Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Hej då Europa - hej då Ospina

Jocke Lander
tor 26 feb 2015 kl 01:16

Ett av spelbolagen satte oddset 1,33 på att Arsenal skulle kvalificera sig för kvartsfinalen och alla snackade om att det var en drömlottning att få möta Monaco.
Jo, tjena ...
En stark öppning och en ganska solid första halvlek var på väg att gå mot sitt slut när Kondogbia drog iväg ett långskott som styrdes på Mertesacker och in i mål.
Det var tack och gonatt.
Arsenal reste sig aldrig - och det gjorde inte David Ospina heller.

Jag uttryckte min oro för Wengers nyfunna kärlek i det senaste podavsnittet (ni kan lyssna på det här) och hade jag fått ta ut laget hade jag satt in Szczesny i kassen för länge sedan. Jag tycker colombianen kommit billigt undan, inte testats och ju mer jag sett honom desto mer osäkerhet tycker jag mig ha sett.
Nu är min kunskap om målvakter och målvaktsspel inte på någon högre nivå, men att se honom bara stå där med fötterna nedborrade i gräset och glo när Monacos ledningsmål seglar in gör mig både förbannad och förundrad.
Bollen tar en obehaglig bana på Mertesacker - men va fan.
Det skadar väl inte att försöka att rädda.
Ospina gör nada …

Vi kan sitta och titta på expert efter expert rita upp hur illa Per Mertesacker sköter sitt jobb när Monaco kontrar in 0-2 och vi kan svära oss hesa över hur Santi Cazorla stirrar boll och inte hänger med i löpningen - men det är ingen som snackar hur Ospina säljer sig innan Berbatov ens fattat hur fri han är.
Det är som att försöka slå någon i poker när man spelar med öppna kort.
En rutinerad målskytt som Berbatov måste ju ha garvat ihjäl sig inombords när han tittade upp och såg Ospina sitta på huk redan innan bulgaren hade laddat bössan.
Bollen satt mer eller mindre mitt i målet och Ospina satt på baken och skakade på huvudet.
Som keeper på den här nivån måste man ge sig chansen att rädda.
Det gör man inte om man inte vågar stå upp, ha kylan att titta och vänta ut skottet.

När sedan Oxen gett Arsenal visst hopp var Ospina bussig nog att bjuda Monaco på det tvåmålsförsprång som man ville ha.
Bristen på allt där bara sorgligt.
Han har ingen koll på nåt. Inte var han är eller var målet är.
Så långt ut i vinkeln som Ferreira-Carrasco är ska Ospina ta det där skottet. En målvakt som står i Arsenal ska rädda där.
Men vips så hade han fullbordat den dag som jag befarade skulle komma.
Jag tror inte på David Ospina. Jag tror inte att han är bra nog att varken på kort eller lång sikt stå i Arsenal.
Wojciech Szczesny må ha gjort en usel insats på planen i Southampton och en überkorkad i duschen efteråt, men låt oss glömma det nu.
Jag vill inte att Ospina ska kosta oss mer.
Jag vill se Szczesny i kassen på söndag mot Everton - och resten av säsongen!

*****

Att Arsenal ska vinna med 3-0 eller mer i Monaco ser jag som omöjligt. Jag ska absolut gå in på en lokal spelbutik i Monte Carlo och lägga 10 Euro på att Arsenal fixar det.
Inte för att jag tror det. Utan för att man måste chansa.
Det måste Arsene Wenger göra nu.
Det finns inget att förlora.
Men jag hoppas då att han tittar på hur effekten av dagens byten blev på en dvd i veckan, för nog fanns det mer att önska av hur han agerade i andra halvlek när det skulle jagas mål. Olivier Giroud må ha haft en usel kväll - men Wenger borde ha trott på honom en stund till.
Jag hade gärna sett att vi lyfte ut en ytterback, förslagsvis Bellerin, och satt in Walcott eller Oxen.
Att plocka Giroud och sedan Coquelin skapade bara en röra över hela planen och gav inte mycket framåt.

Wenger snackade om att lära sig läxan från de senaste årens öppningar av CL-slutspelet.
Än en gång visade det sig bara vara snack.
Det var same old Arsenal.
Igen har vi skaffat oss ett läge som knappt går att klara.
Ifjol var det Bayern München (0-2).
2013 var det också Bayern (1-3).
Och året innan det var det Milan. 0-4 från öppningsmatchen i Milano blev för svårt.

Det värsta med kvällen är nog ändå att Monaco inte ens var speciellt bra. De kändes som ett lite bättre organiserat mitten- eller bottenlag i Premier League som dessutom spelade utan flera ordinarie spelare.
Men Arsenal var sämre.
Klart sämre.
Sorgligt nog.

