Medlemmar: 8795 st.
Visa menyn

Should they stay or should they go

Martin Palmér
tor 23 apr 2015 kl 11:55

Sommaren närmare sig med stormsteg, men än så länge väntar vi med transfersnacket. Åtminstone gällande vilka spelare som kan bli aktuella och vilka positioner vi borde förstärka. Istället håller vi oss till att se över vilka spelare som sitter på utgående kontrakt eller på annat vis är aktuella för att lämna klubben och utvärderar huruvida de bör släppas eller behållas.

Abou Diaby
Hans kontrakt går ut till sommaren och med den skadehistorik han har blir det så klart väldigt svårt att motivera ett nytt kontrakt. Den möjlighet som diskuterats är ett ”pay as you play” kontrakt, som i praktiken innebär att risken i att ge honom ett nytt kontrakt minimeras. I ett sådant fall är det enda riktiga argumentet mot att behålla honom att han tar upp en plats bland de 25 i truppen. En plats vi säkerligen skulle kunna använda bättre, men behövs den bara för det? I Abous fall blir min dom att avvakta vilka andra som lämnar, vilka vi positioner vi väntar oss få in spelare på och då utvärdera om det finns plats för honom. Om inte annat bara för att han når upp till kraven för en testemonial.
Dom: Avvakta övriga affärer för att besluta om ”pay as you play” kontrakt

Tomas Rosicky
En stor favorit hos många, inte minst de yngre spelarna. Närmast en kulthjälte med en stor lojal fan base. Hyllas för sina stormatcher men blandar dem med bottennapp och långa perioder av osynliga prestationer som ofta glöms bort i sagan om den gamle mannen med en tonårings energi. På det hela en stabil truppspelare som bidrar med mycket erfarenhet både på och utanför planen. Det finns en del kvar i Rocisky och han kan säkerligen bidra i någon form någon säsong till som han sett ut i vår. Frågan är dock om tiden börjar komma ikapp honom och om han vill fortsätta att spela 10-talet matcher eller avsluta karriären med att vara en ledande spelare i ett sämre lag?
Dom: Ge honom ett nytt ettårskontrakt. Låg risk då vidareförsäljningsvärdet ändå är minimalt

Mikel Arteta
Vår kapten. En spelare som blivit både lite bortglömd och underskattad i sin skadefrånvaro och Coquelins framfart. Har dock fortfarande mycket att bidra med när han väl är hel. Är en klart bättre speluppläggare än både Coquelin och Flamini samt besitter ett lugn och en spelintelligens som ofta saknas när de andra två spelar. I mina ögon är han fortfarande den bästa defensiva mittfältaren vi har för alla matcher utom mot övriga topplag. Är för övrigt en het kandidat som framtida managerämne och är viktig för laget även vid sidan av planen. En fortsättning kräver dock att han inte förväntas göra 35 matcher på en säsong. Det kräver att någon annan kommer in och axlar rollen som mittfältets härförare så att Arteta kan bli en rutinerad back up vi alltid kan lita på när helst han behövs. I ett sådant scenario kan han fortsätta åtminstone några år till.
Dom: Behåll, minst ett par säsonger till

Mathieu Flamini
Vår egna virrhöna på det defensiva mittfältet. Nej, Flamini håller helt enkelt inte. När han återvände var många glada att se hans fysiska spel på mitten men det var mer hans stil än hans kvalitet som imponerade på många. Med Coquelins framfart finns inte längre ett behov av Flamini som ren destroyer på mittfältet. Dessutom lär Arteta till nästa säsong lägga beslag på en back up roll och med en trolig förstärkning på den positionen lär det inte finnas utrymme för Flamini längre. Tack och lov för det. Ett tecken på hur mycket laget utvecklats de senaste åren.
Dom: Skicka iväg, ju längre bort desto bättre

Lukas Podolski
Ytterligare ett open and shut case för mig. Det finns de som hävdar att Podolski använts fel, inte fått chansen ordentligt etc. Faktum är att Podolski gjort mer än tillräckligt många matcher för att bevisa sina kvaliteter men inte lyckats övertyga. Hans första säsong var bra men efter det har det bara gått utför. Petar in nåt mål här och där men när han i övrigt bidrar lika mycket som en trafikkona räcker inte det. Han hade behövt göra minst 20 mål per säsong för att motivera en plats, så dålig är han i allt utom skottet. Har även i Inter totalt misslyckats att visa hur fel han tycker Wenger har om honom.
Dom: Sälj, eller ge bort om det krävs.

