Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Varför Coquelins passningsspel är ett problem

Martin Palmér
sön 10 maj 2015 kl 11:05

Jag har ofta kritiserat Coquelin för hans bristande förmåga med bollen. Att han skapar problem för oss offensivt. Vissa håller med och andra inte, det flesta verkar dock vara ense om att hans passningsspel inte håller samma höga nivå som resten av laget. Var åsikterna går isär är huruvida detta är ett problem eller inte. Jag tänkte här göra ett försök att förklara varför jag ser det som ett problem genom att illustrera effekterna i vårt spel som uppstår av att vi har en defensiv mittfältare som inte klarar av att vara speluppläggaren.

Den största förändringen som skett sen Coquelin kom in i laget är att Santi Cazorla flyttat ned som central mittfältare. Det är så klart inte två händelser som bara råkat sammanfalla. Cazorla har fått flytta ned för att sköta uppspelen och styra spelet bakifrån då Coquelin inte klarar av att göra det på samma sätt som Arteta och Aaron Ramsey inte heller har förmågan att sköta den uppgiften. Cazorla har löst den uppgiften med bravur så det i sig är egentligen inte ett problem. Däremot skapar det en dominoeffekt i resten av laget som inte alls varit speciellt nyttig för oss.

Det spelsystem som Wenger använder sig av med den här truppen, det sätt han vill spela offensivt på, bygger på att vi har en ytter som breddar och en ytter som är en form av wide playmaker som kommer in i banan och hjälper vår nummer tio. Innan Coquelin kom in i laget och tvingade ned Cazorla på det centrala mittfältet var det Santi som hade rollen som wide playmaker och Alexis spelade som den breddande yttern. Alexis till höger och Cazorla till vänster. Med Santi borta från den rollen tvingas vi antingen spela med två rena yttrar, vilket funkar ibland men inte riktigt passar det spel vi eftersöker, eller ta in ett annat alternativ som wide playmaker. Det är här problemen kommer. Eftersom det handlar om att placera en mer central spelare på en kant som då instinktivt drar sig inåt är inte Chamberlain, Walcott, Welbeck eller andra yttrar alternativ här. Det skulle vara att spela med två yttrar, dessutom har de inte de egenskaper som en wide playmaker ska ha. Likt Alexis är alla de mer eller mindre fartspelare som jobbar med att utmana sin motståndare. Den roll som ska fyllas behöver en spelare som jobbar mer med kombinationer och framspelningar.

Resultatet blir att de spelare som kan ta den rollen är Ramsey, Wilshere och Rocisky. Wenger har visat att han inte vill satsa på Rosicky som en startspelare, rätt eller fel. Det ligger dock utanför poängen i den här bloggen. Ramsey är en spelare som Wenger vill ha i laget, det med rätta han har väldigt många egenskaper som passar laget och han håller en väldigt bra nivå. Hans löpningar bakifrån och näsa för mål är väldigt viktiga för laget. Resultatet av att Cazorla tagit hans plats blir att han får ta rollen som wide playmaker. En roll han gjort med blandat resultat. Den begränsning som kortlinjen innebär har varit ett problem för Ramsey, spelet för laget som helhet har gått knackigt. Det är bara mot trebackslinjer som det fungerat bra egentligen.

Vidare kan Ramsey bara spela till höger vilket har inneburit att Alexis fått flytta över till vänster. En position som passar honom klart sämre. Alexis naturliga position är till höger, när han spelar till vänster envisas han med att bryta in i gröten och vi tappar bredden totalt.

Coquelins bristande passningsspel är kanske inte ett jätteproblem i sig, vi har löst det med att flytta ned en spelskicklig lirare att sköta det åt honom. Effekterna av det i dagens trupp är dock problematiska. Vi tappar Ramseys löpningar bakifrån centralt och vi tappar bredden när Alexis tvingas över på fel kant. Det är den stora anledningen till att jag inte tror på Coquelin som förstaval, inte som truppen ser ut idag. För att det ska fungera behövs dels någon som kan ta över Cazorlas roll som wide playmaker till vänster men det behövs också ett långsiktigare alternativ bredvid Coquelin. Dessutom tar det bort Ramseys roll, något jag tror är ett misstag.

