Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Parproblem

Martin Palmér
mån 21 nov 2016 kl 21:22

Ja, ni ser rätt. Till slut kom det en blogg.

Mittfält handlar om att hitta spelare var egenskaper kompletterar varandra. Spelare som kan göra vad de är bäst på och tillsammans täcka in det som krävs på ett mittfält. Försvar, positionering, bollvinst, speluppbyggnad, krativitet och bolltransport. Saknas något av det eller om rollerna fördelas fel får mittfältet problem, och det är precis vad som skett i Arsenal på slutet. Framförallt mot United senast.

Mohamed Elneny och Francis Coquelin är var för sig spelare med en roll att fylla och en nivå som är minst bra nog för att vara komplementspelare i Arsenal. Coquelin kan addera kraft och bollvinster till ett spelskickligt mittfält, Elneny kan agera smörjmedlet mellan defensiv och offensiv bredvid en bra 6:a, men tillsammans saknar allt för mycket av det som krävs av ett mittfält. Coquelin har försvar och bollvinst, Elneny är utmärkt i positionsspelet och bolltransport men båda saknar kreativitet och förmågan att bygga spel bra bakifrån.

Mot United hade Francis Coquelin, som central mittfältare, i ett lag som vill vara spelförande, 22 mottagna passningar. Vi tar det en gång till, 22 mottagna passningar som central mittfältare. Theo Walcott, som referens, hade 33 som ytter. Det är så klart inte hans fel att han inte får fler passning utan det är ett grovt systemfel. Vi såg det här experimentet i början av säsongen med Cazorla som den djupast liggande mittfältaren och Coquelin framför som bollvinnare. Det funkade väldigt dåligt då och än sämre nu. Det är uppenbart att antingen har spelarna fått instruktioner om att inte inkludera Coquelin i spelet eller att de inte litar på honom. Oavsett vilket blir det helt ohållbart att spela honom i en mer framskjuten roll i det spel vi försöker oss på. Vi tappar bokstavligen en spelare när vi har bollen. För oavsett vad man tycker om Coquelin så kan man inte påstå att en entral mittfältare med 22 bolltoucher har bidragit i spelet med boll. Anledningen att han spelas där han spelas är troligen att Wenger vill ha hans aggressivitet på planen men han litar inte på honom som den djupaste mittfältaren längre. Det kombinerat med att vi försöker spela med högre press har öppnat en roll högre upp i banan. Men då skulle jag nog ändå påstå att det finns spelare i laget som är minst lika bra på den typen av presspel och som kan bidra i spelet med boll.

Middlesborough hemma var första matchen vi på allvar såg Elneny spela som den djupast liggande mittfältaren och redan då blev det allt för tydligt att han, trots sin skicklighet i passningsspelet, inte har förmågan att hitta rätt passningar mellan linjerna för att bygga upp spelet. Det är inte den roll han ska ha. Däremot har vi i flera matcher sett att han är aldeles utmärkt på vara den som tar emot de passningarna och ser till att etablera spelet på mittplan med sin förmåga att kontrollera spelet.

När vi sen slänger i två komplementspelare i fel roller så är det inte konstigt att det blir fel. Vi försöker göra uppspel genom en spelare som uppenbart inte trivs med det eller klarar av det speciellt bra. Han ska då spela upp bollen, men inte till närmaste mittfältare för han ska undvikas i det offensiva spelet. Nej, bollen måste upp på Özil eller Sanchez, vilket självklart får dem att droppa ned djupare när bollarna allt för sällan når fram. Det i sin tur leder till brist på alternativ i nästa spelfas och i sin tur svårigheter att skapa bra målchanser.

Vi kompletterar en svag speluppbyggare med en obefintlig bollmottagare och på bänken sitter Granit Xhaka och undrar vad vi pysslar med.

Kommentarer

Bild för Andreas Näsström

Spot on Martin!

Hur vill du formera ditt mittfält  om du får fria tyglar inom dom ramar vi har i dagens Arsenal? Har du en given uppställning och taktik eller vill du ändra beroende på motstånd?

Bild för Dosa

Upplever precis samma sak, 22 mottagningar är inte bra, Karln måste springa och gömma sig i spel uppbyggnaden, Extra tydligt blev det mot United när det sattes hög press, Elnenys sidledspassningar och Coqen i passningskugga. Xhakas mer direkta fot hade varit klippt och skuren mot United. Arsenal är som bäst när bollen spelas framåt på marken.

