Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Transferkollen: Defensiva mittfältare

Martin Palmér
lör 18 jul 2015 kl 09:39

Det defensiva mittfältet är inte en helt enkel position att fylla, det handlar om att hitta rätt balans. Men inte bara en spelare med bra balans utan en spelare som ger hela mittfältet rätt balans. På våren har Francis Coquelin haft positionen som den defensiva mittfältaren. Defensivt har han fungerat klockrent och bidragit med en fysik som tidigare saknats. Men offensivt, eller i speluppbyggnaden, har det brustit mer. Wenger var mycket medveten om att Coquelin inte kan bygga spel eller kontrollera matchtempo och parade därför ihop honom med Santi Cazorla som kan sköta den uppgiften galant. Det enda problemet med denna lösning är att de i praktiken är två spelare som gör en spelares jobb. Coqeulin tar han om det defensiva men när vi får bollen faller Cazorla ned och tar uppspelen. Gott så, men det som då händer är att vi tappar ett spelalternativ. Cazorla har nu tre mittfältare och en anfallare som reella konstruktiva alternativ. Men inte bara det, när bollen väl flyttats upp till de offensivare positionerna har vi en spelare mindre med oss.

En defensiv mittfältare som själv kan sköta uppspelen löser det problemet. Han får fyra mittfältare och en anfallare att välja på och när bollen väl flyttats upp finns där även en box-to-box-spelare till skillnad från nu när vi tappat både Cazorla och Coqeulin i första anfallsvågen. Mot slutet av säsongen syntes det ofta att vi blev för få spelare offensivt, Ramseys löpningar centralt saknades. Annat var det säsongen 13/14, när mittfältet ankrades av Arteta och Ramsey. Då sköttes spelfördelningen bakifrån av Arteta och Ramsey kunde storma framåt. Problemet här var istället att mot topplagen blev vi för exponerade defensivt, utöver de kollektiva hjärnsläpp som vårvinterns tokoffensiv utgjorde. Det som behövs är en mittfältare som kan sköta försvaret någorlunda själv och samtidigt inte behöva hjälp i speluppbyggnaden.

Vare sig man tror Coquelin klarar det eller inte så har det defacto varit Cazorla som skött det. En fortsättning av den fördelningen mellan defensiv mittfältare och box-to-box-spelare tror jag inte är vägen mot en titel. Vi behöver en spelare som tillåter oss att spela en riktigt box-to-box-spelare. Men vem är det då? Namnen som i olika sammanhang dykt upp är många. Vi kan börja med de som redan flyttat och därmed är borta från allt snack; Morgan Schneiderlin, Geoffrey Kondogbia och Bastian Schweinsteiger. Ingen av dem hade varit rätt spelare för oss.

Morgan Schneiderlin finns det stora frågetecken kring då han inte gjort en enda match i varken Champions League eller Europa League samt att han inte ens nått upp till tio landskamper. I den senaste truppen var han dessutom petad till förmån för Gonalons. Han har helt enkelt en väldigt begränsad erfarenhet av absolut toppfotboll och frågan är om han kan ta steget och bli en ledande spelare i ett topplag. Mycket tveksamt. Utöver det är han fel typ av spelare, han hade varit en konkurrent till Ramsey och Wilshere snarare än Coquelin och Arteta, och det är knappast något vi rimligen bör lägga resurser på. Det samma gäller egentligen Kondogbia också, även om det där finns mer potential så är han inte den spelartyp som krävs. Bastian Schweinsteiger tror jag inte kommer göra något avtryck annat än i Uniteds plånbok. Bayern släpper honom för att han tappat nivå de senaste åren och dessutom haft problem att hålla sig hel, i Bundesliga. Regelbunden Premier League fotboll ser jag inte hur hans kropp då ska klara av. Men den Bastian Schweinsteiger han var fram tills förra säsongen hade varit ideal för vår defensiva mittfältsroll. Alltså finns det ingen anledning att hetsa upp sig kring de spelare vi ”missat”.

