Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Vi måste prata om det här med domarna

Malin Hägg
mån 6 feb 2017 kl 23:28

Länge har jag funderat på vad det ska krävas för att jag ska orka skriva igen. Det visade sig vara en armbåge i huvudet på Bellerin, obehagliga bilder på honom direkt efter och så det där hopplösa baklängesmålet på Stamford Bridge.

Vi måste prata om det här med domarna. Och inte på det där högljudda, skrikiga, Twitter- och Arsenal Fan TV-kompatibla sättet utan på riktigt. 

En fotbollssupporter som klagar på domaren är knappast något nytt och originellt. Allt som jag säger har säkert sagts tusen gånger tidigare. Och självklart är det inte lätt att vara domare. Herregud, jag skulle inte vilja byta plats med Atkinson för alla pengar i världen, och jag tror inte heller att jag skulle göra ett mycket bättre jobb. Men det är ju ganska okej eftersom att jag INTE jobbar med att döma Premier League medan han, just det, han gör ju faktiskt det. 

Bara baserat på det tycker jag nog att man kan kräva att han håller lite högre nivå än random person på gatan. Eller hemma i TV-soffan. 

Fotbollen idag går snabbt. Domarna förväntas fatta beslut på en tiondels sekund och det är väl inte konstigt att det blir fel ibland. Lite för ofta, kan jag i och för sig tycka, men det är ju inte alltid det att själva besluten är fel som är det som är irriterande. Det är den otroligt godtyckliga och inkonsekventa nivån på domarbesluten som får en att slita sitt hår och skrika i frustration.

En situation som ena sekunden ger ett gult kort, ger ingenting alls minuten efter. En frispark och tröjdragning på mittplan leder till kort medan det i straffområdet är anfallaren som blir avblåst och försvararen som får frisparken med sig. Det är inte konstigt att spelare drar på sig onödiga kort när det är helt omöjligt att förutse vad det är som kommer leda till frisparkar, kort eller straffar. 

Men som sagt, misstag sker. Så länge domarna inte har samma möjlighet till videorepriser från en miljard olika vinklar som vi har så kan vi inte heller kräva att de ska kunna avgöra en situation på en halv sekund när vi behöver ungefär tio repriser och inte ens då är vi riktigt säkra.

Som supporter, spelare eller tränare är det i princip omöjligt att kritisera domare i efterhand utan att få stämpeln dålig förlorare. Spelare och tränare riskerar dessutom att bli straffade när de surar ihop på domaren, och visst kan man förstå (och kanske också kräva) att de som är involverade i spelet visar någon form av respekt gentemot domaren. ”Domaren dömer!”, som man skrikigt över fotbollsplaner sedan man lärde sig spela.

Vi supportrar behöver lyckligtvis inte bry oss om det. För oss är det fritt fram att klaga hur mycket vi vill, vad vi säger och tycker gör varken till eller ifrån. Och så ska det naturligtvis också vara.

Men domare är inte oantastliga. De, precis som spelare, tränare och supportrar, måste kunna ifrågasättas. Och när inte vi, tränare och spelare kan göra det och samtidigt behålla någon form av trovärdighet ligger ansvaret hos journalisterna. Det MÅSTE det göra.

Självklart är det ett problem att domare inte kan (eller får) uttala sig efter matcherna, men jag tror ändå någonstans att om man rapporterade (sakligt och ordentligt) kring felaktiga, avgörande domslut så skulle FA tillslut behöva justera sina regler.

Kommentatorerna har tillgång till samma reprisbilder som vi har. De som sitter i studion efter matchen eller i MotD på kvällen har dessutom haft möjlighet att värdera det de säger, att tänka efter och att analysera situationerna på riktigt. Och ändå sitter snubbar och gubbar i studios i hela världen och INGEN ifrågasätter att Alonsos mål godkänns trots att han i samma veva knockar Bellerin medvetslös. 

”Han menade inte något illa,” säger alla, som om DET någonsin varit en komponent när man bedömer hur allvarlig en tackling är. Det är som den trötta ”Han är inte den typ av spelare,” som halas fram när Ryan Shawcross för hundrade gången försökt att bryta benen på en kvickfotad motståndare. 

Om man kan visa ut Xhaka för en vårdslös och idiotisk tackling (och det kan man göra, jag har inte så mycket att invända mot det) så måste man väl ändå kunna se att när en spelare slås medvetslös så har NÅGONTING hänt som inte är helt okej. Dessutom är huvudskada en huvudskada och då ska de blåsa. Det säger regelboken.

Men istället sitter de på rad, de gamla spelarna, och dömer ut Bellerin som svag och Alonso som ”tuff” och inte någonstans finns det någon som ställer sig upp och påpekar det fullkomligt uppenbara: Huvudskador är ett problem inom fotbollen och det är dags att vi börjar ta det på allvar. 

Neville, Souness, Henry (jag är BESVIKEN på dig, Titi), Shearer och tomten Danny Mills hakar alla på den gamla, genomtrötta spaning om att ”Arsenal är svaga” och då passar ju den här situationen in utomordentligt för att förstärka en sanning som redan är etablerad. För ska man skydda den sanningen som man byggt under åren, där Arsenal är svaga och mesiga och inte kan ”stick it to them” så är det mycket mer logiskt att Bellerin ”landar dåligt” eller ”kunde gjort det bättre” än att säga som det är: Alonso går in i den där situationen på ett vårdslöst och direkt farligt sätt och även om han inte menar någonting illa så är det en solklar frispark, bortdömt mål och minst ett gult kort. 

