Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Läget inför sista tredjedelen

Martin Palmér
tis 10 feb 2015 kl 19:24

Efter förlusten mot Spurs är vi helt plötsligt nere på femte plats igen. Spelet hackade och det finns fog för att vara orolig inför våren. Men hur ser egentligen våra chanser ut? Det sägs att vi har ett väldigt lätt spelschema kvar men stämmer det? Och hur ser det ut jämfört med de närmaste konkurrenterna? Låt oss ta reda på det.

För att göra det någorlunda objektivt bestämde jag mig för att sätta en svårighetspoäng på alla matcher i ligan. Bortamatcher mot Chelsea, City, United, Arsenal, Liverpool, Spurs och Southampton, det vill säga topp sju, ger sex poäng. Motsvarande hemmamatcher ger fem poäng. Newcastle, Swansea, West Ham, Everton och Stoke ger fyra poäng för bortamatch och tre för hemmamatch. Palace, Sunderland, WBA och Aston Villa borta ger tre poäng och hemma ger två poäng. Till sist ger Hull, QPR, Leicester och Burnley två poäng för bortamatch och en poäng hemma. Genom att summera varje lags poäng och sedan ta snittet för vi en hyffsat objektiv jämförelseparameter. Desto lägre poäng desto lättare schema.

Southampton ligger trea i ligan med 45 poäng. De har kvar West Ham, Liverpool, Palace, Burnley, Hull, Spurs och Villa på hemmaplan och WBA, Chelsea, Everton, Stoke, Sunderland, Leicester, och City borta. Snittet för de matcherna är 3,36.

United ligger fyra på 44 poäng. De har kvar Burnley, Sunderland, Spurs, Villa, City, WBA och Arsenal hemma och Swansea, Newcastle, Liverpool, Chelsea, Everton, Palace och Hull borta. Det ger ett snitt på 3,64.

Spurs ligger femma på 43 poäng. De har kvar West Ham, Swansea, Leicester, Villa, City och Hull hemma och Liverpool, QPR, United, Burnley, Newcastle, Southampton, Stoke och Everton borta. Snittet för de matcherna är 3,50.

Liverpool ligger sjua på 39 poäng. De har kvar Spurs, City, Burnley, United, Newcastle, QPR och Palace hemma och Southampton, Swansea, Arsenal, Hull, WBA, Chelsea och Stoke borta. Det ger ett snitt på 3,79.

Det verkar alltså som att Southampton har det lättaste schemat av de lagen och kan mot förmodan ta en topp 4 plats. United och Spurs har relativt jämbördiga scheman och bör ha en hård fight hela vägen in. Matchen på Old Trafford kan bli avgörande. Liverpool ligger verkligen i skiten här, de kommer få väldigt svårt att utmana. Men Arsenal då?

Vi ligger sexa på 42 poäng. Vi har kvar Leicester, Everton, West Ham, Liverpool, Sunderland, Chelsea, Swansea och Hull hemma och Palace, QPR, Newcastle, Burnley, Hull och United borta. Snittet för de matcherna är 3,07. Vi har alltså lägst snitt av alla, dessutom klart lägre än alla utom Southampton som vi ändå har markant lägre än. Ser man bara till matcherna som återstår bör vi ha en väldigt god chans att nå tredje platsen.

Kommentarer

Bild för B-G

Snyggt :)

Twitter @grvdga

Bild för Andreas Näsström

Instämmer, credd för den uträkningen!

Bild för Niklas Andersson 3

Snyggt! Riktigt snyggt!

Jag har självt slipat på en liknande teori och jag får tacka så mycket för din Martin :)

Men! Är det bara jag som tror att vi kan slåss om andraplatsen? Varför räknade du inte på Manchester Citys chanser i vår?

Jag räknande nu och fick Citys snittpoäng till 3,36. Dem känns inte så starka för tillfället och det hade ju varit fantastiskt om Stoke vinner ikväll! Då är vi bara fyra poäng bakom!

En sak till. Tror ni att det kommer vara jämnt hela vägen, dvs alla topp sju-lagen kommer kriga om 3-4 platserna? Vilka lag kommer ha "mest" att spela för när det väl drar ihop sig? Jag tror personligen inte att Southampton kommer vara med hela vägen och då möter City ett omotivetat Sout i sista omgången. Då är inte Sout hemma 5 poäng.

Sista månaden möter Arsenal Swansea och West Brom som troligtvis inte kommer ligga i botten och kriga för sin existens, däremot möter vi Hull borta som kanske då är tuffare än 2 poäng?
Manchester United möter Crystal Palace, Arsenal och Hull de tre sista omgångarna. Palace och Hull kommer kriga för sitt liv och Arsenal är Arsenal! 

 

Sammanfattningsvis:
Sjukt spännande!