Vidare till de som då fortfarande finns kvar på marknaden. Vi börjar med Arturo Vidal innan Bayern hinner slutföra det. Jag har tidigare på den här sidan uttryckt tveksamheter kring hans lämplighet för oss. De kvarstår, jag ser inte att han kan gå in och vara en kontrollerande defensiv mittfältare. Han spelade där i Leverkusen men både för Chile och Juventus har han någon form av offensivt lagd mittfältsroll, visserligen med defensiva uppgifter också men primärt offensiv. Med Vidal lämnar vi spåret med de som jag inte ser som rätt spelartyper och går in på spelare som faktiskt skulle passa in.

Vi börjar med high end spelarna. De stora namnen med de stora prislapparna som blir svåra att lösa. Jag pratar så klart om Javi Martinez och Illkay Gündogan. Båda skulle med sina fina passningsfötter och förmåga att styra och fördela spelet passa in alldeles utmärkt. Martinez har en fördel i att han har en mer utvecklad defensiv medan Gündogan skulle behöva en längre omställningsperiod. Dock är Gündogan mer kompetent i rollen som DM än de jag tidigare nämnt som visserligen har en bra defensiv men inte i den rollen utan mer en riv och slit defensiv som kräver en stabiliserande spelare som partner. Ingen av dem är helt triviala att lösa, Gündogan tror jag trots nya kontraktet vill flytta till en större klubb men verkar kräva en lön som är väldigt hög relativt den risk han representerar efter sina skador. Martinez används av Pep mest som mittback så för rätt pengar tror jag definitivt att han kan tänka sig att släppa honom och Martinez bör vara sugen på att få återgå till en mittfältsroll. Dock är förmodligen rätt pris väldigt högt.

Nästa kategori spelare kallar jag för outsiders, spelare som den stora massan kanske inte har så bra koll på och som det inte ryktas så mycket om. Främst tänker jag på Asier Illarramendi och Christoph Kramer. Illarramendi var inte högt på listan hos Ancelotti och fick därför väldigt lite speltid i Real. I verkligheten är han en väldigt kompetent liten lirare. Tuff och brytningssäker trots sin storlek och med en underbar blick för spelet. Problemet är att Ancelotti nu är borta och han som sålde Xabi Alonso har bytts ut mot Rafa Benitez. Lätt sagt bör Illarramendi se sina chanser till spel som klart bättre i år och lär vilja se hur han passar in i Benitz planer innan det kan bli aktuellt. Christoph Kramer minns nog de flesta som han som fick kliva av senaste VM-finalen med en minst sagt rejäl hjärnskakning men vet inte så mycket mer om honom. Startar man en VM-final för Tyskland är det så klart ingen överraskning att man är en bra spelare men Kramer är betydligt bättre än de flesta tror. Defensivt solid, stark, intelligent och väldigt bra med bollen under press. Kramer är en spelare som skulle passa som hand i handsken på vårt mittfält. Som alltid finns det så klart ett problem. Kramer har de två senaste säsongerna varit utlånad från Leverkusen till Gladbach och det lär krävas en hel del för att övertala dem om att släppa honom direkt nu när han ska vara redo att leda Leverkusen.

Den sista kategorin blir de unga oprövade, närmare bestämt William Carvalho och Granit Xhaka. Carvalho dominerade u21-EM i en roll som påminner mycket om den eftersökta, han stängde defensiven och kontrollerade spelet när Portugal hade bollen. Han har fysiken, intelligensen och fötterna, frågan är bara om han har nivån. Kan ha prestera så här på den högsta nivån? Han har fallit bort ur diskussionen den här sommaren med en skada som gör en övergång osannolik. Granit Xhaka dominerade stort på Gladbachs mittfält med Kramer. Har en fysik som sig passar med det namnet och klarar av spelet med boll på ett imponerande sätt. En Coquelin med mer disciplin i tacklingarna och större dimensioner i spelet med boll. Frågan är hur sugen han är på att flytta med tanke på att Gladbach för första gången nådde Champions League och hur sugna är Gladbach på att släppa honom när de redan tappa hans partner på mitten?

Slutligen måste jag slå ett slag för den kanske ultimata spelaren för den rollbeskrivning som finns för vårt defensiva mittfält, David Alaba. Ett kraftpaket som kan spela allt från vänsterback till offensiv mittfältare. Outtröttlig, tuff och defensivt stark som de bästa defensiv mittfältarna. Spelskicklig som de bästa offensiva mittfältarna. Dessutom en intelligens utöver det vanliga och en riktig bomb till vänsterfot. Ett mittfält med honom, Ramsey och Özil hade inte många bräckt. Synd bara att det är troligare att grisar flyger än att Bayern släpper honom. Tänk inte ens tanken, ni blir bara besvikna.

