Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Here we go again

Martin Palmér
fre 17 okt 2014 kl 09:10

Efter ännu ett långt och trist landslagsuppehåll är det äntligen dags för Arsenal igen. Vi står inför en repris på den så trevliga FA cupfinalen från i våras när Hull kommer till norra London. Jag tror vi alla har längtat en hel del så det är lite trist att matchen är svår att se.

Det som är det stora orosmolnet är självklart skadeläget. Özil skadade knäet borta mot Chelsea och väntas bli borta minst sex veckor. Länge men åtminstone kortare en de tolv veckor som var det första budet. Dessutom ser det ut som att Koscielny nu även tvingas vila, eventuellt kan det bli så pass länge som fram till efter nästa landslagsuppehåll. Allt är dock inte mörker på skadefronten. Theo Walcott gör comeback med u21-laget ikväll och Aaron Ramsey väntas tillbaka till mötet med Anderlecht i veckan. Dessutom ska Arteta vara tillbaka för spel redan i helgen och Sanogo till nästa helg.

Özils skada tror jag vi har resurserna att hantera relativt bra, många, mindre begåvade, ser det till och med som något positivt. Men om man vill ha bevis, varför det nu behövs, räcker det med att titta på hur mycket Tyskland, världsmästarna, saknade honom i EM-kvalet. Vi sitter dock på en spelare som kan gå in och ta över Özils roll och göra det riktigt bra i Santi Cazorla. Kan han bara snäppa upp sig lite till från säsongsinledningen så finns det få bättre ersättare.

Värre är det då med Koscielnys skada som sätter än mer press på en backlinje som redan tidigare var i lite småkris rent antalsmässigt. Den närmaste månaden kommer vi få klara oss med att välja en backlinje bland Mertesacker, Chambers, Gibbs, Monreal och Bellerin. Även Hayden kan tänkas finnas med på ett hörn. Det blir nu tydligare än någonsin att vi hade behövt en mittback till i truppen när Chambers står som förstaval på två positioner. Det vi kan trösta oss lite med är att ha behållt Vermaelen inte hade hjälpt oss det minsta då han fortfarande inte spelat en enda match för Barcelona på grund av skador.

Det som förhoppningsvis räddar oss är det relativt enklas spelschemat vi har framför oss. Hull, Sunderland och Burnley SKA inte vara annat än en formsak för det här laget. Inte heller ska Champions League behöva störa, Anderlecht hemma och borta ska helt enkelt kunna vinnas utan några större problem. Laget har minst sagt gått lite knackigt resultatmässigt de senaste omgångarna, bara fem poäng på de fyra senaste matcherna i ligan men en övertygande seger mot Galatasaray där emellan. Dock har spelet sätt betydligt bättre ut än många hävdar. Det gäller att ta med det spelet in de närmaste omgångarna för det är nu vi ska knapra ikapp på ligatoppen. Nio poäng är ett måste och det enda krav vi kan ställa på de tre kommande matcherna. Efter  väntar Swansea borta, vilket kan bli lite tuffare, innan det är nytt landslagsuppehåll. När det är över är förhoppningsvis både Koscielny och eventuellt Özil tillbaka och redo för Unitedmatchen. Slutligen möte vi West Brom borta innan det blir en period med tuffare matcher. Summa summarum tycker jag vi ska förväntas oss minst 16 poäng på de kommande sex ligamatcherna om vi inte ska falla allt för långt efter.