En defensiv mittfältare som kan sköta uppspelen själv skulle låta Ramsey återta sin roll. Det låter Alexis återta sin bästa kant. Det öppnar upp på vänsterkanten för att ersätta en flyktande Walcott med en startande vänsterytter, något som skulle vara bra då vår ytterbesättning är mer än lovligt  högercentrerad.

Nu är det några som skriker här, ”men Cazorla har ju gjort det så bra centralt, varför flytta på honom?”. Jo helt enkelt för att det han gjort har varit av nöd, den rollen som han fyllt har han fyllt med bravur men den har bara existerat för att kompensera för Coquelins svagheter. Dessutom gör den rollen att vi oftast tappar offensiv slagkraft utan att vinna defensiv stabilitet. Defensivt gör det ingen skillnad om det är Cazorla eller Ramsey som spelar bredvid Coquelin, men offensivt blir vi starkare med en defensiv mittfältare som själv kan vara den offensiva motorn som driver spelet och en partner som jobbar mer med djupledslöpningar.

Dessutom vet vi inte om Cazorla är kvar här nästa år. Utan honom faller vår offensiv med Coquelin i laget ihop totalt.

Kommentarer

Bild för Alexander Larsson 2

Förstår din poäng rent hypotetiskt. Men den motbevisas ju lite smått av att vi vinner i princip varenda match på det här sättet. Och av att vi inte gjorde det när vi spelade så som du föreslår. Dessutom tycker jag Coqs passningsspel är klart underskattat, handlar nog mer om att han inte förväntas kunna passa pga sin defensiva inriktning. Nämnde Arteta spelade ju bara bollen bakåt eller i sidled, han hade en fantastisk passningsprocent men vi vinner ju inte med honom.

Bild för Martin Palmér

Kunde faktiskt inte hålla med mindre. Sen Ramsey kom tillbaka har vi bara gjort bra matcher mot trebackslinjer. Visst vi har vunnit någon mer match men vi har inte spelat bra. Innan spelade vi systemet med två yttrar vilket också funkar men då helt skrotar Ramsey vilket jag är emot.

Jag utgår inte från förväntningar, jag utgår från vad de presterar och Coquelin är bevisligen så svag i passningsspelet att Cazorla flyttats ned för att ta över det.

Arteta spelade inte alls bara i sedled och bakåt, tvärtom. Coquelin däremot spelar i sidled till Cazorla och slår bort de flesta försöken till att göra något annat. Vi vinner inte med Arteta? Herregud vi kunde ju inte vinna utan honom länge.

Men Arteta är inte poäng, långt därifrån. Poängen är att vi behöver nån som kan ta passningsspelet också. Utan det hamnar vi i ett spel som resulterat i att vi hackat oss förbi lag som Reading och Burnley, matcher vi lika gärna kunnat förlora. Anledningen till det är de anpassningar vi tvingas till med Coquelin i laget.

Bild för Martin Palmér

För att förtydliga, poängen är inte att vi ska skrota Coquelin. Poängen är att vi måste uppgradera honom för att få ut maximalt av laget.

Bild för Sral

Vi är ju obesegrade i...ja, vad är det nu? Bästa sviten på många år i alla fall. Spelet och spelarna vi har nu funkar bevisligen. Cazorla är riktigt härlig att skåda centralt nu, och den roll Coquelin fyller nu är en vi länge har saknat. Han skyddar försvaret och vinner bollar. Sen ger han boklen till en lagkamrat, så får andra sköta det kreativa. Inga problem alls, så länge vi vinner. 

Bild för Martin Palmér

Klart det är ett problem om det inte räcker till att vinna ligan. Och som vi spelat i de flest matcher med Ramsey på högerkanten är det inte i närheten av att räcka.

