Medlemmar: 8779 st.
Visa menyn

Coquelin är inte framtiden men visar lagets potential

Martin Palmér
sön 29 mar 2015 kl 10:57

Francis Coquelins framfart de senaste månaderna kan inte ha undgått någon. Han har tagit ligan med storm genom sitt fysiska och energirika spel. Han har tacklat, han har kämpat och han har blött för klubben, bokstavligen. Ändå är jag inte helt övertygad om hans förträfflighet. De två första meningarna hade nämligen lika gärna kunnat beskriva Flaminis första månader hösten 2013. Hårt kanske ni tycker, men Flamini var lika hyllad då som Coquelin är nu. Arsenals närmast kroniska brist på tuffa ”defensivt starka” mittfältare det senaste decenniet har gjort att vi överskattar alla spelare som kan tackla. Frågan jag känner mig tvungen att ställa är om Coquelin verkligen är Arsenals framtid eller om han bara visat hur bra vi skulle kunna vara.

Den första punkten jag undrar över är hur bra har han egentligen varit? Eller snarare, hur många matcher har han faktiskt varit riktigt bra i? Personligen ser jag två matcher, City och United borta. I de matcherna var han riktigt riktigt bra, men det var också två matcher där hela laget ställt upp väldigt defensivt. Laget som helhet fungerade defensivt och då lyfte Coquelin till riktigt höga nivår. Men de övriga matcherna skulle jag klassa från bra i något enstaka fall, till ok eller tveksam i de flesta och rent dålig i några. När laget inte fungerat defensivt har han ofta varit bland de sämsta spelarna på planen, som i andra halvlek mot Newcastle. När Newcaslte tryckte på och vårt försvar svajade var Coquelin inte den som styrde upp, han svajade mer än någon annan. Det känns spontant som att han delvis lever på några få bra matcher och att hans svaga insatser lätt glöms bort.

Den andra punkten blir hur han egentligen står sig mot Flamini anno 2013. Båda kom in med fysiskt spel och charmade många. Men där Flamini bara hade fysiskt spel har Coquelin betydligt mer än så. Främst så har han en disciplin och en positionssäkerhet som Flamini bara kan drömma om. Frågan är om det är tillräckligt. Den frågan blir speciellt aktuell när vi kommer in på punkt tre.

Punkt tre är Coquelins passningsspel, eller snarare den totala bristen på det. Som defensiv mittfältare är man ofta den som återerövrar bollen och därmed den som sätter igång spelet igen. Eftersom vi undviker att bara rensa bort bollen krävs det att den passningen håller hög kvalitet. När laget spelar bra behöver Coquelin oftast bara lämna över bollen till någon av det andra spelarna med en kort enkel öppen passning, då går det oftast bra. När laget inte spelar bra å andra sidan blir det stora problem. Hans alternativ blir då ofta få och svåra, något han gång på gång visat att han inte kan hantera. Jag kommer tillbaka till matchen mot Newcastle här, när Newcastles press var som störst hade Coquelin hopplöst svårt att göra något vettigt med bollen. Bara under de första 15 minuterna av andra halvlek tappade han bollen enkelt på egen planhalva tre gånger med farliga kontringar som resultat. Mot ett bättre lag hade Coquelin troligen varit direkt orsak till ett par baklängesmål. Det håller inte helt enkelt.

Min slutsats blir att han visat vad en defensiv mittfältare i världsklass kan göra för oss med sina bra insatser. Men samtidigt är Coquelin är inte den spelaren, det har han visat med sina brister. Han har gjort ett bra jobb den här vårvinter men på sikt är han tyvärr på sin höjd en riktigt bra truppspelare. Jag skulle vilja kalla honom det defensiva mittfältets Rosicky, han gör saker annorlunda och får resultat med det vilket gör att folk ser mellan händerna med ojämnhet och svagheter. Men i längden håller varken han eller Rosicky. När laget svajar har även Coquelin svajat, det vi behöver är någon som stabiliserar laget. Vi har tillräckligt med spelare som bara återspeglar och förstärker laget i övrigts prestation, vi behöver nån som spelar bra när de andra är dåliga. Som stabiliserar och ordnar, det är inte Francis Coquelin. Däremot kan han ha påmint Wenger om vad en sån spelare kan göra får Arsenal.