Kommentarer

Bild för Fredde

Det är sorgligt att Monaco är väldigt dåliga men att vi är sämre. Vi skapar lägen men vi bränner dom på löpande band. Men om man ser till Monaco, de kom med en styrka, det innre mittfältet. Det med Kondogbia och Moutinho i spetsen. Vi är helt inkapabla till att forcera ner ett bra centralt deffensivt mittfält. När vi mötte Dortmund (Bender och Kehl stängde igen) i första matchen i gruppspelet blev det övertydligt, när vi mötte Chelsea så blev det löjligt tydligt och även när vi mötte United hemma som hade deffensiv specialisten Carrick så blev det stopp. Vi har inget motmedel mot ett bra centralt deffensivt mittfält. Vi kommer inte in bakom deras mittfält och är måttligt intresserade av ytan bakom backlinjen.

Ospina är en hyfsad målvakt men har en stor nackdel i räckvidden. Det sista målet känns det som att Szczesny hade kunnat styra betydligt bättre pga räckvidden. De andra 2 målen är svårare att lasta honom för. Då en plattbröstad Mertesacker styr in bollen i mål efter att Kondogbia bjudigts på ytor som en annan hade kunnat avlossa ett bra skott på. Det andra målet behöver man inte vara expert för att se att Mertesacker är så extremt osäker i löpdueller så att han hellre går upp och chansbryter istället för att följa med i sin löpning vilket öppnar för att dom kan sätta in en passning i djupet som vilken 14 åring som helst kan slå och sätta dom 2 mot 1. 99,99999% av alla proffisionella backar plockar ju upp den löpningen som Mertesacker lämnar, det är inte första gången Mertesacker gjort såhär skillnaden är att de flesta gångerna har han fått med sig brytningen eller att passningen varit katastrofalt dålig.

Vi saknar återigen ett innermittfält som sätter matchrytmen och vinner boll matchen igenom. Vi saknar oavsett om Coquelin har förtrollat oss ett tag nu en riktigt bra CDM, en mittback av högre snitt och även en deffensiv speluppläggare. Varför startar Welbeck? Vad har han gjort egentligen?

You win some, you draw some

Bild för George Adams

Håller med att Ospina inte ser jätte trygg ut, men tycker att även Szeczny inte håller den nivån som Jennings,  Lucic och inte minst Seaman hade. Vi har prioriterat ner den rollen anser jag. Precis som hela försvarsagerandet och jag blir riktigt ledsen i vissa matcher av att se vårt backlinjespel, med städ tanten framför. Igår höll ex Mertesacker knappt division 4 klass. Bedrövlig insats av en av de långsammaste mittbackarna i världsfotbollen.  Dags att skeppa bort BFG. Han håller inte.

Bild för Adamberg

Oavsett vad vi lastar spelarna för går det inte att bortse från det tydliga mönstret som Wenger är ansvarig för. Snart kommer arsenal att repa sig och vinna några marcher (nej champions league är kört) och sen kommer korthuset att rasa igen. o.s.v. 

Jag förstår heller inte varför Welbeck ska starta. Hur många år behöver han för att sätta EN chans? Han är härlig och löpvillig men som startspelare är det som att släppa in en oskärpt kirurg i en operationssal. Som vanligt kommer Rocsisky helt bort i dissussionen om startspelare. Jag förstår inte varför som han har spelat. Nej du käre Wenger... kasta in handduken nu 

Adam

Bild för Woody

Har sett allt för många viktiga matcher som blivit så här. Arsenal tappar allt framför respektive mål. Märta går bort sig såsom han gör typ 4 gånger/säsong. Giroud saknar skärpan. Motståndaren har superflyt med precis allt. Ospina kan inte skyllas för förlusten. Saker utanför hans ansvarsområde inträffade så klart. Att han sedan är för kort, ja det kanske stämmer. Welbeck ska stå på tillväxt och ej starta. Oxrulladen gör ett snyggt mål men bidrager sedan med sin oförmåga till beslut och medvetenhet att Arsenal tappar fart. I synnerhet sista skänken är så bedrövlig att man gråter. TR ska spela alla gånger före DW eller Oxrulladen. Özil blir för joggig och ser ut som en ledsen hund. Arsenals oskärpa i kombination med Monacos extrema flyt skapade mörkret. Sedan som vanligt några ord till Strömberg. Friidrottare och hundar av honkön löper. Fotbollsspelare spelar fotboll. Rock on !