Inget topplag i Europa utom Chelsea har en defensiv mittfältare som inte kan bidra kreativt, men så har Chelsea också stora offensiva problem när de ställs mot de bästa i Europa. Barca har Busquets, Real har Modric och Kroos, Bayern har Alonso, Martinez och Thiago, PSG har Verratti och Juventus har Pirlo. För att bli ett topplag i Europa så måste bollvinnaren även bidra kreativt. Det räcker inte att bara lämna över den till en medspelare, det ger motståndarna de extra sekunderna som behövs för att ställa om till försvar. Sådan är den moderna fotbollen och vill vi vinna ligan och CL krävs det en defensiv mittfältare som kan mer än att bara vinna boll. Det var det som gjorde Makelele så värdefull. Han vann bollen och kunde sätta igång anfallet, han behövde inte vänta in någon annan för att göra det.

Bild för Pelle

Du kan inte ge Coqs passningar skulden till att vi inte vinner ligan då Coq gjorde debut efter nyår mot Saints. Tvärtom, hade vi spelat som vi gjort 2015 likabra under hösten 2014 hade vi absolut utmanat om o förmodligen vunnit ligan.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Sral

Och det där med att vi tar tuffa segrar mot Reading, Burnley osv. Chelsea tig också många knackiga segrar. Vi gjorde det när vi vann våra ligatitlar. United brukade också göra det. En av grejerna med ett mästarlag är att man kan vinna även när spelet inte stämmer. 

Bild för Martin Palmér

Men nu är vi ju inne i vår bästa form segermässigt och ändå stämmer inte spelet. Vad händer då när formen droppar?

Bild för Pelle

Vad händer om vi behåller vår form men samtidigt får Sanchez tillbaka sin höstform?

Jag förstår inte din hetsjakt mot Coq, vårt spel stämmer ruskigt bra emellanåt, mindre bra i andra tillfällen, så e det altid under en säsong.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Om du kallar det hetsjakt så har du totalt missförstått mig

Bild för Sral

Fast vi vinner och vinner, du anser att det är Coquelins fel att vi inte vann ligan, när han inte ens spelade när spelet sladdade som mest...det luktar lite hetsjakt, faktiskt.

Bild för Martin Palmér

Nu har du läst en hel massa saker som jag inte skrivit och det tänker jag inte ta det minst ansvar för

Bild för Sral

Handlar inte din artikel om problemet med Coquelin?

Bild för Martin Palmér

Vilket på intet sätt är likställt med det du skrev

Bild för Martin Palmér

Det gjorde jag inte heller. Jag säger att knosekvenserna av det gör att vi kommer få svårt att vinna ligan nästa år

Bild för Sral

Konsekvenserna av vad? Att Coquelin spelar och att vi vinner 18 av 21 matcher?

Bild för Martin Palmér

Konsekvenserna av det som står i bloggen

Bild för Sral

Fast vi tappade ju kontakten med Chelsea i början av ligan. Sedan Coquelin kom har vi hittat vårt spel (självklart inte bara på grund av honom), har färre skador och vinner helt enkelt fler matcher. Vi kan sluta tvåa i ligan. Då är man inte ett lag med problem. 

Bild för Martin Palmér

Så du tror att vi kan vinna ligan nästa år utan att förändra något mot hur det ser ut nu? Sättet vi skrapat oss förbi Reading räcker till titeln?

Bild för Sral

Med det vi har hittat i år? Absolut. Då kan vi drömma lite om att vinna ligan. Åtminstone är det värt ett försök, laget fungerar, vi är väldigt starka framåt och även om vi inte har Chelseas defensiv är den bra. Vi hade problem i början av säsongen, men nu har det tagit sig ordentligt. Du nämner Reading-matchen, men en semifinal i FA-cupen är alltid tuff. Annars har vi en grymt imponerande svit just nu, och klart att det finns skäl att hoppas lite då.

Bild för Sral

Och Ramsey fungerar ju jättebra till höger. Vad är det som inte räcker...?