Kommentarer

Bild för Andreas Näsström

Jag har fått uppfattningen att du har ganska bra koll på spelare från diverse ligor och divisioner, vem tycker du man ska plocka in istället för att ha Coq som förstaval? I ditt förra inlägg tog du upp Tielemans som ersättare till firma Arteta/Flamini, men det är väl ett ganska långsiktigt val? Ska vi se så långsiktigt, är behovet dvs täckt för stunden och att rollen inte prioriteras eller ska exempelvis Schneiderlin, Bender/Bender eller någon annan som det tidigare ryktats om in? Vad tycker du?

Bild för Martin Palmér

Det är ingen lätt fråga, det finns några alternativ men alla har risk. Det finns ingen självklar. Tielemans är helt och hållet framtid, han kan inte gå in idag och göra oss bättre. Schneiderlin kan helt klart göra det. Han är bättre än Coquelin, ganska mycket bättre, men är han den bästa? Nej, han är ganska riskfri men han är inte den som ger bäst pay off. Lars Bender är ingen DM, Sven är det men han är inte lika bra. William Carvalho är mer en chansning men han har potential att bli en bättre spelare än Schneiderlin. Illarramendi skulle sköta boll och positionsspel perfekt men kan han hantera tempot och fysiken i PL? Javi Martinez är kanske det bästa alternativet men är han ens tillgänglig? Hur hanterar han ett högre tempo och är han lika bra efter skadorna?

Det blev mest nya frågor men jag hoppas det gav något i alla fall

Bild för Grizzly

Ditt inlägg vittnar väl om något hur förbaskat svårt det är att hitta spelare som gör vårt lag BÄTTRE!

Där du ena stunden anser att Coquelin inte är lösningen på den positionen så har du egentligen ingen helt klar ersättare heller men nog är väl Schneiderlin en spännande tanke.

Ingen i världen vet hur utvecklingen fortlöper med t.ex Le Coq och det finns inte så många ersättare som till en skälig peng kan ta den positionen som det känns nu.Vi kan ju inte gå på Pogba och liknande spelare i samma dimension,alldeles för stora pengar.

Vi får nog förlita oss på goda värvningar i sommar samt att vi tar bort lite dödköttet.

Släpp Diaby,Podolski,Campbell,Sanogo,Jenkinson,Miyaichi och Akpom.Det borde frigöra kapital att lägga till klubbens transferbueget och hitta en äckligt bra defensiv mitt,en mittback som gör Mertesacker till fjärdeval,en ruggig playmaker samt en giftig forward till.

Tillför hård konkurrens på alla positioner vilket innebär att spelare som Arteta,Flamini och Rosicky blir rutinerade truppspelare som gör ett bra jobb på träningar och hjälper till att utveckla våra talanger som Gnabry,Oxlade,Zelalem,Chambers,Bellerin,Bielik.

Med det tror jag att vi har en ruggigt stark trupp som är slagkraftig,sen om det räcker till titlar är det ingen som vet.

Räkna med att våra konkurrenter rustar minst lika mycket.

Bild för Martin Palmér

Att jag har svårt att nämna ersättare beror mycket på att jag vill ha en DM i toppklass. Jag skulle kunna nämna en uppsjö spelare som är bättre än Coquelin.

Pogba är inte en defensiv mittfältare. Jag förstår inte varför folk tror det. Skulle jag jämföra honom med någon är det nog en ung Steven Gerrard. En effektspelare som tillför avgörande offensiva prestationer men knappast någon vattenbärare

Bild för George Adams

Marcello Diaz? 

Bild för Martin Palmér

Säkert bättre än Coquelin men inte på den nivå jag tycker vi ska sikta mot

Bild för George Adams

Det är en intressant frågeställning du tar upp Martin. För precis som du skriver så innebär ju en modern DM roll att roll innehavaren förutom goda defensiva egenskaper dessutom måste vara utrustad med ett bra offensivt spel. Bra och trygg med boll. Bra passningsspel osv.

Just  när det gäller det sistnämnda så tillhör Diaz, enl mig en av de absolut främsta. Han kallas ju Sydamerikas Xavi av en anledning och efter att ha följt honom några år så ser jag honom som ett mycket dugligt alternativ.  Dessutom tror jag han skulle passa bra i vårt spel. Tyvärr är han ju 28.

