Medlemmar: 8705 st.
Visa menyn

Vad är egentligen vår spelidé?

Martin Palmér
lör 1 nov 2014 kl 10:15

De senaste veckorna, och egentligen hela säsongen med några undantag, har vi sett väldigt tama och vilsna ut på planen. Det finns så klart många orsaker till det. Många pekar på att vi har knappt en frisk backlinje att ställa på benen och att vi saknar en vettig defensiv spelare på mittfältet. Båda det två påståendena är helt korrekta och är problem vi måste åtgärda. Men om vi tittar på vad problemet har varit så är det knappast defensiven som svikit oss, även om den inte varit felfri. Jag tror att den stora problematiken, spelmässigt, ligger andra faktorer och jag var inne och nosade lite på det här området den i senaste bloggen; Det verkar som att laget har saknar en grundtrygghet i det offensiva spelet.

Som alla Arsenalsupportrar som följt laget under större delen av Wengers tid i klubben är jag van vid att varje gång Arsenal har bollen vet jag vad vi kommer göra med den. Jag har alltid haft en klar bild av vad vår grundtanke är. Den grundtanken har så klart ändrats en hel del under åren, spelet under tidigt 00-tal var ett helt annat än det som tog oss till final i Champions League. Det i sin tur var helt annorlunda än det spel vi ägnade oss åt fram till förra säsongen. Även ifjol hade vi en tydlig idé om vårt offensiva spel, vi använde bollinnehav för att hitta kombinationer i utkanten av straffområdet mellan Giroud och spelare som löpte bakifrån. Men i år? Vad är vår spelidé? Jag har ingen aning. Så kan det givetvis vara utan att det är någon fara. Men det som är väldigt oroande är att det inte verkar som att spelarna heller vet vad vår plan går ut på.

Det missas passningar för att passningsmottagaren tar en annan löpning än passningsläggaren tänkt sig. Spelare tappar boll medan de väljer mellan två enkla alternativ. Passningar missas för att bollhållaren inte varit beslutsam nog och tofflar iväg en alldeles för lös boll. Bollar spelas in i tomma ytor för att bollföraren tycker att det är en bra ytan men ingen har tagit en löpning in i ytan. Bristen på spelidé leder till obeslutsamhet och långsamt bolltempo.

Wenger har alltid trott på indivduell briljans som det avgörande men det har alltid funnits en grundidé bakom den kring hur vi ska spela och hur vi ska skapa chanser. Det har varit vår storhet, det är det som tagit oss till CL trots mörka lägen. Vi har haft ett spel att falla tillbaka i och mala på tills vi fått utdelning. Tyvärr ser det ut som att vi inte längre har det. Frågan är om Wenger i sin iver att fylla på med den individuella briljansen i form av Özil och Sanchez glömt bort behovet att en tydlig spelidé. Han har alltid haft en take om individuell frihet men har den gått för långt? För som det ser ut idag är vår offensiva spelidé att varje situation är upp till varje spelare att själv lösa och Özil och Sanchez förväntas skapa allt. Inte ens när vi var som mest beroende av van Persie så det ut så. Han gjorde visserligen nästan alla våra mål och vi var helt beroende av hans briljans för att vinna matcher, men det fanns en tydlig spelidé kring hur vi skapade målchanser för honom. Han visste precis hur han skulle röra sig för att få bollen. Vilka ytor han skulle löpa i, när han skulle löpa och när insticken kom. Det gjorde det väldigt enkelt för honom att briljera. Han behövde bara fokusera på sin spetskompetens, resten kom av sig själv.

Systematik i anfallsspelet skapar basen från vilken individuella spelare kan glänsa och skapa magi som tar oss till nästa nivå. Vi har sett det så många gånger bara i Arsenal.  Men som det ser ut idag verkar varken vi eller spelarna ha en tydlig idé om hur vi ska skapa våra målchanser och det är väldigt oroväckande.

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Innan någon påpekar det: Det finns så klart brister i spelidén defensivt. Varför har vi inte ett mer etablerat presspel när våra ytterbackar går så högt i banan till exempel. Men jag kände att det offensiva har hamnat mer i skymundan och valde att fokusera på det.

Bild för Andreas Näsström

Intressant att se vinklingarna både du och D&M tar i hans senase blogginlägg D-FENS. Det är på var sitt håll amitiösa analyser att hitta vad som borde åtgärdas för att hela vårt för tillfället haltande spel.