Bild för Martin Palmér

Det tycker jag verkligen inte han gör

Bild för Sral

Visst, mål och assists är inte allt, men han har ju hittat formen. Ramsey bidrar och vi vinner. 

Bild för George Adams

Jag tycker analysen du gör Martin är intressant och den har vissa poänger (framförallt kedjereaktionen). Men samtidigt så tycker jag att du låser för mycket på  Coquelin.  Precis som du säger så har topplagen i Europa minst en DM i laget/truppen som offensivt och passningsmässigt är bättre än Le Coq. Medans några av de samma är lite sämre defensivt än vår tuffe tupp. Men samtidigt har dom flesta av lagen du nämner i stället en bättre kollektiv defensiv än vi, och därmed inte samna behov av en DM med största förtänsten i just det defensiva. 

Dessutom har ju topplagen du nämner på många positioner några procent vassare spelare rent generellt.  Från målvakt och framåt. Så enl mig så är det inte bara Coquelin eller rollen han innehar som behöver ses över och bli bättre.  Vi är på flera positioner i behov av uppgradering för att bli absolut topp notch.

Bild för Martin Palmér

Visst finns det fler spelare som behöver vara några procent bättre. Vi saknar ju helt en vänsterytter av den typ vi försökt spela Cazorla som tex. Men ingen av de andra spelare är fel typ eller saknar en egenskap på det sätt Coquelin gör.

Bild för George Adams

Skulle säga att vi bl a behöver en striker/målskytt av högre internationell nivå samt minst en mittback av bättre klass än nuvarande samt dessutom en holding mittfältare till för att på allvar kunna utmana.  Dessutom tror jag att vi , trots att Ospina är ok måste tillföra en bättre keeper.  Ospina är som sagt ok. Men inte topp 10.

Bild för Sral

Saknar vi en vänsterytter? Alexis spelar ju där och gör det skitbra...

Bild för Martin Palmér

Alexis är högerytter, han funkar vid behov till vänster men han är fruktansvärt mycket bättre till höger

Bild för Sral

Bra spelare är inte så låsta vid en position som du är. Alexis funkar lika bra till vänster, höger och centralt.

Bild för Martin Palmér

Fast nej det gör han verkligen inte

Bild för Sral

Det tycker jag.

Bild för Sral

Jag var också lite inne på det. Vi har så många som vill framåt att såna som Coquelin som stannar "hemma" behövs. Det är också ett skäl till att jag tycker att Mertesacker är viktig, när han håller sig till att vara en "stay at home defence-man", som man brukar säga i NHL. Jag vet, en hockeyreferens igen! ;-)

Alla vet väl att en ny Vieira som kan bidra i båda ändar vore det ultimata, men som det är nu har le Coq täppt igen ett hål vi har haft i flera år. 

Sen var ju Coquelin inte ens med i laget när vi sladdade i tabellen. 

Bild för Martin Palmér

Att stanna hemma är väl inte på nåt sätt motställt till att kunna slå en vettig första passning som startar anfallen istället för att bara lämna över och förlora tid?

Vieira hade alltid en mer defensiv spelare bredvid sig. Petit/Gilberto

Bild för Sral

Tycker du att vi har drabbats av att förlora mycket tid, med tanke på hur många matcher vi har vunnit under 2015?

Bild för Martin Palmér

Din melodi är alltså kör på så länge det funkar. Det håller liksom inte, man måste tänka längre än näsan räcker

Bild för Sral

Min melodi är att det är konstigt att kritisera ett lag och en spelare som fungerar så bra.

Bild för Andreas Karlsson

Vilken spelare på Chelseas mittfält har enbart defensiva kvaliteer. Syftar du till Matic så är du ju helt ute o cyklar. Chelsea är chanslösa i absoluta toppen för att de saknar en 10:a av toppklass (Oscar håller inte). Samt att de spelar med en högerfotad vänsterback. Coquelin brister lite i passningsspel absolut. Men jag håller med föregående talare. För att bli bästa klubblaget i världen saknas en hel del. Barca, Real, Bayern har ju i stort sett bättre spelare på varje position än oss. Då kanske det krävs en defensiv mittfältare som gör allt för laget. Och är han sämre än Makelele på att sätta igång spel, njae. 