Bild för Martin Palmér

Här tänker vi lika. En DM behöver kanske inte vara någon passningsvirtous som bidrar till spelet på offensiv planhalva men för att fungera i ett topplag bör de kunna mer än att bara slå en kort sidledspass när de vunnit boll. De måste kunna slå en kreativ förstapassning som bäddar för kontringar. Kan Coquelin verkligen göra det? Jag tror inte det och därför tror jag inte på honom som första val om vi ska utvecklas utan ser honom som en habil back up.

Just Diaz kan jag tänka att om han vid 28 inte kommit längre än Hamburg så finns det nog en anledning. Jag menar, han fanns tillgänglig för £1,5m i Januari och det bästa laget som ville ha honom var ett bottenlag i Bundesliga. Det skriker inte direkt kvalitet.

Bild för George Adams

Sant!

Han lämnade lite överraskande Basel för ett på pappret sämre lag. Samtidigt var han alldeles lysande i UC och gjorde avgörande insatser när dom vann "CL" i Sydamerika, och i landslaget finns det väl bara vår egna Chilenare som har högre status och som är "viktigare" . Efter att ha följt Sampaoli's taktik med en 10a och en lågt liggande DM flankerade endast av offensiva ytterbackar så måste man beundra bla Diaz oerhörda förmåga att täcka och skära av spelvägar och vinna boll trots det ganska stora området han har att täcka. Sen har han trots HBV-spel, en passningsfot som är riktigt bra, det måste du väl hålla med om.

Bild för Ola Svärd

Självklart ska Le coq spela så länge han gör det så bra. Hans nya kontrakt visar dessutom att Wenger tror på honom. Att han bara gjort två bra matcher är ju rent nonsens. Han äger och vinner boll i stort sett i varje match. Oerhört hög lägsta nivå. Dessutom har han överraskat på mig genom att vara taktisk och inte drar på sig massa skitvarningar och frisparkar. Tjatas om Schneiderlin överallt man läser och visst är han bra  - när han inte är skadad eller avstängd. Däremot ska förstås komplement in istället för Flamini och Arteta.

Summa summarum: Grannens gräs är inte alltid grönare. Vi har en oerhört slagkraftig trupp - det som oroar är skadorna spelarna själva drar på sig (sträckningarna i lår och ljumskar framförallt). Här måste klubben bli bättre. Chelski har knappt några (längre) skador och är det lag som roterar minst. Märkligt tycker jag men knappast en tillfällighet. Nåt gör de som är bra.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

Kan inte hålla med. Coquelin är inte en spelare på den nivå vi borde ha i startelvan. Han är vad en torr brödbit är för den svältfödde, en illusion av storhet men egentligen bara funktionell. Hans nya kontrakt visar att Wenger vill behålla honom i klubben, det visar på inget sätt att han tror Coquelin är vår framtida defensiva ledare. Tror han det blir jag väldigt orolig för att ytterliggare en lovande trupp slarvas bort.

Du menar på fullaste allvar att Coquelin har en "hög lägstanivå"? Det var länge sen jag såg en åsikt jag tyckte var så fullständigt uppåt väggarna. Snart säger du väl att Mertesacker är snabb eller att Cazorla är lång

Vilka matcher menar du att han varit mer än ok i utöver City och United borta? Varje gång vi inte ställer upp med försvar som huvudprioritet har han fått ruskiga problem. 

Han må vara positionsmässigt bättre än Flamini men inte dra på sig varningar? Det finns nog få spelare som satsar så onödigt hårt och ofta som Coquelin gör. Karln gör ju för bövelen minst en vansinnestackling per halvlek. Trots att vi spelat mer defensivt och inte fått lika mycket kontringar på oss har han fått fler varningar än Flamini på klart färre matcher och drar på sig fler frisparkar per match.