Men där har vi dem, en handfull spelare som skulle förbättra vårt mittfält rejält. Som ni ser är ingen av dem lätt att lösa men det är den verklighet vi lever i när vi letar spetsspelare.

Kommentarer

Bild för Sral

Ser inget direkt problem med att Santi har fått kliva ned lite i banan. Han och Coq har spelat jättebra, och det är inte ovanligt att offensiva spelare när de har blivit lite äldre får kliva ned ett snäpp där de kan använda sin intelligens till mer defensiva uppgifter, men samtidigt diktera spelet. Matic sköter väl inte heller så mycket av speluppbyggnaden i Chelsea, utan han har Fabregas bredvid sig. 

Bild för Martin Palmér

Matic sköter betydligt mer än Coquelin och som jag berört tidigare så är Chelsea ett dåligt lag att jämföra då de spelar ett väldigt annorlunda spel. Och som jag också tidigare berört, att de två funkar ihop betyder inte att det är det bästa för laget. Men vi har haft den här diskussionen 100 gånger och jag är trött på den.

Bild för Sral

Samtidigt är det ju du som startar den igen? ;-)

Ja, det där med "bra för laget". När vi hittade balansen på mittfältet var det en av anledningarna att vi hade kanske den bästa formen i hela ligan. Det tycker i alla fall jag är bra för laget. Sen är det lustigt att man ibland ska jämföra sig med andra lag, men ibland inte? Nu duger alltså inte Chelsea som jämförelse? ;-)

Bild för Martin Palmér

Det måste ju finnas kontext till jämförelsen. Ska vi prata spelare och roller så är Chelsea inte en bra jämförelse.

Bild för Sral

Varför inte?

Bild för Martin Palmér

För att vi spelar så olika. Ställer helt olika krav på spelarna. En spelare som funkar bra i Chelsea behöver inte funka bra hos oss i samma roll. Mittbackarna tex. för oss måste de vara bra på att försvara kontringar men i Chelsea är det en väldigt liten del, där måste de vara nickstarka och placeringssäkra istället. Därför Terry fortfarande håller, hade han spelat hos oss hade han varit slut för flera år sedan.

Bild för Sral

Fast Santi Cazorla har en liknande roll i Arsenal som Cesc Fabregas har i Chelsea. Vissa saker skiljer Arsenal och Chelsea, men båda lag har ändå många spelare som skulle vara lika bra i det andra laget. Nu pratade vi inte om försvarare, men jag är ändå övertygad om att Terry hade varit jättebra i Arsenal också. Det är en riktigt bra mittback vi talar om. 

Bild för Martin Palmér

Håller inte alls med på något vis på någon av punkterna

Bild för Sral

Du håller alltså inte ens med om att det finns flera spelare i Arsenal respektive Chelsea som skulle vara bra i respektive lag? Så enligt dig skulle inte Fabregas passa i Arsenal heller...?

Bild för Martin Palmér

Jag håller inte med om att man kan anta att de skulle vara bra hos oss

Bild för Sral

Eden Hazard, Diego Costa, Cesc Fabregas, Nemanja Matic, Oscar, John Terry, Gary Cahill, Branislav Ivanovic, Cesar Azpilicueta, osv...jag är helt säker att vem som helst av dem skulle vara bra spelare även hos oss. Och Cesc FabrEvas har till och med spelat i Arsenal i åtta år, som bekant...så jo, man kan absolut jämföra Chelsea med Arsenal. Särskilt eftersom de är regerande mästare, alltså laget alla sneglar på nu. 

Är det någon av de spelare jag har räknat upp som du alltså inte tror skulle funka i Arsenal och vårt spel...?

Bild för Martin Palmér

Men du har ju totalt missat min poäng fortfarande. Jag har inte sagt att ingen spelare från Chelsea skulle vara bra för oss. Jag har sagt att man inte automatiskt kan använda deras prestationer i Chelsea som en garanti för att de skulle passa hos oss. Totalt skilda saker.

