Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Fansens fel

Martin Palmér
lör 30 apr 2016 kl 10:33

På fredagmorgonens presskonferens kommenterade Wenger vårt frånfälle i ligan på ett sätt som skapade mycket irritation hos många. Det var inte det faktum att han pratade om en ”fight back the last month and a half” en period där vi tappat poäng på både Spurs och Leicester, inte heller var det att han kallade oss ”champions away from home” trots att vi ligger sju poäng efter Leicester trots en mer spelad bortamatch i den tabellen. Nej det var rubriker om att han la delar av skulden på fansen. Läser man lite mer om vad han sa så är jag inte helt övertygad om att det var det han menade, som om det nu skulle spela någon roll i dagens mediaklimat.

Det som dock väckte mitt intresse och fick mig att börja grubbla var att han pratade om att de ofta spelar i ”a difficult climate” hemma. Han förklarade det vidare med att han inte menar att det är fansens fel, utan bara att det är lättare att spela när man har fansen i ryggen och att man måste kunna hantera alla situationer. Det var på den sista biten jag hängde upp mig. Ett lag måste kunna hantera alla situationer. Självklart är det så, prestationen kan inte främst få hänga på vilken sida majoriteten av fansen vaknat på. Det finns också många lag ute i europa som spelar i betydligt tuffare klimat hemma. Ta bara Marseille där fansen tröttnat på lagets impotens framåt så till den grad att de tidvis spelat Benny Hill-låten ur högtalare på läktaren när laget haft anfall. Där kan vi snacka om ”a difficult climate”.

Den stora frågan här är om det lag vi har verkligen kan hantera alla situationer. För mig är svaret på frågan nej. De klarar inte av att spela på en arena där stora delar av fansen sprider en negativ stämmning. Jag tror klimatet på Emirates i år har spelat en stor roll för de svaga resultat vi sett där. Givetvis är det långt ifrån hela anledningen, inte ens halva. Men likväl tror jag det definitivt har spelat in. Där landar vi dock i Wengers citat igen ”We have to master all kinds of situations we face”. Laget kan uppenbarligen inte det och det är där jag tror vi alla delar skulden.

Efter flytten från Highbury till Emirates och oljepengarnas intåg skapades en slags konsensus bland majoriteten av Arsenalfans att vi inte riktigt kunde konkurrera lika lätt som förr. Vi fick förlita oss på unga spelare med potential i kampen mot etablerade storspelare. Det var förvisso sant men det uppstod en, så här i efterhand kanske för stor, känsla av att det därför var ok att vi inte kunde utmana på allvar.

Jag tror man är naiv om man inte tror att stämmningen i stort bland fansen sprider sig till laget så som världen ser ut idag. Fram tills för kanske 10-15 år sedan tror jag inte att fansens mentalitet påverkade spelarna speciellt mycket. Den allra största delen av tiden var de mer eller mindre isolerade från dem, det var bara på arenan som de utsattes för den. I en sådan situation tror jag att det går att bygga en intern mentalitet i laget och klubben som skiljer sig från fansen. Men går det idag? När spelare finns på sociala medier och konstant matas med fansens åsikter och känslor. Går det då att särställa sig från det på samma sätt. Jag tror inte det.

Vi fans har som grupp under många år accepterat att hänga med precis bakom toppen. Att nå Champions League och gå vidare från gruppen. Vi har inte krävt av laget att de ska verkligen pressa de bästa, att de ska leverera när det gäller som mest och helst på toppen av sin förmåga eller lite bättre. Vi har varit rätt nöjda med att åka ut på bortamål i europa, vi har varit nöjda med att leda ligan några månader, vi har varit nöjda med fantastiska individuella prestationer och vi har ursäktat misstag. Det tror jag har bidragit till att det lag vi nu har inte klarar av att hantera den hetska stämmning som råder bland fansen på arenan och sociala medier.

Lag ska klara av att fansen är inte är fullt ut bakom dem, de ska klara av burop när det går dåligt. De måste kunna stå upp i motvind. Men vår mentalitet som Arsenalfans att försöka duger och vår vilja att så länge ursäkta alla upprepade misstag har format ett lag som inte kan det. Dagens Arsenal klarar inte av att prestera på topp utan en arena och supporterskara som gör allt för att lyfta dem. Det bär vi som fans en del av skulden till.

Kommentarer

Bild för Roger Ingemarsson

Klockrent Martin! Det är som du säger det är inte lätt i dagens samhälle! Mycket bra skrivet!!