Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

De oupskattade nyckelspelarna

Martin Palmér
lör 6 dec 2014 kl 12:27

Matchen mot Southampton var långa stunder riktigt plågsam att titta på. Visst vore det inte för en övermänsklig Forster skulle det troligen varit avgjort långt tidigare men det förändrar inte att vårt anfallsspel påminde om en okysst tonårings nervösa trevanden. Det var en väldigt bra inställning rent generellt i laget, alla jobbade stenhårt men vi kunde inte hålla bollen inom laget om så våra liv hängt på det. Alla spelare på planen i den matchen är bra spelare och de tillför något viktigt, utom möjligen Flamini då, men det var smärtsamt tydligt att ingen av dem har förmågan att bygga och konsolidera anfall. Cazorla snurrar fint med motståndare men är inte den playmaker han varit. Chamberlain och Alexis stormar fram så motståndarna flyger men när det tar stopp så tar det stopp och vi tappar boll. Welbeck löper åt alla håll och river stora hål i försvaren men han kan inte hålla bollen felvänd. Ramsey är en energispelare som helst ska ta emot passningarna från de bakre regionerna snarare än att slå dem. Flamini slår visserligen nästan aldrig bort en boll men å andra sidan slår han aldrig någon passning som skapar något. De spelare som saknades mest var tre av de spelare som fått mest oförtjänt kritik.

Arteta är inte en defensiv mittfältare av världsklass men han är stabil och oj vad hans uppspel saknas när Flamini spelar. Hela anfallsspelet stannar av, motståndarna hinner samla sig och det blir svårt att etablera ordnade anfall. Antingen tvingas Flamini sköta uppspelen, vilket sällan ger något, eller så droppar Cazorla/Wilshere/Ramsey ned bredvid honom men då fattas det ett alternativ att spela på. Det blir inte tydligare varför Arsenal har så svårt att hitta en defensiv mittfältare än när Flamini spelar. Det räcker helt enkelt inte med ett monster som tacklar hit och dit, han måste kunna sköta uppspelen också.

Özil är en spelare i absolut världsklass vars storhet många har svårt att se, hans konsoliderande passningsspel saknades fruktansvärt mycket. Alexis är lättare att uppskatta. Han dribblar förbi spelare efter spelare, han jagar bollförande försvarare som en terrier och han öser in mål. Samtidigt ställer han ofta till det för laget när han tvingas gå längre ned i banan och hämta boll. Han vet inte när han ska släppa bollen enkelt och ta ny position, istället snurrar han runt runt tills han snurrat upp sig själv och motståndarna får kontra. Normalt ska det vara Özil som droppar ned och lotsar bollen tryggt upp i banan och levererar den till Alexis utanför straffområdet där han kan snurra utan att riskera något. I Özils frånvaro tvingas Alexis göra det istället och det skapar stora problem för laget för vårt anfallsspel.

Få spelare i dagens Arsenal har varit så oförtjänt utskällda som Giroud. En anfallare som är precis snäppet under världsklass men som behandlas som skräp för att han inte är i nivå med Aguero. Med Wellbeck som anfallare när motståndarna backar hem saknas Giroud väldigt mycket. Welbeck har stora kvaliteter men han kan inte suga in uppspel och hålla i bollen medan laget flyttar upp. Den enda bollen som är ett alternativ till honom är en löpboll i djupet. Det betyder att för att bygga anfall måste vi gå genom mittfältet när han spelar, men utan Arteta och Özil finns inte det alternativet heller. Resultatet såg vi mot Southampton, chansartat passningsspel och hopplösa djupledsbollar som kom tillbaka lika fort som vi slog dem. Förändringen kom när Giroud byttes in. Helt plötsligt kunde vi bygga anfall och chanserna började flöda. Nu hade vi en spelare som kunde ta emot uppspelen och konsolidera anfallen. Vi kunde skapa tryck på deras försvar.

Özil, Giroud och Arteta har alla fått massor med skit, men aldrig har deras betydelse varit tydligare. Vissa spelares bidrag ser man först när de inte längre finns där.

Kommentarer

Bild för Corben

Som han bidrog igår Giroud.

Jayarse på twitter.

Bild för Martin Palmér

Inget som en enskild match för att "bevisa" att en spelare är dålig

Bild för zimzon

Lika mkt som att den här matchen bevisar nåt angående Flamini. Vi hade med honom 3 raka clean sheets däremot, en spelare med högst passningsprocent. Arteta och uppspel rimmar illa. Har inte blivit många uppspel från hans sida sen han kom.

