Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Cupfinalen 2001 - matchen som aldrig visades

FA-CUP 2015
tis 19 maj 2015 kl 16:46

Maj är ofta en trevlig månad, man möter våren och Arsenal kanske kan bjuda på något vackert. Perfekt att åka hem till mor och far i Borlänge och möta mammas nya ledarhund Yvonne och se Arsenal ta sig an Liverpool i FA-cupfinalen.
 
Jag fick en liten känsla att slå en hög flugor i en smäll. Att åka till mitt föräldrahem, träffa mor och far och hunden, se finalen på SVT och njuta av våren. Sagt och gjort bilen och jag rockade oss upp till Borlänge och väl framme så insåg jag att jag skulle bli hundvakt över helgen. Hur svårt kan det vara? Labradoren är det lättaste man kan vakta.
 
Mor och far gick på 70-talsfest och jag började ladda för att ta hand om Yvonne. Vi tog en promenad på förmiddan på lördagen och hon var inte på lekhumör. Testade allt man kan tänka sig men hon ville bara ligga i gräset och bli klappad.
 
Tog bilen och åkte till en gör det självhall och tänkte nu ska väl hundskrället bli glad men hon satt bara där och tittade med en sorgsen blick. Den här krabaten blir inte lätt att roa, jag åkte "hem" igen och försökte med leksakerna men det gick inte det heller.
 
Drog igång teven och kollade in vad SVT skulle ladda upp med och då börjar jag så smått inse att det är något som är fel. Slår upp tidningen Dalademokraten och inser att FA-cupfinalen inte kommer att visas ...
Panik!
Vad gör jag nu?
 
Sportbarer, hitta matchen på nätet jag hittade inte det då, insåg att textteve fick bli min vän i två timmar framåt. Där satt jag och uppdaterade minut efter minut och inget händer 0-0 i halvtid jag vankade av och ann. Yvonne låg och njöt å viftade på svansen varje gång jag vankade förbi.
 
Andra halvlek fortsatte med samma ångest men så händer det, Ljungberg ger Arsenal ledningen. Jag blir helt galen, hunden springer iväg och gömmer sig. Jag fortsätter nervöst att uppdatera och Yvonne kommer med leksak efter leksak och lägger framför mig, nu vill hon helt plötsligt leka.
 
Owen gör 1-1. Vad händer? Jag har inget perspektiv om vi är bra eller dåliga, jag sitter i en ovisshet och uppdaterar. Owen 1-2, vad händer? Jag har ingen aning om tid och rum, uppdateringen fortsätter och så slår det över till slutresultat. Förlust utan att veta hur vi har spelat, jag är så förbannad att jag släcker allt som lyser och går in i farsans förråd och hämtar vax till bilen.
 
Förbannad går jag ut och lägger på vax och putsar på bilen iförd en matchtröja. Någon går förbi och säger ”ni förlorade idag”. ”Gå å dränk dig i älva”, tänker jag men säger kort å gott, ”jo tack jag vet”.
 
Tog sen en sväng med bilen till min barndomsvän och grillade, han är helt ointresserad av fotboll. Skönt en sån här dag.
 Bilen avyttrade jag 2003, tror den är skrot idag.
 Jag och Yvonne blev goda vänner fram tills hon släckte lampan 23 maj förra året, mamma sa alltid: ”jaha nu är jag utan ledarhund en vecka då”.
 Arsenal. Vi kommer väl alltid att vara vänner, tills döden skiljer oss åt.
 
Finalen 2001, gav fan i att leta upp någon information, men har hört att Liverpool stal segern.
 
/Uffe Jansson

Kommentarer

Bild för Woody

Usch ja. Minns även finalen mot West Ham 1980. Storstrejk överallt och till och med TV låg nere. Blev även där förlust. Rock on !