Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

Den ultimata transferanalysen

Martin Palmér
sön 28 jun 2015 kl 12:59

Som ifjol ska jag göra en helhetsanalys av truppen och se vad det är vi faktiskt behöver. Sen kommer jag att skriva en separat blogg om varje spelartyp jag kommer fram till att vi behöver i den här bloggen. För att utreda behovet kommer jag att titta på fyra dimensioner, hur åldersfördelning, specialisering, truppdjup och spetskvalitet ser ut på varje position.

För att skapa en rättvisande bild av truppens djup har varje spelare fått 6 poäng som jag fördelar mellan de olika positionerna de kan spela på. På så vis kan tex. inte Alexis räknas både som striker, vänster och högerytter utan räknas som en tredjedels spelare på varje position. I den här aspekten tas inte spelarens kvalitet med i beräkningen mer än om jag anser att han kan göra ett fullgott jobb som ersättare. Den här dimensionen kan jag använda till att avgöra vilka positioner vi behöver spelare på. Jag har satt 2,0 spelare på en position som godkänt.

Spetskvalitet säger sig självt, det relaterar till hur hög nivå de olika alternativen på en position håller. Dimensionen är högst subjektiv och det är bara min åsikter om spelarens kvaliteter som jag tar med i beräkningen här. Med hjälp av detta kan jag avgöra om det är en breddspelare eller en startman vi behöver, men även om det kanske behövs någon på en position trots att djupet är tillräckligt.

Specialisering relaterar till hur många spelare på en position som har det som sin enda position samt snittpoängen för de som kan spela på en position. Det vill säga om de som finns på en position också spelar på andra ställen. En situation där alla på en position förväntas fylla in på andra positioner kan bli ett problem vid många skador. Den här dimensionen hjälper mig dels avgöra om spelare som ska värvas bör vara en som har en utpräglad position eller någon som kan hjälpa till på flera. Den hjälper mig också att omstrukturera truppen, tex. kan den visa att genom att värva en spelare på en position kan någon annan på den fokusera mer på sin andra position och därmed få mer specialisering och ev. fylla ut en brist på djup på en position med att värva nån på en annan.

Åldersfördelningen på positionen är snitt och medianålder. Den dimensionen är självklart till för att avgöra om det bör vara en yngre spelare eller någon med mer rutin som värvas in. Allt klart så långt?

Vidare har jag redan gallrat truppen på spelare jag är säker på kommer lämna, lånas ut eller inte användas. Truppen jag gjort alla beräkningar på är som följer: Szczesny, Ospina, Martinez, Bellerin, Debuchy, Chambers, Mertesacker, Gabriel, Koscielny, Gibbs, Monreal, Coquelin, Arteta, Cazorla, Ramsey, Wilshere, Özil, Rosicky, Alexis, Ox, Walcott, Welbeck och Giroud. 23 spelare, varav 2 under 21 och 9 home grown. Det innebär att det finns utrymme för fyra nya spelare över 21 varav ingen behöver vara home grown. Jag har räknat med att Podolski, Flamini, Diaby och Campbell försvinner helt och att Jenkinson, Zelalem, Gnabry, Akpom och Sanogo lånas ut. Kvar från a-laget är då Bielik som jag tycker är för ung för att räkna med på något sätt. Allt klart där också?

Så här ser de olika dimensionerna ut för de olika positionerna, förutom spetskvaliteten som jag bedömer separat.

   

Som ni ser saknas det markant spelare på DM och LCB. DM beror delvis på att jag bara gett Arteta 3p eftersom jag helt enkelt inte tror att han kropp håller för att spela en hel säsong som första val. Kom ihåg, den här dimensionen har inget med kvalitet att göra. Specialiseringen ser dock bra ut så det är bara en kropp som fattas helt enkelt.

LCB beror på att Chambers räknas som hälften högerback och hälften RCB och Gabriel hälften RCB och hälften LCB. Eftersom vi har 2,5 högerbackar med Chambers kan vi räkna honom som 100% RCB och därmed Gabriel som 100% LCB, rent truppmatematiskt. Det löser öven problemet med specialisering på LCB. Så den bristen kan vi släppa.

Defensivt ser det bra ut i övrigt och eftersom det inte finns någon här som också har en offensiv position kommer inte offensiva köp påverka situationen på dessa positioner. Därmed kan vi dra slutsatsen att det enda sättet att fixa till DM positionen är att ta in en till DM. Vi kan inte frigöra någon från någon annan position då ingen har DM som ett delansvar. Kvalitetsmässigt brister det något här, Arteta har inte spelat på snart ett år och Coquelin hade en förvånansvärt stark vår men räcker det för att lita på honom? Det logiska är någon som är av världsklass, om det går att få det vill säga. Åldersmässigt bör det vara någon kring 26.