Bild för Sral

George Adams, glömmer du inte Jens Lehmann här? Han är värd att nämna, tycker jag ändå. Sen tror jag inte att målvaktsposten är bortprioriterad, utan att vi helt enkelt inte har en i klass med typ de Gea eller Curtois. Tyvärr. Wenger och många med oss trodde säkert på Szczesny, och han kanske fortfarande kan bli den där målvakten för oss, men just nu är han bänkad. Kanske dags att ta tillbaka förstaplatsen från Ospina och spela sådär bra som han faktiskt gör när han kommer under press från en annan målvakt?

Bild för Björn Lindström

Har varit mv i 30 år innan jag la av. Och att skylla denna förlust eller dessan insläpta mål på Ospina vittnar enbart om okunskap Jocke. Förstår faktiskt inte vad flr slags debatt du ute efter här.
Styrning och självmål
Friläge med kanonskott
Friläge och stolpe in.
Skall det letas syndabockar är det nog inte här du hittar dem. Även om jag inte tycker att Ospina är en fullgod Arsenal-spelare. Men det tycker jag å andra sidan inte heller om Özil, Monreal, Gibbs och Mertesackker heller.

Bild för Byarum

Idag har det luftats kommentarer i alla upptänkliga kommentatorsfält och frågan är väl vad jag kan bidra med i detta. Ok då, här kommer mitt strå till stacken. Vad gäller målvakterna så är vare sig Ospina eller Szeczny av den kaliber som våra främsta konkurrenter har. De är hyfsade, men inte världsklass och jag tror aldrig heller att de kommer att nå dit. Men att ställa Ospina till ansvar för förlusten är att gå alldeles får långt. en världsklassmålvakt hade antagligen kunnat rädda åtminstone ett eller kanske två mål igår. Jag håller med Jocke om detta, men det var ju inte Ospina som skapade situationerna som ledde fram till målen. 

Hela matchen igår var ju ett klassiskt exempel där motivation slår klass och man kan ju verkligen fråga sig varför motivationen var så dålig.

Sen kan man ju fråga sig hur vår matchplan såg ut? Och detta är chefens ansvar. Jag tycker så vansinnigt illa om när chefen lägger allt ansvar neråt i organisationen utan att själv rannsaka sig. Detta är så dåligt ledarskap. Han måste göra som Mou i de här lägena. Rikta uppmärksamheten på sig eller på något annat, men inte på spelarna. De blir inte bättre av detta. Jag tycker vi borde ha en manager som kan få spelarna att vilja offra sig för honom och som kan tillföra laget mer energi och jävlar anamma, en Simeone.

Sen finns det massa detaljer från matchen. Kantspelet, Özils vilsenhet. Här måste Wenger agera mer beslutsamt. Om Özil inte glänser från början, så försvinner han hela matchen. Det är ett så tydligt mönster och då borde han bytas ut senast i halvlek. Hur svårt kan det vara? Sen måste jag ju också säga att misshushållningen av Rocisky är så anmärkningsvärt. Jag tycker att han ständigt och jämt levererar på hög nivå, men får bara spela på nåder. Obegripligt.

Den Sanchez som jag sett den senaste månaden är inte den jag såg före jul. Numera är han mer mänsklig, men självklart är han oerhört bra och viktig, men inte längre så outstanding som innan. Förra årets stabila försvarslås, Mertesacker och Kos blev väldigt uppdyrkade igår och gjorde säkerligen sin sämsta match på ett år. Bellerin som jag gillat så mycket var lika vilse på planen som han ibland kan se ut,,,,

Sen är det ju faktiskt att vi dessutom hade ett jävla oflyt igår, men så är det ibland och jag har inte gett upp hoppet om returen, men det ser inte så ljust ut,,, nu ska jag till Emirates på söndag och då hoppas jag att hela laget brinner av revanschlusta och kör över Everton.

Bosse

Bild för George Adams

Absolut Sral. Fick hjärnsläpp i all frustration. Lehmann bör givetvis nämnas. 

Jag menade med mitt inlägg att dagens AFC målvakter ä dugliga, men inte i den klassen vi haft, och definitivt inte i klass med några av våra konkurrenter.

Men det gäller iofs även hela akterskeppet. Jag tillhör ex de som inte anser att Kos och BFG är ett värdigt första mittbackspar i Arsenal, inte med den historien vi haft på de positionerna. Dom är bra, förstå mig rätt, MEN inte tillräckligt bra..

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag är väll en av dom som faktiskt tror att ospina är riktigt bra. Kolla på de geà i United. Hur bra var han när han kom? Ospina kom till klubben skadad och har inte fått stå mycket alls Fram tills nu. Tar ett tag innan man kommer in i spelet Och får en bra kommunikation med backarna. Men att det är han som ska stå just nu i kassen tycker jag är självklart. Kan bli hur bra som helst.