Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

The curious case of Daniel Welbeck

Martin Palmér
lör 27 sep 2014 kl 14:04

Det var manga som höjde på ögonbrynen när vi öppnade plånboken på deadline day och gav Manchester United £16m för Danny Welbeck. Affären var spektakulär på många sätt. Welbeck gick mellan rivaler, uppväxt i den ena klubben, som engelsk landslagsman med nästan 30 landskamper trots sin ringa ålder. Trots de meriterna var många kritiska till prislappen och om han höll tillräcklig kvalitet. Åsikterna var många och gick brett isär. Men det är inte vad den här bloggen skall handla om.

Danny Welbeck har inlett sin Arsenalkarriär lite trevande, vi har sett både bra och mindre bra insatser, bra och dåliga avslut samt mål och assist. Det verkar som att det finns en riktigt bra anfallare där inne som väntar på att få komma ut men som ännu inte tittat fram tillräckligt ofta. I Olivier Girouds frånvaro har han chansen att göra forwardsplatsen till sin, men kommer han klara det? Den stora frågan är; vad är klubbens framtidsplan för Welbeck?

Welbeck har många bra egenskaper för en anfallare, han är stark, snabb och har ett bra avslut när koncentrationen är på plats. Han jobbar även stenhårt för laget utan boll, något som inte är jättevanligt bland anfallsstjärnor. Det finns mycket som talar för att den långsiktiga planen är att han skall bli den som leder anfallet i många år framåt.  Samtidigt finns det saker som talar emot. Han har inte varit den pålitligaste målskytten hittills i sin karriär, någon som av många förklaras med hans roll som kantspelare och brist på förtroende från lagledningen. Det kan komma att ändras när han nu får förtroendet som anfallare, men det är långt ifrån självklart.

Det som kanske mest talar emot att honom som framtida anfallare i Arsenal är hans mångsidighet. Många bra spelare har fallit i den fällan. Mångsidiga spelare är de första som får fylla in på olika positioner när förstavalen skadar sig. På så vis får de aldrig en riktig chans att spela in sig på sin plats och leverera fullt ut.

Å andra sidan är det just den egenskapen hos Welbeck som gör att jag ser honom som en bra värvning. Antingen lyckas han fullt ut och blir ett riktigt anfallsess, eller så har vi säkrat upp en riktigt bra back up som även kan spela på kanten. I sämsta fall en uppgradering av Podolski, inte helt fel.

Kvällens match är den första riktigt stora matchen Welbeck gör för Arsenal. Jag räknar inte City eftersom han knappt tränade med laget innan och Dortmund borta är inte en stor match även om det är en toppmatch. Det är i den här typen av matcher som stora spelare skapas. Danny Welbeck har chansen att bli en riktigt stor anfallare i Arsenal, men han måste själv ta den chansen och visa att han ska spela där. Ett mål ikväll skulle vara ett stort steg i den riktningen.

Kommentarer

Bild för George Adams

En bra. ...4-4-2 anfallare.. Dock tveksam om han är en "only child" Så upp med Sanchez på topp oxå så åker vi sen.

Bild för Martin Palmér

Jag tycker han klarar sig bra spelmässigt, det är mest kring avsluten jag är orolig. Men ett 4-1-2-1-2 vore helt klart värt att prova.