Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

CL-reflektioner - tur i oturen

Jocke Lander
fre 28 aug 2015 kl 07:57

Gårdagens Champions League-lottning i Monaco var som vanligt en segdragen historia. Jag trodde Henrik Strömblad, kommentator på Viasat, drev med oss när han 17.46 hälsade alla välkomna och sen berättade att pott fyra, med Malmö FF, skulle lottas klockan 18:40 (!).
27 minuter in i programmet lyckades UEFA och dess gäster att få ut Barcelona ur de svåröppnade bollarna.
Och strax före tjugo i sju var det klart.
Då stod det klart att Arsenal inte skulle komma till Sverige.
Den här gången heller.

Redan när Malmö slog ut ett mycket blekt Celtic började medlemmar höra av sig och undrade vad som händer om Arsenal kommer till Skåne. Hur får man biljetter? Många skulle så klart vilja vara med på en sådan fest, men hur många skulle vi kunna bjuda in?
Jag hade gärna sett Arsenal i Sverige. 1999, på ett kallt Råsunda, var senaste gången vi kunde få skymta The Gunners på hemmaplan.
Då gällde CL-matchen igenting och jag som hade biljetter på hemmasektionen på södra nedre bad vakterna om att få kila in till engelsmännen och det gick alldeles utmärkt.
Nu 16 år senare är Arsenal Sweden en av de största supporterklubbarna för ett utländsk lag i Sverige. I skrivande stund är lite över 5200 medlemmar och allt tyder på att vi kan matcha förra säsongens siffra och slå rekord igen.
Men ett Arsenalbesök i Sverige hade nog bara gjort väldigt många besvikna - och då är det kanske bättre att spelorterna blev Zagreb, Aten och München.

Swedbank Stadion i Malmö får ta in 24 000 personer i Allsvenskan när ståplats tillåts. I matcher arrangerade av UEFA måste allt vara sittplats och då reduceras MFF:s kapacitet till strax över 20 000. Den information jag fick på sociala medier häromdagen sa att bortafansen då tilldelas 1 050 biljetter. Det var i alla fall den siffran Celtic fick.
Vad skulle Arsenal Sweden få av den tilldelningen - om Gunners och de himmelsblå hamnat i samma grupp?
Nu behöver frågan inte ens ställas, men jag skulle säga att om vi skulle få 50 så skulle jag bli glad.
Och tänk er då själva hur trycket på biljetter från våra medlemmar skulle vara.
Helt plötsligt skulle det som de första dygnen såg ut som en kommande fest mest bli massa besvikelse.
Vi skulle kunna ordna fest dagen före i Malmö, uppladdning med gäster på matchdagen och sen ... ja, vaddå?
Ett par tusen personer får stå kvar på puben med kanske 50, i allra bästa fall 100 får gå på matchen.
Det är inte kul.

Vi hade förmodligen aldrig kunna täcka det behov vi skulle ha i Sverige oavsett tilldelning, men om vi skulle veta att vi skulle få 1 000 biljetter av Arsenal till en sådan match fanns det ju skäl till att hoppas på ett svenskt lag i gruppen.
Nu sitter jag mest och hoppas på att vi inte ska få det när Maldini och Zanetti fipplar upp boll efter boll.
Självklart är det med blandade känslor som jag ser att vi istället för en inhemsk resa får Bayern, Dinamo Zagreb och Olympiakos.
Lag som vi stött på var och varannan säsong i Europaspelet.
Men som sagt - hellre det än att göra tusentals medlemmar besvikna.

Om Arsenals lottning var så där lagom halvsömnig så kan man väl lugnt säga att MFF fick drömvinsten. Zlatan med sitt PSG kommer dit. Ronaldo och hans Real. Och sedan Sjachtar Donetsk.
Jag kikade in på MFF:s hemsida för att se hur de hanterar biljettförsäljningen och helt rätt ger de medlemmar och årskortsinnehavare att köpa loss paket till alla hemmamatcherna. Nu vet jag inte hur många dessa två grupper är och hur mycket av biljetterna de kommer att dammsuga bort, men känslan är ju att det inte kommer att bli så mycket kvar till alla andra som vill se Champions League-fotboll i höst.
Så hade vi hamnat med Malmö hade nog chanserna att ens få biljetter på hemmasektionerna varit små.

Vår lottning är dock helt okej. Vi hade absolut kunnat få ett enklare lag från pott ett, men å andra sidan hade vi kunnat få betydligt svårare lag från potterna tre och fyra.
Att Bayern kommer vinna gruppen förväntar sig nog de flesta, men vi ska absolut bli tvåa och sedan ge dem en match om förstaplatsen.
Men första laddar vi för Newcastle imorgon.

Vi ses i Europa - där Arsenal är!