Något som jag reflekterade över i soffan som förmodligen alla som såg matchen också reflekterade över. från minut 45 satt man bara och väntade på att det skulle rassla till i nätet bakom Petr, mittfältet spelade sig inte ur en enda situation och när väl bollen kom upp i plan så blev vi av med den per omgående. Varför sker inte en förändring i matchplanen redan då? Mou grundlurade Wenger i denna match med sin Höga press, spelar vi då med Elneny och Coq så kommer det bli få passningar som går igenom pressen och hittar en frigjord Özil eller yttrarna.

Att då vara envis och kalla det en mental blockering och sedan bara blunda och köra på samma spel tills minut 72 är en dåres envishet. 

Det är det enda som jag tycker Wenger tappat under åren lopp, ser han att matchplanen skiter sig men ta ut Elneny sätt in Xhaka. Kasta in Giroud och ut med Alexis på kanten och bänka den inåtgående Ramsey, den taktiken förstår jag inte heller mig på.

Ramsey vandrar in i planen för att öppna upp för Monreal som möter en man som älskar ytor att springa på i Valencia, är det något den mannen älskar så är det att springa 1 mot 1 på stora ytor.

Sagt det förut och säger det igen, Xhaka ska spela varje match vi spelar i CL och PL, sedan är det upp till motståndet och form på övriga innermittfältare att tävla om den sista platsen. Xhaka och Santi är par nummer 1 i min bok.

Bild för Sral

Frågan är väl om Xhaka kan stå för det kreativa som vi vet att Santi kan. Cazorla har envisa problem med sin hälsena och blir inte yngre. Därför behöver vi tänka på vem som kan axla hans roll av de vi har? Xhaka är den mest naturliga ersättaren, det håller jag med om, men helst i par med Coquelin eller Elneny. Xhaka och Cazorla tillsammans riskerar att bli för mycket obalans offensivt.

Bild för Dosa

Håller inte med i att Xhaka Cazorla blir obalanserat, tycker att Xhaka har alla attributer som finns att vara våran sköld framför backarna, Cazorla är smart och täcker ytor förträffligt. 

Bredvid Xhaka om vi ska ta bort Cazorla så ser jag Jackie helst. Jag vill ge Ramsey och Xhaka chansen i flera matcher i rad mot varierat motstånd, i det spelet så krävs extra mycket av allt på Xhaka.  Ramsey har en otrolig högsta nivå en spännande sak om det skulle fungera är att han Ramsey är lite lite högre i uppspelsfasen och hitta fickorna tillsammans med Özil mellan motståndarnas press. Både Kos och Mustafi är bra passningspelare så det är inte omöjligt att det fungerar. Ramsey får alltså lite friare roll när vi har boll. för han ska inte styra tempot i matcherna.  

 

Bild för Andreas Näsström

Exakt, centrallinjen borde inte vara problem. Men oavsett hur duktiga Kos och Mustafi är på att leverera boll så känns det skevt att man i flera matcher sett dom slå betydligt fler djupledsbollar än sidledspassarna precis framför dem. Vi förlorade mittfältet mot både Tottenham och United trots att vi har spelare som söker sig in centralt. Kvar på kanterna blir Monreal och Jenkinson, Walcott syntes inte till alls senast.

Defensivt ser det helt okej ut men vi tvingas ju försvara alldeles för mycket av matcherna. Bra så om omställningarna blir snabba och giftiga men med Coq, Elneny känns det som en utopi

Bild för Sral

I teorin borde det fungera med Xhaka som "sköld", men jag tycker att han går framåt ganska så mycket, sådär att han kan gå bort sig på ett Arsenalskt sätt.

Bild för Dosa

Beror på vilken roll han har, tvivlar på att han springer in i box om han har huvudansvar som defensiv mittfältare. Om han nu gör det så är det relativt enkelt att få bort i hans spel. Hellre att han går bort sig några gånger tills han lär sig av misstagen än att spela annat alternativ som inte gör att Arsenal går framåt som klubb. 

Vi har en oslipad diamant på den positionen som vi har tjatat om i hur många fönster som helst. vi har letat och letat till slut så köper vi ett råämne som Xhaka verkligen är. Så det är dags att börja slipa honom nu så Arsenal kan nå högre höjder.

Bild för Adamberg

de flesta inså att Coq och Elneny var fel kombo redan tidigt i höstas. Wenger såg inte det och har fortfarande inte sett det. Vi kommer med hans dåraltiga envishet fortsätta se den kombinationen. Jag lovar.