Yaya Sanogo
Ett klart knepigare fall är då Yaya Sanogo. Talangen finns där att se för alla som inte bildade sig en uppfattning redan när han kom gratis. Han har en stor potential men lyckas inte hitta ett bra grundspel. Ser stundtals ut som en nyfödd älgkalv men när man minst anar det kommer fyra baljor mot Benfica eller ett ruskigt snyggt mol mot Dortmund. Förändrade toalt matchbilden mot Hull och var en avgörande faktor till FA cup vinsten. Har inte imponerat på lån i Crystal Palace men inte heller varit en flopp. Han slåss med Chuba Akpom om en plats i truppen. Har fortfarande framtiden för sig då han bara är 22 år. Kanske vore ett till lån det bästa för Yaya, lyckas han inte där bör Arsenal gå vidare med andra alternativ.
Dom: Behåll, tillsvidare

Joel Campbell
Det höjdes många röster under hösten när Campbell fick dåligt med speltid. Kom från ett VM där han hyllats, men fick nu knappt plats på bänken. När han väl fick spela var det väldigt blandade insatser. Lånades i vintras ut till Villareal men har inte alls lyckats imponera där. Campbell har talang det är det inget snack om, men räcker den till på Arsenals nivå? Det verkar mer och mer tveksamt. Har fortfarande ett stort värde från bra prestationer i VM och med Olympiakos men det lär sjunka om han inte börjar leverera snart.
Dom: Casha in, har ett värde fortfarande och kommer aldrig bli bra nog för Arsenal

Theo Walcott
Hans kontrakt går ut nästa sommar och valet står mellan att sälja nu eller förlänga. Att förlänga kan bli dyrt då han redan har en lön på runt £90kpw. Innan hans skada i januari ifjol var han en av ligans effektivaste yttrar och levererade 14 mål och 10 assist, ett grymt bra facit. Han inledde även säsongen efter mycket lovande. Han har visat gång på gång att han är en spelare som kan vara mycket viktig för oss, frågan är bara om den spelaren finns kvar efter hans korsbandsskada. Är vi redo att ta den risk det innebär att förlänga hans kontrakt eller borde vi sälja honom och låta någon annan ta den risken.
Dom: Det här beror helt på Theos lönekrav och vilka erbjudanden vi får. Det är så beroende av det att jag inte kan ge ett rakt svar.

Wojciech Szczesny
Har blivit petad av Ospina för sin senaste disciplinära överträdelse. Det är inte heller första gången han bänkats. Har all talang i världen men har han huvudet som krävs för att ta det sista steget? I mina ögon en målvakt som oftast är klart bättre än Ospina men som är mer benägen att göra missar. Ospina kommer aldrig lyfta oss till en högre nivå, Szczesny har den potentialen men kan han nå den? I mina ögon finns det två alternativ, ge Szczesny en sista chans nästa säsong eller sälj honom och satsa på en ny förstemålvakt med Ospina som reserv.
Dom: Sälj, men bara om vi redan säkrat en världsmålvakt som ersättare.

Kommentarer

Bild för B-G

Fullträff. Som att jag skulle ha skrivit det själv.  Instämmer till 100%

Twitter @grvdga

Bild för Byarum

Nja,,, vad säger man om detta?

Diaby- håller med

Rosicky- håller med

Arteta - håller med, med tanke på betydelse för laget totalt,,, tredjehandsval som spelare, när vi värvat den DM vi behöver.

Podolski - hjärtat säger, behåll som supersub. Hjärnan säger att du har rätt.

Sanogo- har jag aldrig förstått storheten hos (som Arsenalspelare vill säga),,, sälj.

Campbell - håller med 

Walcott- Håller med dig. Skulle vilja säga stanna kvar, men vet inte...

Szczesny- håller med

 

 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Vet inte om Sanogo har någon storhet ännu, men det finns gott om frön till det!

Bild för zimzon

Skicka Diaby och Arteta som ändå inte platsar. Resten avvaktar vi med beroende på intresse, de kan fylla nån slags funktion iaf.

Twitter: @zimzon80

Bild för Martin Palmér

Haha, tänker inte gå i fällan och ta en ny Artetadiskussion med dig, Mr "en slump att vi inte kunde vinna utan honom under mer än en säsong"

Bild för zimzon

Ja heregud vad vi skördat med honom. 

Twitter: @zimzon80

Bild för B-G

Haha rätt!

går det att ha en diskussion med Simpson? Coolt!!

Trodde han med sina skumma åsikter bara jagade följare (läs medhållare) på twitter.  :)

Twitter @grvdga

Bild för zimzon

Hahaha. Taktiken verkar fungera! Får ju bara medhåll. 

Martin har iaf  åsikter, trots att jag inte delar dem. Jag har inte sett dig uttrycka en egen åsikt nån gång faktiskt. Antingen säger du att nån har fel eller så hejar du på nån. Då blir det inte mkt till diskussion.

Arteta ska hem till Spanien och spela gåfotboll och få njuta lite. Pola lite med Moyes.

Diaby ska pensionera sig och slappna av, inte stressa och må dåligt över att jaga tillbaka.

pay as you play. Har vi nåt exempel på nån spelare som faktiskt har haft ett sånt kontrakt?

Twitter: @zimzon80

Bild för Martin Palmér

Owen Hargreaves

Bild för zimzon

Tack! Kan man på allvar tänka att han faktiskt spela i BM?

Twitter: @zimzon80

Bild för Martin Palmér

Han var ju bra där, och när han fick vara hel. Har du nåt emot eleganta mittfältare allmänt eller bara Arteta och Hargreaves?