Twitter: @zimzon80

Bild för Martin Palmér

Det här kan ta priset som årets dummaste kommentar! Grattis!

Bild för Adamberg

och Fabregas fanns det ingen plats för i det här laget och Roscisky (som faktiskt kan bygga anfall)  - är han borta helt och hållet nu? Inte ens på bänken längre. 

Adam

Bild för Martin Palmér

Det fanns inte plats för Fabregas nej. Vi kan inte köpa Fabregas ifall Özil går sönder, vi kan inte låsa upp resurser så och jag tror inte de kan spela tillsammans. Rosicky verkar inte Wenger tro på längre, har förmodligen tappat för mycket kvalitet

Bild för gunsmoke

-What price would you put on him if you didn’t know his name? A 27-year-old French international with 101 appearances and 40 goals from 80 starts in the last two seasons.
A player with five starts in the FA Cup and five goals and four assists. Five goals and seven assists in 14 starts in the Champions League. Two goals and one assist from one start in the league cup. A striker in his prime years who has had a direct hand in 64 goals in 80 starts and 101 appearances overall.
How much more would he have to do to not be seen as ‘rubbish’? How much would you pay for that striker if his name wasn’t Olivier Giroud? How much more would you rate Giroud if Arsene Wenger had paid £22m for him? Or £32m?

Till alla Giroudhatare, fanns brittisk media i aug-14, taget från PL-statistiken.

Många problem har vi idag, det största är avsaknaden av försvarsspel, där vi är totalt oorganiserade, men det hänger ju ihop om vi saknar grundspel i både agerande med och utan boll, vi har inte gjort en enda bra match under säsongen.

Dystert är det.

Bild för Adamberg
Bild för Woody

Problemet med Giroud är att han är ojämn. Ska Arsenal ligga uppåt krävs att en striker stänker in runt 20 mål. Giroud missar för mycket. Ta nickläget mot Stoke. Om nu hans statisktik är bra så må det så vara, faktum är dock att han missar för mycket. Slår dit ungefär var 6-7e klara chans. Welbeck i sin tur är ännu mer tveksam. Är ingen "Giroudhatare" men vill se honom mer jämn och så vass som han ibland kan vara. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Det där stämmer inte. Han har i år gjort mål på över 25% av sina avslut vilket betyder att han sätter var fjärde klar chans om han bara avslutar på klara chanser. Jag tror alla kan hålla med om att han avslutar oftare än så...

Bild för gunsmoke

Men Woody, om Giroud sätter var 6-7 klar målchans så innebär det att med 16 gjorda ligamål förra säsongen så skulle han enligt dig ha gjort 100 mål om han satte alla klara målchanser, 33 mål om han bara satte var tredje målchans. Det känns som vi inte sett samma matcher. 

Bild för Torbjörn Nylin

Mycket bra inlägg, håller framförallt med om Arteta och Giroud tycker Özil har mycket mer att bevisa. Dessutom har gunsmoke helt rätt om Giroud och det handlar inte bara om att vara den bästa och effektivaste anfallaren. Med Giroud på plan har vi en huvudspelare av klass som kan ta första stolpen på hörnor emot oss. Nog så viktigt när vi har ett lag fullt av knattar. Antal vunna titlar med RVP som förste striker=0. Antal vunna titlar med Giroud som förste stiker = 1.

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Corben

Så Cesc kan inte va i samma elva som Özil? Märkligt att han kan spela bakom Hazard-Oscar-Willian men inte bakom tex Sanchez-Özil-Welbeck, hoppas jag missuppfattade det här alltså.

Jayarse på twitter.

Bild för Martin Palmér

Finns gigantiska skillnader mellan Hazard-Oscar-Willian och Sanchez-Özil-Welbeck. Till att börja med är Oscar en av de defensivt sett starkaste 10orna i världen...

Bild för Kaj Poikela

Gjorde Giroud sin bästa för oss i lördags, mot Newcastle?
Det var i vilket fall klass på målen.

Giroud är klass, men problemet med honom är att han behöver en viss sorts matchbild för att hålla riktigt bra klass.  Vi såg kontrasternas man i Stoke och en vecka senare hemma mot Newcastle. Kan inte fatta att det är samma spelare.

Bild för Martin Palmér

Går även att vända på det och säga att när Giroud levererade så fungerade laget och när han inte lyckas så fick laget det väldigt svårt