi var redan före hans skada fragila till förbannelse i de bakre leden, så dagens första hopp står till att hans skada snart är historia och att han snart är åter i spel. Och jag hoppas, som nr 2, också att denna match, trots det snöpliga poängtappet, är ett trendbrott. Att vi, trots att Özil kastas bort ute på kanten, kan fortsätta hålla det höga tempot, fortsätta stressa motståndare när de har bollen och fortsätta att faktiskt se någonting annat än kissnödiga ut, så fort motståndet ligger i vår tabellmässiga närhet. 2-2 är en förlorad poäng, men ändå en tagen av en lagtyp vi haft så enormt svårt att stå upp emot. Men det gjorde vi, vi stod faktiskt upp idag.

Kommentarer

Bild för Torbjörn Nylin

Helt rätt ute som vanligt. 10 JW& 17 AC i en klass för sig. Tycker dock attWenger måste byta ut  Özil, vi är ju stundtals bara 10 man på plan, blir vansinnig på att han alltid vänder ryggen till som en jävl... knatte spelare. Extra skönt att publiken verkligen hördes idag. 

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för gunsmoke

Fantastisk bra match och speciellt när vi nu var 10 man på planen, och precis som Nylin beskriver, Özil var bedrövlig idag. Nu har han aldrig varit min favorit, kommer troligtvis aldrig att bli det heller, idag var han än en gång sämst på plan enligt de engelska tidningar som betygsatt spelarna, och som vanligt mot förmodat topplag. Visst kan man tycka att Özil ska spela centralt men han fungerade ju för tyskarna i VM som yttermf så varför ska han inte göra det i Arsenal.

Att sätta Özil centralt innebär också att man behöver överbelasta det centrala defensiva mittfältet för att täcka upp för Özils brister bakåt vilket våra topplagsmotståndare utnyttjade så hänsynslöst förra säsongen, när vi inte gjorde det, men det är ju i alla fall en sak som AW tagit till sig. JW & AC var mycket bra idag, men jag tycker att dessa två precis som Aron R har stora brister i passningsspelet. En sak som jag imponerades av idag var vårt fysisk spel, vi vann väldigt mycket närkamper speciellt på mittfältet.

Jag tycker trots allt att det var ett fall framåt. (med 10 man)

Bild för Davidsson och Mannen

Torbjörn Nylin// Ja, det är nästan så man tycker synd om Özil. Och om hans lagkamrater. För, som du är inne på, så var vi 10, jag säger 10,5, man på plan. Och denna 0.5 som antagligen är vår bäste spelare. Har vi råd att hantera honom på detta sätt? Hade en rätt använd Özil betytt tre poäng? Ja, omöjligt är det inte.

gunsmoke// Ja, vi håller mmeed Nylin. Men du, var Özil så bra som vänsterytter för Tyskland? Jag tycker inte det. Jag tycker han var blev, loj och med på tok för lite boll. Och som du kanske läste i mitt förra inlägg så tycker jag att hönan/ägget-diskussionen kring det centrala mittfältet bygger på Wengers fortsatta ovilja att köpa in en CM/DM som håller måttet. Arteta är på tok för långsam och lättstressad med boll och Flamini inte tillräckligt bra. Hade vi köpt in en CM/DM av klass, så hade vi inte behövt överbefolka ett mittfält med löpmeter, utan hade kunnat ha en kreativ konstnär som Özil på hans rätta plats. Så där har du hönan!

Här är för resten MoTD-highlights av matchen: http://arsenalist.com/f/2014-15/arsenal-vs-man-city/motd-highlights-arse...

Bild för Martin Palmér

Så vilka spelare skulle ha punktat Kompany, Dzeko och Demichelis när vi bara har två huvudspelare i den klassen?

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Hur menar du med "när vi bara har två huvudspelare i den klassen" och hur menar du att det påverkar valet av försvarmetod? Jag måste erkänna att jag inte riktigt är med på vad du är ute efter här. För i min värld är det inte nödvändigtvis längd som avgör om du är en bra huvudspelare eller inte, se exempelvis Sagna när denne storleksmässigt tämligen modeste herre vann duell efter duell. Och oavsett om vi har, eller inte har, huvudspelare i den klassen, så är det väl viktigast att vi försöker markera dem istället för att låta oss låras iväg från en tämligen difus bit yta. Dvs. använder en metod som optimerar de resurser vi har och det gör zonförsvaret näppeligen! -Har för mig att vi släppte in ett mot Palace i premiären på liknade sätt också.