Om du tycker man kan jämföra Chelseas spel med Arsenal och dra slutsatser så har vi tyvärr helt skild syn på det här med fotboll och det blir liksom rätt meningslöst att fortsätta diskussioner när vi inte utgår från samma självklarheter.

Bild för cam85

Alaba Martinez Illarramendi det är listan vi skickar till wenger☺

Bild för Fredde

Carvalho har ganska bra meriter för att vara så ung. Han har varit ordinarie i Portugals a-landslag redan sen förra kvalspelet. Han har gjort ett VM med landslaget och han har spelat en hel del i CL med Sporting. Plusset där jämfört med Gündogan förutom skadehistoriken är den enorma fysik som Carvalho erbjuder.

Det man ska komma ihåg är att det är ytterst få innermittfältare som klarar den arbetsbeskrivningen på allra högsta nivån. Och Alaba som är innermittfältare i sitt landslag påminner då mer om en box-to-box.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Alaba kan spela alla roller på mitten utan problem

Bild för Sral

Ungefär som Vidal då! ;-)

Bild för Byarum

Av alla dina alternativ, så tycker jag att Alaba är det intressantaste namnet. 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Också den omöjligaste

Bild för Byarum

Ur Wengers perspektiv tror jag nog att Carvalho är den troligaste, om han överhuvudtaget skulle värva någon. Om jag förstått rätt mellan raderna så tror jag inte att han kommer att värva någon DM alls, utan han känner sig trygg och nöjd med firma Coquelin, Arteta och Flamini och då kommer vi att sluta fyra i vanlig ordning och kanske kniper en cup-titel och då blir alla nöjda,,,, skulle vilja att vi spände bågen litet mer. 

Bosse

Bild för Sral

Det tror jag inte. Vi såg ju hur bra det här laget kan vara när de har hittat varandra, så jag förstår inte hur en till DM skulle göra en så stor skillnad. Coquelin är förstavalet och har visat att han förtjänar det. 

Bild för Martin Palmér

Flamini försvinner, 100%

Bild för Byarum

Enligt senaste skvallret är han på väg till Turkiet....

http://metro.co.uk/2015/07/19/arsenal-accept-galatasaray-bid-for-mathieu...

Bosse

Bild för Jonas Eriksson

Jag hoppas på carvalho. Han tycker jag ser mest spännande ut. 

 

Bild för Micke

Martin, jag är väldigt glad över att läsa dina analyser! Väldigt genomtänkta och de får en annan att tänka i lite andra banor! 

Det jag skulle vilja är att du bemöter mothugg på ett mer ödmjukt sätt! Du håller en ton som insinuerar att de som inte håller med dig är mindre vetande människor som inte förstår något av det här med fotboll.. Så snälla, bli lite sympatisk och försök bemöta meningsmotståndare med lite värdighet! 

För jag vill gärna läsa dina inlägg även i framtiden, men som det är nu så fokuserar jag mer på din ton när du bemöter meningsmotståndare.

En ödmjuk önskan från en som uppskattar din syn på saker och ting! 

Bild för Byarum

Jag instämmer med Micke. Vi är inte dina motståndare Martin. Vi tycker bara litet olika ibland, men kärleken till laget förenar oss och ja, dina analyser är enastående. Får i alla fall mig att tänka annorlunda och fördjupar min förståelse. 

Bosse

Bild för cam85

Martin vad tror du om Joao Moutinho till arsenal?

Bild för Martin Palmér

Det tror jag inte på, dels för att han knappast är en DM egentligen och dels för att hans agent är en viss Mendes. Tveksamt hur bra han verkligen är.

Bild för cam85

Själv har jag för dålig koll på honom sen han gjorde flytten till Monaco. 

Bild för Dosa

Ja han har man ingen koll på längre, men han var väl offensivd lagd om jag inte minns fel?

Bild för cam85

Han är DM

Bild för Sral

Skulle gissa på att Moutinho vill bort, att Monaco vill sälja honom, och att snacket om Arsenal då kommer per automatik. Sen är vi säkert på jakt efter lite spelare, men det var nog lite på is under Asien-turnén.

Bild för Fredde

Moutinho är mer som Pirlo eller det som Cazorla nu har blivit. En lågt liggande playmaker, en som sätter igång spelet och länkar ihop laget. Han är riktigt bra på det han gör men är inte den typen vi är ute efter.

You win some, you draw some