Medlemmar: 8779 st.
Visa menyn

Favorit i repris?

Malin Hägg
tor 16 okt 2014 kl 16:30

Sådär. Efter en hektisk början av hösten och en dator som totalt kollapsat är jag nu äntligen "back in business" med en alldeles ny laptop. 

Efter världens längsta landslagsuppehåll är det också dags för Premier League igen och trots alla miljarder skador ser jag fram emot det - inte minst för att jag åker till London i morgon för att se matchen på plats.

Det är få saker som går upp emot ett Londonbesök, speciellt om man känner sig lite stressad och allmänt nere. 

Så tummen upp för det alltså.

Annars har jag funderat en hel del kring det här med FA Cupfinalen och vad det egentligen har betytt för oss. Jag menar, har vi verkligen blivit gladare sedan vi äntligen vann den där eftertraktade titeln?

Jag är inte helt säker på att vi är det. 

Jag har tänkt i de här banorna sedan maj men det var först när jag läste Tim Stillmans syn på det hela som jag fick lättare att sätta ord på det. Och det är bevisligen inte bara jag som tänkt i de här banorna.

Missförstå mig rätt: självklart blev vi glada. Precis när vi fick se laget lyfta bucklan tror jag det var få människor på planeten som var lyckligare än oss Arsenalsupportrar. Det kändes som om vinden äntligen hade vänt och vi behövde inte längre streta på mot den.

Även om vi lyckades med att släppa in två mål innan matchen knappt hade börjat så var det inte över. Vi lyckades med det där som vi tidigare alltid misslyckats med. Vi vände och vann i ett läge när alla förväntade sig att vi skulle duka under.

Jag var nog inte ensam om att tänka att FA Cupvinsten var ett första steg mot någonting annat. Och egentligen baserade jag inte det på någonting annat än att jag ville att det skulle vara så.

Men det är ju inte riktigt så enkelt. 

Det är inte så lätt att man ena säsongen vinner FA Cupen, andra ligan, tredje CL. Bara för att man har vunnit det ena så har man inte automatisk rätt till att vinna resten också. Det funkar helt enkelt inte så.

Det låter kanske som en självklarthet, och det är det väl också, men bara ett enda lag kan vinna ligan. Bara ett enda lag kan vinna Champions League.

Det är jättesvårt att vinna alla sorters titlar, även FA Cupen.

Det betyder inte att det är omöjligt. Men det betyder att det finns många fler lag som misslyckas med att vinna saker än det finns lag som vinner under en säsong. 

Det känns som att fokus hela tiden flyttas och man får aldrig riktigt tid att stanna upp och vara lycklig i det man faktiskt lyckats med. Så fort man stoppat in den där bucklan i troféskåpet är det liksom dags att gå vidare med siktet inställt på nästa pris.

Som om bara för att man firar en semifinalvinst eller en fjärdeplats så betyder det automatiskt att man är "nöjd" på något konstigt vis. Som om själva firandet skulle innebära att man inte försöker nå ännu längre nästa gång.

Det är någonting som inte bara är typiskt för fotbollen utan som egentligen genomsyrar allting i dag: det omöjliga i att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Det går att fira en FA Cupvinst och ändå vilja vinna ligan nästa säsong. Det går att fira en fjärdeplats och ändå sikta mot att ta sig hela vägen i Champions League.

Jag kan tycka att det är lite tråkigt att vi inte har firat FA Cupen mer än vad vi har gjort. Det är som om den blev oviktig i samma sekund som den nya säsongen började.

När man har spenderat så många år med att vänta och längta efter en titel så känns det lite som ett antiklimax när man måste släppa det så snabbt.

Jag känner att jag inte är redo att släppa taget ännu. Därför är det perfekt att vi möter Hull nu på lördag. Jag hoppas på en favorit-i-repris på finalen - men gärna utan att ligga under med 2-0 efter typ 15 minuter.

Vad säger ni? 

Kommentarer

Bild för George Adams

Det var oerhört kul och framförallt en stor lättnad när vi vann cupen. Efter det gick i alla fall jag in i sommaren med nytt självförtroende och hopp om framtiden.  Tyvärr sprang dock verkligheten ifatt igen

Det pågår alldeles för mycket stolligheter i Arsenal, på flera plan för att man skall kunna fortsätta att gå omkring och glädjas över en knapp FA cup vinst. Det behövs omtag, ny inriktning och inte minst nytt ledarskap,  och då menar jag inte bara Wenger.

Bild för Malin Hägg

Vad är det du tänker på när du säger "stolligheter"? Alltså en uppriktig fråga, jag är nyfiken :) Är det skador och värvningarna (eller bristen på...) du tänker på?