Men för att gå in på diskussion angående din analys här så undrar jag om det verkligen är så att man litar för mycket på spelarnas spetskompetens idag? Jag har nämligen en känsla av att det är precis tvärtom. Man försöker nämast krampartat att spela det possesionspel som allt mer kommit att ta över för vår del med resultatet att spelarna inte vågar sig på det där med att skapa någon själva. Tajmingen i löpningar uteblir när dom genomskärande passningarna eller tajmade inläggen saknas. Spelarna blir statiska och letar enkla vägar istället för att våga lite till sin egen och kanske minst lika mycket, sina medspelares förmåga till initiativ. Med det spelet får vi oerhört att penetrera försvarslinjer som ligger lågt, vilket i princip samtliga PL-motsånd gör mot oss vid det här laget. Är det då den individuella friheten som gått för långt eller är det kanske så att den, rakt motsatt, är tämligen strypt?

Bild för Martin Palmér

Med tanke på att nästan alla våra mål på slutet kommer av individuella prestationer så kan vi knappast hävda att den är strypt. Bristen på löpningar, bolltempo och genomskärare kommer som jag skrev av att spelare helt enkelt inte har en klar bild över vem som ska löpa, var de ska löpa, när de ska löpa, var ska bollen slås osv. Det som händer då är att vi spelar enkla bollar i sidled efter att ha kollat om vi kan göra något och hoppas att den vi spelar till kan göra nåt istället. Det är en tydlig brist på systematik.

Possessionspel i sig är inte en spelidé. En spelidé handlar om hur vi ska använda vår possession för att skapa chanser. Håll bollen inom laget är inte ett sätt att göra mål. 

Bild för Woody

Hela begreppet spelide konfunderar. Ser en stor risk i detta. Man kör fast istället för att improvisera. Speliden måste liksom vara att göra mål och inte släppa in mål. Löpningar ytor och fans moster hämmar mer än bidrager. Spelet måste anpassas efter motstånd och matchbild. Arsenal ska alltså inte ha en spelide utan flera. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Improvisation är bra. När det sker som ett sätt att bryta mönstret. När det istället är mönstret blir det hopplöst omöjligt att lyckas i längden i en lagsport. Kan inte komma ihåg något lag som vunnit något utan en tydlig spelidé. Spelidéer är till för att man förhindra just att man kör fast vilket är mycket mer troligt om alla bara ska hitta på något i stunden. När lag kör fast i spelidéer är det för att de är otillräckliga, som att hålla bollen inom laget. En spelidé hindrar inte heller på något vis att man anpassar och justerar efter motstånd. 

Låter ju som en kanonidé det där med att inte släppa in mål och göra mål. Problemet blir liksom när Kalle försvarar genom hög press och Olle faller tillbaka istället. Eller så tänker sig Pelle ett kortpassningsspel medan Nisse tjongar långt så fort han får bollen. Fotboll är ett lagspel och det ÄR stört omöjligt att lyckas med något utan en klar idé. Men en klar idé betyder inte att Nisse alltid spelar Kalle som sen slår den på Olle osv. Det handlar om mönster och situationer man vill skapa. Det kan vara att vi vill köra uppspelen genom en mötande mittfältare. Eller att vi vill hålla bollen i mitten för att sen sätta ut den på en ytterback med yta som slår inlägg. Eller att snabbt leta genomskärare. Det handlar om att varje spelare ska veta vad han ska titta efter i första hand i varje situation för att hålla ett högt tempo och göra det svårare för motståndarna. När tempot sjunker är det lättare att försvara och man kör fast.

Bild för Martin Palmér

Jag tror du blandar ihop spelidé med att spelarna ska beté sig som robotar. Titta på Ajax genom åren. De har alltid haft väldigt tydliga spelidéer men de har baserats på att facilitera individuell frihet, skapa ytorna som behövs för det osv.

Bild för Ola Svärd

Med all respekt för ditt inlägg och ditt kunnande så är jag rätt säker på att spelarna själva skulle tycka det var stor humor av den som påstod att laget saknar en spelidé och att spelarna inte känner till den. Det är nog fullständigt omöjligt, i dagens taktiska toppfotboll, att ens vara i närheten av att vinna en match om spelide saknas. Man får inte glömma att det finns ett motståndarlag som göra allt för att skära av ytor och tråka sönder matcherna. Detta är något som vi sk. topplag är vana vid. Dock blir lagen och spelarna bara bättre och bättre på att stänga ytor och göra det svårare. Chelsea, Pool, MU och även City har problem att lösa upp knutarna. Så oxå vi.

Sen att fler o bättre löpningar kan göras i djupled, fler skott tas utifrån, fler snabba lite "på chans" inlägg/bollag kan slås är jag med på. Är dock en helt annan fråga och inget att göra med spelidén. För mig är speliden solklar och har så varit under många år. 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

Vad är då spelidén om den är så solklar? Hur tar vi oss från bollvinst till målchans? Om du tycker vi har samma spelidé idag som för några år sedan så måste jag ställa mig mycket tveksam till din förmåga att analysera taktiska aspekter i fotbollsmatcher

Det är klart att det finns någon form plan för vad vi vill göra men det vore stor humor att påstå att vi har en spelidé som är så utvecklad som lag som Ajax eller Bayern har.