Men du, förklara för mig hur du menar så kanske jag förstår vad du är ute efter!

Bild för Fredde

Även om t.ex Wilshere/Sanchez/Flamini är betydligt kortare så måste nån kunna störa och ställa sig mitt i vägen för motståndarnas löpvägar på hörnor och fasta. Hörnor är samma sak oavsett om det är div7 eller PL (nåja). Det hela går ut på att störa motståndarna, visst är det lättare i div7 än i PL men det räcker ofta med att stå i vägen och att alltid ha kroppskontakt med killen man ska markera och ja kommer undan med ganska mycket på defensiva hörnor. Visst kan vissa spelare köra zon, typ Mertesacker, Koscielny och nån mer bra huvudspelare. Men resten måste plocka upp motståndarnas spelare. Jäkla dumheter att hela laget ska köra zon.

Özil kan ännu mer men igår tyckte jag att han var ganska bra, han håller i när han ska hålla i, och kan hålla i och lugna ner spelet. Sanchez kan ju även han hålla i bollen men känns mer som att han behöver vara i mer rörelse. Özil kan hålla i bollen och lugna ner ifall han ser att det behövs. Känns lite som att i Real så passade men Özil och sen sprang alla i djupet. Känns som att Wengér vill att han ska utveckla sina speluppläggande kvalitéer. Att han ska kunna gå ner och hämta boll likväl som att slå sina briljanta öppnande passningar. Igår tyckte jag också att han inte latade sig utan tog faktiskt jobbet.

Men jäklar vad bra Kompany är, han är för mig MOTM. Och då var Wilshere fruktansvärt bra igår men med en mer mänsklig back istället för Kompany så hade vi haft 3-4 öppna lägen till, sån skillnad gör han för City.

You win some, you draw some

Bild för gunsmoke

Ja D&M, visst kan man tycka att att både Joachim Löw och AW har helt fel i sina bedömningar om Özil, men dessa två är trots allt ansedda som några av de största ledarna inom dagens fotboll. Dom kan självklart ha fel, men allvarlig talat så jag tror att deras gemensamma kunskap är större än våra åsikter.

Ingen av dessa två vågar släppa in Özil centralt numera, det räcker inte med en def mf utan två om man ska täck upp Özil centralt, precis som jag uttryckte tidigare så la våra topplagsmoståndare upp mycket av sin taktik på att borra sig igenom vårat central mf när vi hade Özil centralt. 

Dagens foboll är bestående av rörelse så vilken utgångsposition du börjar i är självklart inte den du avslutar matchen i. Om vi tänker så, tänker vi lite väl mycket bordhockey. Sedan håller jag med dig om att längden på spelare har inget avgörande utan- att man är först på bollen oavsett längd, timing kallas det.

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Håller helt med dig i hörnreferensen, det behöver inte vara svårare än så. Gällande Özil tycker jag att det blev bättre (än kass) när Özil växlade till den högerkant som han, ibland, hade i Real. Därefrån kunde han, som vi varit inne på här tidigare, faktiskt få användning av en viss del av sin passningsbriljans, rättvänd, med rätt fot innåt i banan. Men ändå långt kvar, anser jag. Sedan, Kompany... ja kass är han inte.

gunsmoke//Jag tycker mig utläsa en viss önskan om ödmjukhet här, stämmer det? :-) Och inte skulle väl jag sätta mig över killar som Wengers och Löws fotbollskompetens. Gällande Löws val vilar det till viss del säkert på överflödets förbannelse satt i relation till önskan om balans och viss jämvikt i ett Tyskland knökfullt av offensiv kreativitet.

I Wengers fall vilar det, som jag var inne på förra veckan, till största del på ett ännu olöst problem framför backlinjen. Eftersom vi inte har DM/CM i tillräckligt hög kvalité känner sig Wenger tvungen att smacka till med kvantité istället, och då blir Özil ett offer för Wengers önskan om löpmeter, kamp och stabilitet på det centrala mittfältet. Vissa skulle nog hävda att detta är ett okej offer att göra, men tänkt dig att sätta ut Bergkamp som högerytter bara för att vi inte köpt in någon Vieira eller Petit. Vad skulle vi anse om den?

