Medlemmar: 8801 st.
Visa menyn

Årets spelare

Martin Palmér
tis 24 maj 2016 kl 19:16

Säsongen är slut och med det kommer diverse listor, summeringar och liknande. Först ut här är årets spelare. Jag utser det genom de betyg som satts under hela säsongen samt ett slutbetyg från hela panelen. För att få vara med krävdes satte jag gränsen vid 10 matcher, det gör att tex. Rosicky och Debuchy faller bort. Kvar blev 23 spelare. I varje kategori rankas spelarna från 1-23. Poängen i varje kategori viktas sedan där vissa kategorier anses viktigare än andra. Slutligen summeras poängen och en ranking fås. Kategorierna var, Totalt snitt (TS), snittet av alla säsongens betyg för en spelare. Säsongsbetyg (SB), snittet av de slutbetyg som panelen satt på spelarens säsong. Högsta topp (HT), snittet av spelarens tre bästa matchbetyg. Djupaste dal (DD), snittet av spelarens tre sämsta matchbetyg. Dessutom deras totalpoäng i månades spelare (MS) och månadens bästa individuella prestation (MBIP), där ettan i varje månad fick tre poäng, tvåan två poäng och trean en poäng. I dessa kategorier hade många 0p, för att inte alla de skulle få 23 och drabbas orimligt hårt fick de: ((23-de antal som inte hade 0p)/2) + de antal som inte hade 0p. Dvs. mitt emellan de antal som fick minst en poäng och 23. Viktningen i kategorierna var att TS och SB räknades som viktigast för en säsong då det visar jämnhet och multipliceras med 3. MBIP och MS ansågs näst viktigast då de gynnar inte bara de som var jämna utan även de som vid flera tillfällen presterat bra över kortare perioder, de multipliceras med 2. Slutligen ansågs DD och HT minst viktiga och multipliceras inte alls.

Resultatet blev följande.

5. Alexis Sanchez 79p
Delplaceringar: 10 i TS, 5 i SR, 1 i HT, 13 i DD, 7 i MS och 3 i MBIP.
Kommentar: Gjorde inte en lika bra säsong som hans debutår ifjol men kom igång mot slutet. Lyfts främst av några riktigt bra insatser. Kniper femteplatsen just före Bellerin, som kanske var mer värd den om jag får tycka till. Att hans säsong ses som något misslyckad säger kanske mer om våra förväntningar än hans insats.

4. Aaron Ramsey 68p
Delplaceringar: 7 i TS, 5 i SR, 5 i HT, 7 i DD, 6 i MS och 4 i MBIP.
Kommentar: En överraskning för vissa säkert, men inte för mig. Ingen spelare mer än Giroud i dagens Arsenal detaljgranskas lika hårt och kritiseras där minsta antydan till annat än perfektion finns. Tittar man på betygssnittet så har han presterat jämnt över säsongen. Hans placeringar i månadens spelare visar också att han haft riktigt bra perioder. Helt enkelt en värdig placering och inte någon efterkonstruktion.

3. Nacho Monreal 52p
Delplaceringar: 3 i TS, 2 i SR, 11 i HT, 4 i DD, 4 i MS och 7 i MBIP.
Kommentar: Den kanske jämnaste av dem alla. Gör nästan aldrig en dålig match vilket vi kan se i hans DD ranking. Det som stoppar honom här är hans brist på riktiga topprestationer som sticker ut, vilket inte heller är speciellt lätt för en vänsterback.

2. Petr Cech 30p
Delplaceringar: 2 i TS, 3 i SR, 3 i HT, 8 i DD, 1 i MS och 1 i MBIP.
Kommentar: En riktigt stark debutsäsong för klubben som ändå dras ned av en lite svagare avslutning och några sämre matcher. Överlag har Cech gjort det bra vilket syns på hans placeringar i nästa alla kategorier. Den enda där han inte varit speciellt bra är en hög lägstanivå. Det gjorde nog inte så mycket i slutändan och han tog hem Golden Glove, ändå kan jag inte låta bli att undra hur det låtit och Szczesny gjort en liknande säsong…

1. Mesut Özil 19p
Delplaceringar: 1 i TS, 1 i SR, 2 i HT, 3 i DD, 2 i MS och 2 i MBIP.
Kommentar: Vad ska man säga? Helt överlägsen. Topp två i alla kategorier utom en där han blir trea. Högst snittbetyg och högst säsongsbetyg. Det är helt enkelt inget snack om saken, Mesut Özil är på alla sätt och vis årets spelare.

Övriga placeringar:
6. Iwobi 56p
7. Elneny 69p
8. Bellerin 81p
9. Koscielny 125p
10. Giroud 128p
11. Welbeck 143p
12. Mertesacker 154p
13. Campbell 162p
14. Chambers 182p
15. Walcott 183p
16. Cazorla 193p
17. Gabriel 196p
18. Coquelin 198p
19. Arteta 199p
20. Gibbs 211p
21. Oxlade-Chamberlain 228p
22. Flamini 228p
23. Ospina 231p

Som ni ser har Iwobi tillräckligt bra poäng för att nå topp 5, men jag satte en gräns för topp 5 på att ha spelat i minst en tredjedel av matcherna. Något han inte gjort. Elneny hade kommit före Alexis men där är samma problem. Jag tycker det är en rimlig gräns för att komma med i topp 5.

