Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Shit happens

Martin Palmér
mån 15 sep 2014 kl 17:58

Vad ska man säga om lördagens match? Vi spelade bra mot bra motstånd men räckte inte till i slutet ändå. Men är det hela sanningen? Jag tycker inte det. För er som följde matchen genom svensk tv fick ni ser Erik Niva säga att för första gången på länge kändes det som att Arsenal var lika bra som City, och jag kan bara hålla med. Ofta i den här typen av matcher har jag kännt att vi har chansen, vi spelar bra men att vi ändå inte varit på samma nivå som motståndarna. Att de närsomhelst kunde lägga in en växel vi inte hinner med i, att de är fysiskt starkare och bara låter oss hållas. Men den känslan hade jag inte alls i helgen. Det kändes mer som när man tittat på matcher mellan övriga topplag, att båda är på samma nivå. För mig tyder det på ett stort steg i rätt riktning. Vi saknar djup i försvaret men i övrigt är vi där, mer eller mindre på samma nivå som City och Chelsea. Att vi inte vann betyder inte att vi inte är på deras nivå. Shit happens.

Danny Welbeck debuterade och hans insats var inte den enklaste att utvärdera. Hade han satt chippen hade den varit riktigt bra, men nu landar den på ok. Han var lite för lite involverad och hotade lite för sällan i djupet. Men vi ska komma ihåg att det var hans första match, han kommer säkerligen bli mer involverad med tiden. Det han gjorde riktigt bra var det defensiva spelet, han pressade och slet. Dessutom visade han stor styrka och vann ett antal gånger tillbaka bollen högt upp i banan genom att bara trycka undan bollhållaren. Att vinna boll högt upp är ovärderligt. Fortsätter han med det kommer han att kunna bli väldigt nyttig för laget. Det gäller bara att han får fler målchanser och sätter dem. Shit happens.

Jag kommer återkomma med en blogg om Welbeck och vad jag tror om hans roll i laget på kort och lång sikt.

Det stora samtalsämnet annars var skadan på Matheiu Debuchy. Än så länge saknas det oficiella uppgifter men det mesta tyder på att han blir bort två månader. Det är så klart inte optimalt på något sätt men utifrån hur illa det först såg ut hade det kunnat vara betydligt värre. Under tiden han är borta står vi inför ett dilemma i försvaret. Ska vi spela Chambers som är andravalet på högerbacken men samtidigt är första, och enda riktiga, back up till mittbackarna? Eller ska vi satsa på unga Bellerin som vi inte vet hur pass bra han håller på den här nivån? Jag tror att det kommer att bli Chambers som får den mesta speltiden, men jag hoppas att vi roterar en del för det känns lite osäkert att alla tre mittbackarna spelar varje match. Min önskan vore att spela Chambers mot Chelsea och Tottenham och låta Bellerin sköta de andra. Men så lär det troligen inte bli. Någon free agent tror jag inte heller vi kommer ta in men Anthony Réveillère vore förmodligen det bästa alternativ om vi gör det. Klart är att vi har en problematisk tid framöver. Shit happens.

Kommentarer

Bild för Lennart Sandström

Nej shit happens absolut inte i detta fall.Det är fullt normalt att vi får spelare skadade och Wenger har gjort sig av med fler försvarsspelare än han ersatt.Så håller inte ersättarna måttet  är det helt sonika uselt agerat av Wenger.

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Martin Palmér

6 försvarare är inte optimalt men samtidigt går Chelsea runt på 6 försvarare för andra året i rad och man kan inte planera för den typ av skada Debuchy fick

Bild för Kaj Poikela

Bellerin och Hayden ingick nog i ekvationen då Wenger beslutade sig för att inte köpa fler försvarare. Och jag köper i så fall det, jag går ju igång på spelare som utbildats i den egna klubben och jag går definitivt igång på själva idén att ge unga människor chansen att få visa vad de går för.
Det finns väl tillräckligt med fotbollsmänniskor där ute i Colney och Hale end som kan rapportera både det ena och det andra om talangers styrkor och svagheter och någonstans måste det ha tagits ett beslut att i ett svårt skadeläge våga lita på de vi har. Och det i sig är ett betryggande tecken på att vi åtminstone har några unga spännande spelare att följa.
Om de sedan håller måttet får vi väl se.

Bild för Martin Palmér

Ja det var ju helt klart ett medvetet beslut och om han räknat med Bellerin och Hayden så måste de ju faktiskt få chansen och sedan misslyckas innan man kan säga att vi borde ha gjort något annorlunda.

Bild för Woody

Håller med. Riktlinjer och måttstockar i hur man ska göra dras upp av fuskeklubbarna. Sedan kräver de flesta att Arsenal ska haka på och köpa och köpa för att stärka upp truppen. Förstår inte och kommer aldrig att förstå hur man som supporter till Chelski och Mansour kan glädjas över framgångar. Ingen finess eller genomtänkt grundarbete. Bara pengar i överflöd i kvadrat. Stå på sig Arsenal. Gjorde för något år sedan en ovetenskaplig översyn över hur många spelare som sedan 70-talet fostrats i Arsenal och blivit vassa. Kom fram till ett tror jag 70-tal gubbar. Tror att Ryssens klubb hamnade på ca 8-9. Att Arsenal inte faller in i dagens modell gör att mitt intresse kvarstår. Rock on !

Bild för Corben

Att titta på Arsenals skadehistorik och Chelseas och tro att det är samma lika är att leka overkligt.

Jayarse på twitter.

Bild för Martin Palmér

Samtidigt kan vi inte sitta på 3 högerbackar, vilket vi hade behövt för att undvika den här problematiken

Bild för Lennart Sandström

Som jag skriver så dömer jag inte ut något i förskott. Jag har bara stora krav på mitt Arsenal att det lag som står på benen alltid skall vara slagkraftigt. Oavsett skador eller matchprogram. För mig spelar det heller ingen roll vilken ålder spelarna har.Det är alltid kvaliteten på laget  som räknas. Men visst är det kul när vi får fram unga egna spelare som håller nivån det medger jag.Hoppas det gäller även spelare som Bellerin och Hayden.

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för George Adams

Det är absolut en stor tillfredställelse att få fram egna produkter i en klubb, även i Arsenal. Men nu pratar vi absolut Europa elit, proffesionell fotboll på allra högsta nivå. 

Där har Arsenal genom bl a byggandet av en ny dyr,stor maffig stadion skaffat sig förutsättningar för att kunna vara med i racet om titlar. På gott och ont.

Andra klubbar har valt en liten annan väg, med "billigare" spelartrupp och en mer uttalad satsning på egna produkter. Här är ex Southhampton ett tydligt exempel, men det finns flera. 

Men Soton, mfl är nog rätt nöjda med sin väg och jag tror inte dom har någon realistisk ambition att vare sig utmana om seriesegern eller spela sig till en CL plats som ju Arsenal faktiskt har. Kravbilden är helt annorlunda, lönerna och supporterantalen, liksom självbilden likaså.

Det är bara att inse att vår manager återigen har misslyckats att bygga en trupp med tillräcklig bredd och till viss del även i kvalite, då han inte ersatt flyktande spelare i tillräcklig mängd och skicklighet.