Bild för Woody

Özil är en gåta på flera plan. Man liksom väntar och väntar och inget händer. Mr Ö ser vilsen och slö ut. Trivs han alls ? Vem står och glor vid Mansours kvittering ? för att ta ett exempel. Fortsätter detta får vi byta med Ryssen och ta hem Fabregas. Vidare var icke Ramsey i fas. Flamnini håller inte för den yttersta toppen. I stort ändå ett fall framåt trots allt. Rock on !

Bild för Kaj Poikela

Jag tror att det Palmér menar är att om man råkar ha en elva där flera av spelarna är långa/starka huvudspelare så är man mer villig att slopa zonförsvar vid fasta situationer och i stället använda sig av man-mot-man-försvar.
Har man - som vi - bara ett par erkänt starka huvudspelare så gäller det att försöka placera dessa strategiskt där de kan täcka maximalt med "farliga" ytor. Nu när Giroud är borta är det än mer klart att Wenger föredrar zonförsvar.

Själv håller jag med Wenger och tycker att Arsenals bästa metod för att försöka minimera riskerna vid hörnor och frisparkar är just zonförsvar. Vi har inte riktigt de huvudstarka spelare som krävs för man-mot-man-förvar. Vi blev dessutom av med Sagna som var väldigt bra att ha med på fasta, både framåt och bakåt.
Men - motsåndarna försöker naturligtvis att blockera Mertesacker och Kos (och Woj förstås) från att brotta sig fram och rensa undan bollen, och när de lyckas med det är vi illa ute.

Trots det skulle det vara något av resursslöseri att låta våra två bästa huvudspelare koncentrera sig på varsin enda motståndare - två motståndare som dessutom försöker lura med dem ut på långa promenader till straffområdesgränsen och lämna ytan framför Woj åt Wilshere och Sanchez att ta hand om. För i man-mot-man-spel måste man ju ta de promenaderna, man kan inte släppa sin gubbe.
Tror vi skulle läcka ännu mer med sådant försvarsspel. 

Özils agerande vid målet kan tyckas märkligt, men hans huvudroll tycks vara att försöka läsa av situationen och placera sig för att snabbt kunna starta kontringar om våra zonförsvarande bjässar lyckas få undan bollen. Helt enkelt att försöka vända en potentiellt farlig situation till vår fördel.

De här frågorna brottades vi med redan när jag lirade juniorfotboll, och jag förmodar att de flesta som lirat fotboll känner igen det. Jag själv var fullständigt värdelös på hörnor, både framåt och bakåt, så jag hatade man-mot-man. Ställde mig på motståndarnas fötter just när hörnan slogs ... och såna där småfula grejer:-) 

Vi måste helt enkelt försöka minimera antal hörnor och frisparkar. Eller få in Diaby på planen. Då kan vi åtminstone börja fundera på att man-mot-man-förvara oss på fasta situationer.

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// Jag håller, tyvär, helt med dig i det du skriver. Insiktsfullt och smärtsamt, men sant.

A-C// Du har då verkligen skrivandets gåva (att lägga till visualismens magi) och det är en fröjd att läsa det du skriver. Sedan tycker jag inte att det håller att skylla på att vi inte har tillräckligt bra huvudspelare för att inte jobba man-man. För din huvudsakliga uppgift är inte att hoppa högst och nicka bort, utan att förhindra din motståndare från att göra dito med mål som resultat. Dvs. längd och nickteknik påverkar, men behöver inte alls vara avgörande. Det är däremot inställning, viljan att offra sig för laget och förmåga att läsa av situationen. Därmed tycker jag inte spelares bristande storlek etc. är någon ursäkt.

Sedan är det bara att hålla med i resterande kommentar och låta sig åka med i läsglädjen och fotbollsanalysen!

Bild för Kaj Poikela

Jag förstår absolut teorin: Ta tag i din gubbe och hindra honom från att nicka, åtminstone tillräckligt för att han inte ska nicka klockrent.

Men jag delar inte analysen att vi har spelarna för att göra det. Jag ser hellre att vi spelar med zonförsvar på fasta situationer. Men fortsätter det så här lär vi se över den taktiken. Igen.