Om Coquelin ska spela så länge han är "så bra" borde han bli petad till nästa match för mot Newcastle var han en vandrande säkerhetsrisk

Bild för Woody

Le Coq vände till stor del Arsenals säsong. Han är begränsad men gör defintivt det han ska. Ok han har tappat en del bollar men inte så ofta att det stör överdrivet. En Ramsey i ofas och med felbesluten i lager tappar avsevärt fler bollar ( I fas världsklass). Det trevliga med FC är att han är sprungen ur Arsenals egna led samt att han fortfarande står i utveckling. Tycker vidare att hans distribution stundtals ser bra ut även om den så klart kan bli bättre. Minns annars Gilberto som i sig var en riktig "ingentingspelare" men som bidrog oerhört till lagets slagstyrka. Med utveckling kan FC bli den gubben. Att sedan de oetiska kommer att stå ivägen för Arsenal får vi räkna med lika mycket som att Melodifestivalen och Lets Dance tar utrymmen i media. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Gilberto Silva var ju rena Mesut Özil i passningsspelet jämfört med Coquelin.

Statistiken säger att Coquelin både tappar boll och passar fel betydligt oftare än Ramsey

Bild för Corben

Coqen sågs på som en väldigt stor talang när han var ung, många som glömmer bort det.

Jayarse på twitter.

Bild för Martin Palmér

Jag minns mycket väl det och jag gillade honom. Heck, jag gillar honom fortfarande. Jag tror bara inte han är bra nog för att lyfta oss till att utmana om titeln och jag tror inte han har egenskaperna för att någonsin blir bra nog för det.

Bild för Ola Svärd

Absolut att han har en hög lägsta nivå - det om nåt har han ju visat. Hans inträde talar ju sitt tydliga språk om man ser till lagets resultat. En renodlad DM är precis vad vi behöver för att ge plats åt andra. Han fattar verkligen vad rollen går ut på (likt Flamini). Han är, likt andra renodlade DM, såklart beroende av rörelse från övriga i laget. Annars blir det svårt och det saknades verkligen rörelse mot skatorna i andra halvlek. Håller inte med om att just han var en säkerhetsrisk - däremot Chambers.

Sex gula på tuppen om jag inte minns fel och visst drar han ibland på sig skit. Dock tycker jag Jack, Ramsey och Chambers är klart värre på den punkten. Dumt att jämföra förstås på det viset och sjävlklart går det att förbättra sig där. Vore ju märkligt efter alla turer med utlåningar och annat om han vid 23 års ålder är en fullt komplett spelare. Han o Arteta tror jag får dela på rollen nästa säsong.

Vet inte om Per nånsin varit speciellt snabb - däremot jäkligt imponerande att han ändå lyckats hålla så hög nivå genom åren. Grym speluppfattning.

Glaset är halvfullt  - skål på det!!

 

 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

Hans inträde har sammanfallit med att laget spelar bättre ja och visst har han del i det. Men det har ju också skett en rejäl omorganisation av vårt spel. Vi ställer upp defensivt på ett helt annat sätt och hjälper varandra. Det tror jag har större betydelse än Coquelin själv har. Precis som jag tror att hans spelstil och positionsmässiga disciplin har haft större betydelse än hans kvalitet. Jag undrar hur bra Arteta hade varit med det stöd Coquelin får istället för att bli lämnad ensam med mittbackarna konstant.

Han var direkt orsak till tre farliga kontringar bara de första 15 minuterna i andra halvlek genom onödiga bolltapp där det fanns enkla passningsalternativ som han antingen valde att inte ta eller inte lyckades genomföra. Det kan inte vara något annat än en säkerhetsrisk.

Den defensiva mittfältaren måste vara den laget håller sig i när det blåser, inte den som sviktar mest. Kan Coquelin bli det nån gång? Kanske men han är inte det idag och vi kan inte vänta på att han blir det. Klubben måste satsa på att få in en bättre spelare till vilken Coquelin kan vara en god back up.

Chambers drar på sig mycket gula ja, men det vert jag inte vad det har med Coquelin att göra. Han har flest gula av alla centrala mittfältare och bara Wilshere har färre matcher av dem.

Side note: Jag tror inte Flamini förstår vad rollen som defensiv mittfältare går ut på. På tok för offensiv.