Bild för zimzon

Vad gälker Hargreaves så är det väl mer eller mindre omöjligt för mig att hävda att han var bra i BM. Fanns inga möjligheter alls att se tysk fotboll på den tiden från Sverige. Däremot har man läst att han var bra och han syntes ju till en del i CL men mest var han väl skadad? Som han senare var i United med för den delen och då började det nästan bli komiskt. 

Sen ser jag ju ingen likhet i han och Arteta. Owen var ju grovjobbare, det är väl kanske det sista man kan säga om Arteta. Visst kan man kalla honom elegant när man ser tillbaka på hans rätt lyckade sejour i Everton. Men iom att du dessutom kallar Hargreaves elegant misstänker jag att du inte heller hade möjlighet att se han under hans tid i BM och att du troligen var väldigt ung under den eran.

Twitter: @zimzon80

Bild för Jonas Eriksson

Ja spännande. Undrar vilka som försvinner till nästa säsong. Men jag hoppas att vi behåller Rosicky. Men kommer inte sörja om dom flesta du nämnde lämnade. Även om jag gillar dom flesta. Jag vill se ett par nya gubbar i laget och då måste några lämna tyvärr. Men kommer den gode Wenger att bli kvar tror du? Är det inte dax för nått nytt där? Klopp kanske? 

 

Bild för Tomas Horvatic

Wenger diskussionen är en intressant sak i dagens läge. Men jag undrar lite på vilka grunder man i så fall ska ge honom foten..

Visst, vi gjorde en första halva av säsongen som är under all kritik egenligen. I ligan, CL såg ut som vanligt mer eller mindre. Men i denna dåliga start får man inte glömma de enorma skadeproblem vi faktiskt hade i truppen. Nu har vi en skadefri trupp som är det formstarkaste laget i hela ligan. Vi har spöat Man C, Man U, Liverpool, när hände det under en säsong senast? FA-Cup final i år igen, direktplats till CL. Nä jag tycker allt gubben ska vara kvar ett tag till! :) :)

Skulle Klopp göra ett bättre jobb med halva laget i sjukstugan? Klopp har i mitt tycke en liknande spelidé som Wenger har, annat namn samma spelsätt...När det är dags för Wenger att gå skulle jag vilja se Simeone kliva in. En tränare som kräver Stort hjärta och 100% arbetsinsats av sina spelare. En lite mer rock´n´roll fotboll, Pang på liksom! :)

Om du inte kommer ihåg det har det aldrig hänt...

Bild för Martin Palmér

Vet inte om jag kan skriva under på att Klopp har en liknande spelidé som Wenger. Inte alls faktiskt

Bild för Jonas Eriksson

Nej jag skulle inte heller påstå att klopp och wenger är lika alls. Men jag personligen gillar ju tränare som visar känslor och som eldar på lite. Men tro mig. Jag har i alla år bara älskat våran Wenger och kommer alltid att göra det. men jag tror arsenal skulle må bra av en ny tränare med ny energi och som är lite mer modern. 

 

Bild för Martin Palmér

Man kan tycka vad man vill om Wenger men det blir lite som att diskutera om det inte borde sluta regna nu. Det regnar så länge det regnar och ingen utom regnet kommer ändra på det

Bild för George Adams

Hur vi väljer att göra beror ju delvis på vilka vi har möjlighet att få till oss.

Men jag tycker vi skall göra oss av med Diaby och Arteta. ev också Flamini, Podolski samt polacken. Men då krävs ersättare, av rang

Bild för Sral

Podolski kan vi sälja utan att ens köpa in någon. Så stor bredd har vi framåt, IMHO. Skulle Diaby, Flamini och/eller Arteta försvinna skulle vi dock behöva en ersättare. Samma med Szczesny, om nu inte Emi Martinez kan bli något bra. Men jag skulle ju som sagt gärna se Peter Cech i Arsenal nästa säsong...

Som Martin skriver, skulle Walcott fortsätta krångla med kontrakt tycker jag också att vi ska casha in. Faktiskt osäker om en ersättare behövs där heller, Oxen, Ramsey och Welbeck går ändå före i rangordningen som det ser ut just nu.

Bild för Adamberg

Tycker också vi skan skicka arteta. hoppas att Walcott blir kvar. Wenger är helt perfekt för att komma tvåa eller trea i ligan. Eller fyra. Levererar ju alltid och kommer fortsätta med det. Men om vi någon gång vill vinna över Mourinho , chelsea och vinna hela ligan, kors i taket,  måste vi prova någon annan nu. Klopp skulle vara rolig att se. Wenger har fått 13 !!! chanser att vinna över Mourinho. 

Adam

Bild för Martin Palmér

Om man vill slå Mourinho som topplag måste man först se till att Mourinho behöver vinna matchen, annars är det tämligen tröstlöst oavsett vem som är tränare.

Ja det är synd att Wenger inte har tagit tre PL titlar när han kunde konkurrera på lika villkor och nu äterigen verkar ha någorlunda lika vilkor att arbeta med och tydligt förbättrat laget sedan det skedde. Det hade ju varit toppen om det var så