Adam

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag är åxå övertygad att den kombon kommer finnas fram över. Men ser inte problemet med det då det inte finns så mycket allternativ. Anledningen att xhaka inte spelar är för att han inte presterat tillräckligt bra. Han har hittills varit alldeles för ojämn och blandat hyfsade matcher med i vissa fall riktigt dåliga matcher. Tror på han längre fram dock. Men han är just nu i en form som gör han likvärdig elneny och Coq. Om inte lite sämre faktiskt. 

 

Bild för Martin Palmér

Du tycker vi hade ett fungerade mittfält i helgen alltså? Inga problem med ett mittfält som blir överkört av Middlesborough?

Bild för Jonas Eriksson

Tycker jag verkligen inte. Ibland så har man en dålig dag. Ibland är det bara så. Det finns människor bakom. Har inga problem med att vi spelar xhaka. Jag vill själv se han hellre än elneny. Men faktum är att xhaka har inte varit bra och pga det så spelar elneny och coq. Mer komplicerat än så kanske det inte är? Man har ju själv inga träningar att kika på för att avgöra om den gode Wenger gör rätt beslut. 

 

Bild för Sral

Nyanserat och bra inlägg, Jonas! Man glömmer ibland att det faktiskt är människor som spelar, det är inte bara att man pluggar in den rådande taktiska dispositionen i ett USB-uttag och så följer de den planen till fullo.

Bild för Adamberg

håller inte med där och xhaka blr bättre med speltid

Adam

Bild för Jonas Eriksson

Det är det fina med det här. Man måste inte tycka lika. Det är helt okej för min del. Alla blir bättre med speltid. Det gäller bara att förtjärna att få speltid. Och är andra bättre så får man gnugga vidare. 

 

Bild för Martin Palmér

Förtjäna det genom att vara bäst på plan mot Tottenham tex.? 

Vi ska heller inte glömma att vi pratar om en spelare som var en av Bundesligas tre bästa mittfältare ifjol.

Bild för Jonas Eriksson

Som sagt, han har gjort en del okej matcher och en del mindre okej matcher. Bäst på plan? nja kanske, kanske inte? Men med handen på hjärtat så har han inte presterat det vi hade hoppats från han än. Jag personligen tycker att han ser ganska osäker ut och känns inte som den där stabila DM som man hoppats få se. 

Sen tycker jag att det var en fröjd att se han spela fotboll i Borussia Mönchengladbach. Men det är en sak att spela där och en helt annan att spela för arsenal. Han har inte hittat sin roll riktigt än. Eller Wenger kanske inte har hittat den? Men bara för att han var bra där så ska inte hans plats vara given. Man har ingen obligatorisk plats bara för att han har varit bra. Ramsey undantaget då ;).

 

Bild för Sral

Precis. Det är väl hur bra Xhaka är i Arsenal som är intressant, egentligen inte hur han var i Bundesliga? Hoppas att han får mer speltid framöver, men han behöver ju jobba på jämnheten och disciplinen.

Bild för Jonas Eriksson

Hoppas åxå på att få se mer av han. Men då hoppas jag att man får se mer kvalite och beslutsamhet. Det är lite plågsamt att se vissa matcher då han ser vilsen och osäker ut.

Jag hoppades ju på en Coq de Lux i xhaka. Men än så länge är Coq bättre i mina ögon iallafall. Eller han är mer nyttig i det stora hela. 

 

Bild för Pelle

Förtjäna bänken genom en extremt korkad eftersläng som gav honom tre matchers avstängning?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Menar du mot Swansea? Den tacklingen var 1 aldrig ett rött kort och 2 helt nödvändig för att stoppa ett mål. Felaktigt straffad för en tackling som troligen räddade segern

Bild för Jonas Eriksson

1 klart det var ett rött kort. han blev ju utvisad! 

2 nödvändig? det är mitt på planen, så att säga att han stoppade ett mål och att den tacklingen troligen räddade poäng är väll att gå händelserna i förväg? Han stoppade på sin höjd nått som kunde BLI farligt. Håller dock med att det var hårt men inte fel av domaren. Men skulle bli sjukt med röda om alla domare kastade upp ett rött vid sådana förseelser. 

 

Bild för Björn Lindström

Nja den efterslängen har väl aldrig tidigare renderat i tre matchers avstängning. ? Gult kort för avsiktligt spelsabotage och hindrande av kontring är nog det vanligaste straffet för liknande förseelser.