Bild för Woody

Statistik är en del av bedömningen. Som tur är innehåller fotboll så mycket mer som inte är mätbart. Konsten att bedöma spelare ligger någonstans i mitten med absolut övervägande del i det sistnämnda. Vidare ska Arsenal självfallet låta FC förhoppningsvis utvecklas framför ett dyrt inköp. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Statistik visar inte hela bilden av en fotbolsspelare men när det gäller något så specifikt och fullt mätbart som vem som tappar flest bollar är statistik helt enkelt facit

Bild för Kaj Poikela

Vi får väl se om han lyckas hålla den här nivån över en nästa säsong. Men än så länge tycker jag att han varit riktigt, riktigt bra.

Bild för Woody

Absolut AC. Han har varit sensationellt bra. Frågan är om han kan ta ännu ett kliv ? Rock on !

Bild för Jonas Eriksson

Tror absolut att Coquelin är en spelare för framtiden. Svårt att stirra sig blind på alla tråkiga och ibland helt missvisande statistik prylar. Att det blivit en och annan felpass kommer mest ifrån att han inte helt är inne i spelet än. med tanke på att killen inte spelat mer än 10-15 matcher så måste man ju säga att han redan nu presterar på en nivå som är brutalt bra. 23 år och orädd och helt ok fötter, vad mer kan man begära? Och nått mer man måste väga in tycker jag är ju att han kommer in i laget och visar var skåpet ska stå både med inställning och attityd, det är precis en sån spelartyp vi behöver. Han har stor del i cazorlas fantastiska framfart på slutet mm. Och ska man döma någon efter att gjort en bedrövlig match som mot Newcastle tex så vet jag inte vad man ska säga om massa överbetalda arsenal stjärnor som underpresterar match efter match men ändå står på planen nästa match. Nej satsa på Coquelin och skaffa en bra backup till han och inte tvärt om. 

 

Bild för Kaj Poikela

Ja, man kan använda statistik om man vill bevisa en tes man fått i skallen. 
Ett exempel (som inte har något med fotboll att göra):
Enligt många vedertagna ekonomiska parametrar har den amerikanska ekonomin kommit på fötter sedan Lehmann brothers. Huspriserna i en del stater går upp, liksom aktiebörserna och handeln. Men för den vanliga medelklass-jänkaren säger siffrorna något annat. När han tar sig en titt runt om i området måste han klia sig i bakhuvudet. Varför har var och varannan granne sin kåk eller bil till försäljning? Well, antagligen för att 95 procent av hela landets ekonomiska tillväxt sedan krisen har tillfallit den rikaste en procenten i landet. 

Bild för Martin Palmér

Så hur menar du att man kan tolka flest felpass och bolltapp på annat sätt än att han tappar mest boll?

Flest felpass betyder inte att man nödvändigtvis är sämst på att passa men det betyder otvivelaktigt att man slagit flest felpass. 

Bild för Jonas Eriksson

Ja men jag ser mer på vilken nytta spelaren gör för laget istället för att kolla på procent på felpass. men tycker man om att kolla på statistik och tro på att den är facit i allt så får man kolla på det. Jag väljer att kolla på vilken nytta spelaren gör för laget. Och skaffar mig en egen åsikt istället för att fråga en matematiker. Men alla är vi olika. Simma lugnt.  

 

Bild för Martin Palmér

Visst visst, men nu var det ju så att vi specifikt diskuterade just den frågan och inte helheten. Han påstod att de andra tappade mer boll, jag visade att det inte alls var så.

Bild för Ashburton Glory

Martin Palmer, jagblev väldigt nyfiken på den där statistiken. Har du någon länk?

Bild för Martin Palmér

whoscored.com

Bild för Håkan Lynghed

Följande påstående blir jag väldigt nyfiken på att se i klartext, eftersom de är helt motsägelsefulla mot min egen verklighetsuppfattning (jag har ju dock bara sett matcherna på TV och inte den klargörande statistik som det hänvisas till).
- "Statistiken säger att Coquelin både tappar boll och passar fel betydligt oftare än Ramsey".
Som sagt, källan till denna statistik skulle vara intressant at ta del av.
- "Det finns nog få spelare som satsar så onödigt hårt och ofta som Coquelin gör...han har fått fler varningar än Flamini på klart färre matcher och drar på sig fler frisparkar per match". Intressant i sammanhanget vore ju att jämföra gula kort/frisparkar per spelad minut. Att påstå att han skulle satsa mera vårdlöst än Flamini stämmer inte alls med min (TV) bild.