Ordförande

Bild för Lars Lundstedt

Visst finns det saker som kan förbättras i Arsenal. Men stolligheter vet jag inte om jag kan hålla med om. Klubben har skrivit nya sponsoravtal som ger mycket mer pengar, vi har de två senaste somrarna spenderat långt över 100 miljoner pund på spelare och vi shoppar numera på helt andra avdelningar på spelarmarknaden än vad vi gjorde för två år sedan. Wenger fattar inte alltid rätt beslut men han gör mycket mer rätt än fel, annars skulle vi aldrig vara ett så konsekvent topplag, och även om man inte vill kalla oss topplag förändrar det inte att inget lag har en så lång obruten svit av topp fyra-placeringar (och nej, jag är inte nöjd med det men det betyder inte heller att jag surar ihop och tycker att allt är skit heller). Fasen, till och med Chelsea med alla sina pengar lyckades ju sluta sexa häromåret och räddades av tidernas mest tursamma CL-vinst. Förra säsongen slutade vi sju poäng bakom ligavinnarna och raset under våren berodde till största del på skador - och DÄR har du, om du frågar mig, den förändring som måste ske. Vi måste hitta orsaken till alla skador, annars spelar det ingen roll om vi så värvar hela Real Madrid.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för George Adams

Självfallet är inte allt nattsvart, vår jämnhet och förmåga att komma till CL är väl ett exempel, även om detta faktum på ett sätt ändå kan ha haft vissa nackdelar ( beroende på hur man ser det)

Annars tycker jag som kanske lite gammalmodig och nostalgisk gooner att det tyvärr pågår en hel del stolligheter i klubben, av det jag givetvis har inblick i, och det som jag delgivits via vänner på plats i Londons Arsenal-nästen.

En av de största faktorerna till min ibland lite mörka hållning är att jag helt enkelt saknar en del av den klubb jag lärde mig älska för många år sedan. Jag hoppade ex inte högt av glädje när det förkunnades att klubben faktiskt skulle lämna Highbury. Tvärtom så blev jag uppriktigt ledsen ( vilket med säkerhet många andra gooners, inte minst lokala oxå blev),trots att jag självfallet förstod de ekonomiska möjlighterna som denna flytt medgav. Jag tror att många med mig redan då förstod, att det kommer ta väldigt många år innan Emirates kommer kännas lika självklart hemma, och få samma känsla för fansen som i mina ögon den vackraste stadion i världen , Highbury hade. Det är med en stor klump i halsen jag tänker tillbaka på mina minnen därifrån och jag får en tår i ögat när jag går uppför Avenell road när jag besöker denna för mig nästan heliga plats. Jag hade personligen hellre spelat kvar där om vi så hade fått kämpa för att komma på övre halvan. Men det är min åsikt.

Nu valde i stället klubben en helt annan väg. En avsevärt mera kommersiell. Man flyttade cirkusen till Ashburton Grove och byggde i mitt tycke hittills dags en själslös arena. Man siktade in sig på en mycket mera global fanbase och supportertyp samt satte bl a biljettpriser därefter.  Detta är iofs inte Arsenal ensamma om, men vi är tveklöst ett av de tydligaste exemplen. Det ogillar jag kraftfullt. 

Sen är det ju vårt ledarskap och ägandeskap.  För mig, givetvis utan full inblick så förefaller Arsene Wenger nästan vara Arsenal FC. Han förefaller styra över mutter, bricka , sprint i klubben. Är det inte Colney så är det Arenan. Det är spelsätt och talangutveckling. Det är planers hårdhet och grästyp.Ja, i det närmaste allt verkar denne energiske och säkert genomsympatiska fransman peta i. Även jag var en stor beundrare av Wenger under många år, och han har fortfarande flera sidor som är behjärtansvärda. Men jag anser definitivt att hans storhetstid är över och att han borde fått en kunglig avtackning efter cupguldet.

För vem vågar kicka Wenger om allt skiter sig rejält? Vem? Gazidis?  Kroenke?  Eller styrelsen?  

Återigen förefaller det vara så att Wenger har nått en position,  där han i det närmaste är oåtkomlig och det vet jag från lokala vänner i London att det retar även dom något oerhört och precis som jag så gillar man inte att Arsenal FC har blivit nästan synonymt med Arsene FC, med allt vad det innebär med  "wengerboll" osv.

Det råder ju heller inget tvivel om att karln numera har problem att inse vad som behövs för att vinna (om man bortser från hans speciella förkärlek och övertro på "sin"filosofi) . Hans lag har i det närmaste en sjuklig framtunghet, en riktig ölkagge och är dessutom fyllda av en spelartyp som förutom att dom påminner väldigt mycket av varandra, dessutom är sköra som kex. Han väljer att köpa en Özil för sjukt mycket pengar, men använder honom helt galet.  Han ratar Fabregas av anledningen att han har Özil på dennes plats?? Dessutom verkar Wenger inte förstå,  det som  andra vinnande coacher numer ser som självklart. Att utan en riktigt stark och bred backlinje och en ryggrad så vinner du inte en lång serie. 

Det finns som sagt sagt fördelar även i dagens Arsenal. Men just nu tycker jag det är mest stolligheter. Detta var exempel på några..

COYG