Några andra intressanta placeringar är Cazorla och Coquelin. Cazorla saknade riktiga topprestationer och nästa en tredjedel av de matcher han spelade hade han under 5 i betyg, hade säkerligen sett bättre ut om han inte blivit skadad. Coquelin däremot visar vad som händer om man konstant ligger mellan strax över och under godkänd med några rejäla dalar, han var den som hade lägst snitt på de tre lägsta betygen med 2,83. Hans bästa delplacering var 13e i HT. Ospina och Flamini i botten är ingen direkt överraskning. Ox slår Flamini på att han fick bättre placeringar i det tyngst viktade kategorierna. Giroud som 10a överraskar kanske en del, men han gjorde ändå 24 mål och var den som kom bäst i högsta topp efter Alexis, Özil och Cech. Bara 0,01 bakom Cech med 8,89 i snitt på hans tre bästa matcher. 

Kommentarer

Bild för Pelle

Intressant lista, tycker dock det är konstigt att ha olika villkor för att vara med på listan och top5. Är man med på listan är man väl med, varför då diskvalificera några från top5 med specialregler?Nåväl. Din blogg, din lista, dina regler...

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Well, jag tänkte väl typ så att gör man 10 matcher så kan man få ett säsongsbetyg men ska man komma med i topp 5 bör man ha bidragit mycket under säsongen 

Bild för Martin Palmér

Well, jag tänkte väl typ så att gör man 10 matcher så kan man få ett säsongsbetyg men ska man komma med i topp 5 bör man ha bidragit mycket under säsongen 

Bild för George Adams

Förstevalet för Mittback 9a. Andre 12a. Tredje 17e.

KÖP EN BRA MITTBACK!!!

Bild för Sral

Tycker du inte ens Koscielny är bra...?

Bild för George Adams

Nu var det ju inte jag som hade gjort bedömningen som bloggen handlade om. Jo Kos är en helt OK mittback, därav min förvåning att han hamna på plats 9. 

BFG har varit en bra klippa, men han håller inte som ordinare i ett lag med ambitioner längre,  och det gör, enligt mitt sätt att se det inte Brassen heller. Han tycker jag är rent svag och inget för stolta Arsenal. 

Bild för Martin Palmér

Men att komma 9a är inte ett likhetstecken med att ha gjort en dålig säsong. Det här är bara en lista över relativa prestationer, inte absoluta.

Bild för B-G

Jag skriver under på den där listan.

Twitter @grvdga

Bild för Christer Åhsman

När värvningen av Petr Cech blev klar var jag som de flesta supportrar till Arsenal väldigt nöjd. Dessvärre blev hans betydelse för Arsenal bedömd felaktigt från start, John Terry sa direkt att hans betydelse innebär minst 15 poäng ytterligare för Arsenal. Alla som följt Arsenal och som kan något om fotboll insåg att det var helt fel, Arsenal har de senaste säsongerna utan Petr Cech tagit 75 - 71 - 73 - 74 poäng, med Chec tog vi 71 poäng. Så enligt Terry skulle vi hamnat på 56 poäng den gångna säsongen, helt fel. Min åsikt är att Chec varit godkänd och inte mer, men jag tror att han kommer att vara bättre kommande säsong, dels för att laget kommer att vara starkare och försvaret kommer att vara mer samspelt med Petr Cech. Jag tror att vi vinner Premier League och går till minst semifinal i Champions League.

Vidar 1933

Bild för Sral

Kan också stryka under på den här listan. Kul att Monreal hamnade så högt upp, men det är inte konstigt för mig heller. Håller också helt med dig om att Ramsey granskas väldigt hårt och ofta är bättre än vad många säger. När vi ibland kan bli för statiska i vårt anfallsspel är ju Ramsey en sån som ändå vill framåt. Däremot blev jag lite förvånad att Bellerin inte är med på topp fem, tyckte han var en av de bästa spelarna vi hade.

Bild för Martin Palmér

Får ofta kritik för att slarva bort bollar trots att han har en av de bästa passningsprocenten i laget. Får kritik för att gömma sig trots att han slår flest passningar osv.

Bild för Byarum

Tycker också att listan känns adekvat och bra. Jag kan bli tokig på Ramsey ibland, men märkte hans betydelse när han var borta, så det är nog som du säger att vi har en hårdare måttstock på honom, men med tanke på vad han presterade för två år sen, så är det rätt att ställa höga krav på honom. 

 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Det är väl rimligt men ofta blir resultatet att den som inte når upp på den tuffare måttstocken kritiseras mer och värderas lägre än de som inte når upp till den normala måttstocken.

Bild för Byarum

Precis. Håller med dig Martin.

Bosse

Bild för Jonas Eriksson

Ja en klar överaskning i min värld att Ramsey hamnar på en placering topp 5. Även att Sanchez är där faktiskt. Men topp 3 var för mig självklara. Även om cech långtifrån varit så tongivande som man skulle önskat. Sen vet jag inte om man verkligen kritiserar Ramsey för att han gjort en bra säsong? Och nu inte kommer upp i rätt nivå? Tror mer att man kritiserar han när han varit dålig och inte håller måttet i laget.