Bild för Martin Palmér

Kvaliteten på spelarna överlag är en sak. Förmågan att utför vissa uppgifter en annan. Övriga spelare har de engenskaper som krävs men behöver kanske höja sig nån nivå. Coquelin kan höja sig hur mycket han vill så tror jag ändå inte det räcker eftersom han saknar förmågan att sätta igång anfall på egen hand.

Bild för Jonas Eriksson

Ser ju inte alls coquelin som en för dålig passningsspelare. Och är det pga hans brist på passningskvalite som Cazorla tagit en mer defensiv roll? Är det så så har det ju varit ett förbaskat bra drag för dom gör varandra bra. Och Cazorla har ju kanske aldrig varit bättre, än just i sin lite nyare roll. 

 

 

Bild för Sral

Precis, Cazorla spelar nog sin absolut bästa fotboll han har spelat i en Arsenal-tröja, IMHO. Har svårt att se detta som ett problem. 

Bild för Martin Palmér

Det som är bäst för individuella spelare är inte alltid bäst för laget

Bild för Jonas Eriksson

18 segrar sista 21.  vad är inte det det bästa för laget? 

 

Bild för Sral

18 segrar och Cazorla spelar skitbra på ett sätt som hjälper laget. Förstår inte heller vad problemet är här...

Bild för Martin Palmér

Läs bloggen, har förklarat det utförligt där

Bild för Sral

Du har förklarat, men håller inte med. Det är lite skillnad. Jag tycker Cazorla verkligen har kommit till sin rätt där han spelar nu, att han hittat ännu en dimension i sitt spel som hjälper laget ytterligare. Favoritsekvensen är när han tar bollen och dribblar sig förbi en hel drös spelare i slutet av bortamatchen mot City.

Bild för Alexander Larsson 2

18 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster på 21 matcher är det facit du kritiserar här. Hajar ärligt talat inte, visst att vi inte vinner alla matcher mot sämre motstånd med 5-0, men vem fan gör det? Är det något vi bra på så är det ju att inte tappa poäng mot bottenlagen. 

Sen gör du intressanta jämförelser, pirlo tex har ju inte det främsta defensiva uppdraget, hans roll påminner om den som cazorla har i nuläget.

Bild för Niklas Andersson 3

Håller med Superalex fullständigt! Att man vågar klaga på 18 segrar på 21 matcher är löjligt. Det vi behöver är en forward som gör 25-30 mål i PL. Skulle man få t ex Cavani för ca 400 mille tycker jag att man ska slå till direkt. Plus en toppspelare som kan konkurrera med Coq.

Jag blir fan upprörd över att man kan sitta här och kritisera Coq som man gör. Om man ska välja en spelare som har gjort störst skillnad de senaste 15 matcherna så är det utan tveckan Coq. Någon som anser att någon annan spelare varit mer avgörande?

Bild för Sral

Le Coq och Cazorla är kanske de två som har dragit laget mest under de här 21 matcherna. :-)

Bild för Martin Palmér

Både Özil och Giroud har varit klart viktigare. Ingen defensiv mittfältare i Arsenal de senaste 5-6 säsongerna har haft det så väl serverat med hjälp från övriga som Coquelin har haft.

Bild för Sral

Fan, vi har knappt haft en defensiv mittfältare de 5-6 senaste säsongerna. ;)

Fotboll är ett lagspel. Det går ju trots allt ut på att spelarna kompletterar varandra för att uppnå bästa möjliga resultat, alltså att vinna matcher. Det gör vi just nu. Vårt försvarsspel fungerar t ex mycket bättre när Mertesacker och Koscielny spelar än när Vermaelen och Koscielny spelade ihop. En stor anledning är att de kompletterar varandra, deras starka och svaga sidor vägs upp, och det blir en bra helhet.

Sidor