Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Soon to be gone

Martin Palmér
lör 21 mar 2015 kl 10:15

Jag funderade på att skriva en blogg om vad som är fel med Alexis just nu, men så kom jag på att han bara är i dålig form och att det inte är mer än så. Det finns ingen anledning att ge sig in och såga honom hur horribel hans form än är. Sånt är bara fjanterier. Näe istället tänkte jag ta en titt på spelarna som troligen kommer försvinna inom de närmaste åren på grund av sin ålder. Jag har dragit gränsen vid att vara född 1985, det vill säga spelare som blir 30 i år. En del av dem spelar på positioner där vi redan nu behöver förstärka med kvalitetsspelare, det är inte något jag tar hänsyn till. Istället fokuserar jag på spelare som kan ersätta dem på sikt. Många av dem kan ha interna ersättare i ungdomslaget, därav har jag valt att ge varje spelare en extern och en intern lösning.

Vilka är då spelarna som blir 30 eller äldre i år? Tomas Rosicky blir 35 i år, Mikel Arteta blir 33, Santi Cazorla, Mathieu Flamini och Per Mertesacker blir 31 och Laurent Koscielny och Mathieu Debuchy blir 30 år. Det är klart att alla de inte kommer lämna direkt och det är inte heller tanken med bloggen. Den är mer att lyfta potentiellt intressant långsiktiga ersättare. För ersättarna har jag satt en gräns på att vara född tidigast 1995 för alla positioner utom mittback där jag dragit gränsen vid 1993.

Vi börjar bakifrån. Mertesacker har i år börjat visa de första tecknen på att tiden springer ifrån honom. Koscielny har visserligen inte visat några tecken på att han börjar bli gammal, men han är en spelare som behöver bra fysik och hans hälsenor har börjat krångla. Med Gabriel och Chambers som långsiktiga alternativ i backlinjen behövs två till spelare på lång sikt. Internt är det givna alternativet Isaac Hayden som redan gjort debut i a-laget. Det andra alternativet känns mindre givet, men jag väljer att gå på Julio Pleguezuelo. Nu till det roliga, de potentiella externa ersättarna. De finns många intressanta alternativ. Där finns tyskarna Matthias Ginter och Antonio Rüdinger, colombianske Eder Balanta, engelsmannen John Stones och kanske framförallt franske Raphael Varane. Men mitt val faller på två andra fransmän, främst då Varane inte känns realistisk på något plan, Lyons Samuel Umtiti och Athletics Ameryc Laporte. Laporte är en smart och positionssäker spelare med en stor framtid. Umtiti är mer en fysisk spelare. De tillför olika egenskaper och bör komplettera resten av backarna på ett bra sätt.

Debuchy har vi knappt sett något av i år, och så mycket mer lär det inte bli. Frågan är hur länge han ens kommer att vara första valet, Bellerin lär kliva in permanent på den positionen snart. Men med Carl Jenkinson påväg ut och Chamber med en trolig framtid mer centralt behövs en ersättare på sikt. Internt faller valet på Tafari Moore, en fysiskt och defensivt stark högerback. Externt är det svårare, det dräller inte direkt av talangfulla ytterbackar. Jag har helt enkelt inget vettigt alternativ att föreslå inom de åldersparametrar som gäller för den här bloggen.

Arteta och Flamini behöver egentligen bara en ersättare då Coquelin kommit in och etablerat sig i kombination med att en till spelare på den positionen lär komma in i sommar. Som intern ersättare finns ingen uppenbar men jag väljer Ainsley Maitland-Niles som trots sin bakgrund som kantspelare mest spelat defensiv mittfältare i reservlaget. Bielik då, säger ni. Honom ser jag mer som en box-to-boxspelare. Bland externa ersättare hade jag aldrig några problem att välja, det finns helt enkelt ett namn som står ut framför alla andra. Jag tänker så klart på Anderlechts Youri Tielemans. Redan en av de bästa i ett Champions Leaguelag trots att han bara blir 18 i år. Tar vi in honom i sommar tror jag dessutom han kommer räknas som home grown när han blir 21.

Cazorla behöver vi förhoppningsvis inte ersätta på ett tag men han blir ändå 31 i år och tiden börjar lite springa ifrån honom. Rosicky däremot är det mer akut att ersätta. Internt ser jag två ganska givna ersättare på sikt i Gideon Zelalem och Daniel Crowley. Båda är främst offensiva men en spelar lite djupare än den andra, inte helt olikt Cazorla och Rosicky. Externt ser jag en given ersättare till Cazorla i Maximilian Meyer som dominerade stort borta mot Real Madrid nyligen. En liten, kvick spelare som är svår att ta bollen av och hittar ständigt farliga instick och ytor att löpa på. Den andra ersättaren hittar jag också i Tyskland i form av Marc Stendera som påminner en hel del om Rosicky då han kan spela som nummer 10 eller som en playmaker på kanten. Han är dock inte ännu på en nivå som håller för Arsenal.

Det finns så klart många fler alternativ på samtliga positioner. Vilka spelare skulle ni vilja se som långsiktiga ersättare?

Kommentarer

Bild för Woody

Intressant läsning. Har inte den kollen på grund av tidsbrist och intresse av annat när det gäller ynglingar och kvalitetsspelare i andra ligor. Det ultimata i alla lägen är att spelarna kommer underifrån den egna organisationen så att stoltheten kan fortsätta göra sig gällande. Självfallet måste Arsenal "rensa" i leden till sommaren. Rock on !

Bild för Byarum

Vad gäller Sanchez, så skulle han behöva vila för att återfå den glöd han hade under hösten. Han ser utarbetad ut.

Bosse