Intressant vore ju att plocka fram hur många närkamper som han de facto gått bollvinnande ur. Var finns den statistiken i inlägget? Borde ju vara ganska viktigt ur ett DM perspektiv.

Instämmer för övrigt i signaturen T.A's synpunkter ovan.

Bild för Martin Palmér

Statistiken kommer från who scored.

Har inte påstått att han spelar fulare än Flamini utan menar att med tanke på vilken syn som finns på Flamini är det rätt intressant att Coquelin faktiskt drar på sig fler gula kort.

Jag valde medvetet att inte blanda in statistik i sånt som inte är direkt mätbart. Bolltapp är väldigt lätt att räkna och den som tappar mest boll tappar mest boll, enkelt. Vunna närkamper blir mer subjektivt att bedömma och betydelsen av det än mer subjektiv.

Bild för Håkan Lynghed

Som vän av ordning så förstår jag inte riktigt logiken i att bolltapp är väldigt lätt att räkna o föra statistik över medan bollvinster är subjektiva och därmed inte nåt att tillföra i diskussionen. För mig är det i princip samma sak, fast från olika håll. (Felpass är ju däremot mera mätbara) Men ska man gå efter nåt som är enkelt att mäta utan att blanda in subjektivitet så kan man ju räkna vem slår bollen över sidlinjen flest ggr. Flest inkast till motståndaren är sämst? Med statistik kan man bevisa allt....eller inget.

 

Bild för Martin Palmér

Bolltapp är lätt att räkna för att du först har bollen och sen har du den inte. Bollvinster har ingen sagt något om, utan vunna närkamper. Om jag tacklar ut en boll till inkast har jag vunnit den närkampen då? Kanske. Men bollen har jag definitivt inte vunnit trots att det troligen var en bra tackling och rätt beslut. Därför blir det mer subjektivt. Ett bolltapp är enkelt att definiera, en närkampsvinst mer komplext.

I övrigt verkar det som att du totalt missförstått diskussionen kring statistik. Ingen har påstått att Coquelin är en sämre spelare för att han tappar mer boll utan ENBART att han tappar mer boll för att han helt enkelt har flest bolltapp och felpass. Det går alldeles utmärkt att bevisa med statistik. Precis lika bra som en skytteliga visar vem som gjort flest mål. Kane, Costa och Aguero är kanske inte de bästa avslutarna i ligan men de har gjort flest mål. Precis på samma sätt är Coquelin kanske inte den otryggaste med boll men han har tappat mer boll än övriga mittfältare i laget.

Bild för Håkan Lynghed

Eftersom undertecknad uppenbarligen inte befinner sig på den höga nivå som boll-tapps-statistiken kräver så lägger jag mig platt på marken efter detta klargörande. Kommer att hålla mig till de enklare trådarna fortsättningsvis. (tex de som handlar om fotboll)

Bild för Jonas Eriksson

Ja om man som mittfältare eller någon annan för den delen alltid tar emot bollen och spelar den bakåt till målvakt eller back kommer man ju alltid ha bättre statistik än en som försöker vara kreativ och hota med mer offensiva bollar. Men jag väljer ju en som vill delta i spelet och som vill skapa högt tempo i spelet alla dagar i veckan än en försiktig spelare som bara spelar säkert och bromsar upp spelet. Så jag tycker statistik som denna är totalt ointressant. Den speglar inte vilken kvalité spelaren besitter. Och sen va väll frågan om han va en spelare för framtiden? Och det behöver man inte vara matematiker för att se att han mycket väl kan vara. Jag är ju lite små förtjust i just denna spelare så jag hoppas verkligen att den gode Wenger också ser han som en nummer ett i sin roll. Tycker att han är en liten blandning av den store viera och song. 

 

Bild för Martin Palmér

Nej det var inte alls frågan i den diskussion du klev in i, i bloggen ja, men inte den diskussionen. Han påstod att Coquelin tappade mindre boll än övriga mittfältare, jag visade att det inte alls var så. That's it. Det fanns ingen större aspekt kring det än så. En ren sakupplysning.

Bild för Jonas Eriksson

That's it. Peace.