Offensivt ser det lite tunt ut på AM, LW och B2B. AM är i min beräkning Özil, Rosicky och Cazorla. Vi ser att det endast är en specialiserad spelare, Özil, och att de andra förväntas spela på många andra platser. Det saknas helt enkelt renodlade nr 10 spelare. Detta kan alltså lösas med en ny spelare eller genom att släppa på ansvar på andra positioner för någon.

LW är Alexis, Welbeck, Cazorla och Rosicky. Som vi ser är ingen renodlad här och det är ett stort problem. Precis som med nr 10 rollen kan det lösas med en ny spelare här eller en ny spelare någon annanstans som lättar på positionsansvaret för några av dem. Då

Slutligen är det tunt på B2B platsen, trots att vi har Wilshere, Ramsey och Cazorla. Det beror på att både Wilshere och Cazorla kan förväntas behövs på andra positioner. Här finns kvaliteten och det bästa vore troligen att släppa på deras ansvar på andra positioner där det saknas mer kvalitet. Tex. om Cazorla inte längre behövs som ett alternativ på vänsterkanten.

Vi ser i grafen om specialisering att även ST och RW har lite anledning att skapa oro, det kombinerat med att LW och AM också saknar lite specialisering visar att vi har många spelare som är väldigt anpassningsbara i anfallet. Det är så klart bra, men vi skulle nog må bra av någon mer specialiserad spelare på någon position som kan låta även de andra fokusera på färre positioner.

Ett alternativ är att ta in en vänsterytter då vi saknar specialiserade spelare här, det skulle släppa till att börja med Cazorla till att vara enbart central. Vilket löser problemen på AM och B2B. Vidare kan Alexis fokusera mer på högerkanten vilket ökar det tveksamma specialiseringsgraden där. ST blir oförändrat, vilket inte är 100% optimalt men ändå ok. Så här skulle det alternativet se ut truppmässigt:

  

Ett annat alternativ skulle kunna vara att köpa in en anfallare. I det här fallet kan Walcott och Alexis släppa anfallet helt, vilket löser specialiseringen på LW och ökar den på RW genom att Alexis blir 100% LW och Walcott 100% RW. Cazorla kan droppa ned och lägga mer fokus centralt vilket löser AM och B2B som tidigare. Så här skulle det se ut:

  

Nackdelen här är att vi får två specialiserade yttrar och med Walcotts tveksamma kantspel men nyfunna centrala spel kan man fråga sig om det är optimalt även om det fungerar truppmatematiskt. Att ta in en högerytter ser jag av samma anledning som ett dåligt alternativ. Det skulle ge oss två specialiserade högeryttrar, offensivt tror jag det är bättre att undvika det. Snittpoängen är bra om den är hög så beroendet av andra positioner blir mindre men det är svårt att hålla tex. två rena anfallare nöjda i ett system med en anfallare. Mitt val här blir därmed en vänsterytter, jag tror även att marknaden för dem är bättre än högeryttrar och anfallare idag samt att det alternativet sprider ut bredden bäst i truppen. En vänsterytter är helt enkelt det som skapar bäst balans truppmässigt. Spelaren bör vara av högsta klass då tanken är att han ska vara första valet framför Welbeck och Rosicky. Åldersmässigt bör spelaren inte vara närmare 30 då snittåldern är rätt hög redan.

Rent kvalitetsmässigt behövs det en målvakt, men eftersom Cech är i princip klar väljer jag att inte diskutera det. Skulle det falla igenom tar jag upp ämnet då.

En intressant aspekt som jag inte riktigt tagit upp här, då jag tror att det inte är aktuellt i år eller ens ett problem än, är snittåldern på våra AM. 31. Båda Cazorla och Rosicky kan försvinna nästa sommar och det är uppenbart att det saknas en naturlig ersättare till Özil på längre sikt i truppen idag. Kanske kan en sån som Crowley eller Zelalem ta klivet upp ordentligt nästa säsong, 16-17, och bli framtidsnamnet där. Annars är en AM i 23-25 års åldern något som måste prioriteras högt nästa sommar eller något som ev. extra pengar kan läggas på i år.

Summa summarum blir slutsatsen att vi har hyffsat bra bredd, det är toppspelare vi saknar och de kommer lösa de små breddproblem som finns. Utöver Petr Cech bör pengarna i sommar läggas på en DM och LW av högsta kvalitet samt att ev. extra pengar bör gå mot en relativt ung playmaker som kan vara back up till Özil. Vilka dessa spelare bör vara kommer jag som sagt ta upp i separata bloggar. Behovet är sammanfattat i matrisen nedan.

 

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Rätt intressant att jämföra med förra årets behovsmatris. Nästa bara toppspelare som behövs för att utmana, inga akuta läckor att täta längre och 3-4 spelare istället för 8.

Bild för Kaj Poikela

Imponerande.