Domarbesluten är bara en liten del av detta. Sportjournalistiken har i många fall utvecklats till någonting som knappt ens kan kallas för journalistik längre. Istället för att ställa svåra frågor, att kräva svar och slå hål på myter så är det alldeles för många som dansar efter samma pipa och viker sig för universala ”sanningar” utan att göra några ordentliga analyser. Oavsett om det handlar om att granska klubbar, spelare, tränare eller domare. Eller supportrar för den delen, gudarna ska veta att vi också behöver granskas ibland. 

Vi kanske inte kan kräva av domarna att de ska göra 100% rätt i alla situationer precis hela tiden. Men vi KAN kräva av journalister och studioexperter att våga tänka längre än näsan räcker. Att våga ifrågasätta och gå emot det som ”alla” säger. Vi måste kunna kräva av de som bevakar världens vackraste sport att de också står upp för sportens integritet.

Då kanske äntligen sportjournalistiken blir någonting som man orkar läsa igen, istället för det genomtrötta dravlet som just nu tar upp alldeles för mycket plats både i tidningar och på webben. 

Kommentarer

Bild för Pelle

Vi vet inte om Bellerins huvudskada orsakades när han slog i backen eller av armen, så att hävda att han slogs medvetslös är enligt mig ett antagande och ingen fakta. Självklart landar han dåligt pga Alonsos arm, men huvudskadan kan vara pga landningen och det är i ärlighetens namn en helt annan sak.

domaren blåser ju direkt efter skadan, för mål men likväl blåser han. :)

Det är flera domare som uttalat sig att Atkinson gör rätt som inte blåser, så vi gooners kanske skall släppa besvikelsen över förlusten och fokusera på att vårt spel inte stämmer istället för att lägga energi på eventuella domarmisstag?

 

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Malin Hägg

Jag tycker iofs huruvida det är armen mot huvudet eller landningen som orsakar hjärnskakningen är tämligen ointressant då det fortfarande är hur Alonso går in i situationen som ska bedömas. Om en tackling är farlig eller inte beror inte på huruvidare spelaren blir skadad - så är det inte med glidtacklingar och bör därför rimligtvis inte heller vara för huvudskador. Oavsett om det är landningen som orsakar hjärnskadningen så hade landningen aldrig inträffat om inte Alonso knockat honom med armen. Jag förstår inte alls hur det "i ärlighetens namn är en helt annan sak"? 

Sen, for the record, tycker jag det är tämligen klart att armen mot huvudet ligger bakom skadan. Men det är min åsikt. 

Sedan tycker jag inte heller att det faktum att andra domare stöttar Atkinson är bevis för någonting heller. Konstigare saker har hänt än att man håller varandra om ryggen. Och det är återigen SÄTTET man hanterar situationen som jag vänder mig mot. Jag tycker att man kan kräva mer helt enkelt.

Och när det gäller vad vi borde fokusera på så står det var och en fritt att fokusera på vad man vill. Jag känner inte att jag har några problem med att hålla två tankar i huvudet samtidigt så jag kommer fortsätta med det :) 

Ordförande

Bild för Pelle

Fast om nu domare och merparten av folk, med undantag av främst partiska gooners, menar att det är en korrekt tackling så är ju skadan enbart orsakad av att han landade olyckligt, det händer ju olyckor och olycksfall i fotboll.

Självklart får vi fokusera fritt, jag e dock gamska säker på att du, precis som jag, hade vrålat högt om Giroud blivit avblåst för ett mål pga hans armbågar, som han förövrigt använder ganska ofta.

Självklart hade det inte varit fel av domaren att blåsa frispark för oss och därmed döma bort målet, men det är heller inte konstigt att han godkände det.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Byarum

Jag håller med dig Malin. Det är en väldigt konstig diskussion som uppstår i efterhand. Det är inte utan att jag tänker hur diskussionen skulle bli om det vore en landskamp och England fick ett mål emot sig som såg ut på liknande sätt. Hade snacket bland de s. k experterna då varit detsamma? Tror knappast det. Jag tror det ligger oss i fatet att vi har en manager som blivit känd/ökänd för att han ständigt och jämt klagar på domslut och det är oftast domslut som går emot oss, som förklarar våra förluster etc.

 

Bosse

Bild för Daniel Öhlin

Håller helt med. Med deras logik så kan man armbåga motståndare i ansiktet och sedan gömma sig bakom en "god intention". Det är solklar frispark och eventuellt gult kort på Alonso, han har ansvar för sin kropp. Han väljer att hoppa in, precis som Xhaka väljer bensax. 

Bild för Dan Nordström

Titta på hur Bellerin faller, han är borta redan innan han landat. Är man vid medvetande ligger man inte plant i luften och faller rakt ner på ryggen utan att göra en tillstymelse till att vrida kroppen för att ta emot sig.

Sen håller jag med Malin om att det spelar noll roll om han är medvetslös är eller efter landningen, det som är viktigt är att det är farligt spel att leda med armbågen mot huvudet. I hockey hade det blivit en kännbar avstängning om du tacklar någon med armbågen mot huvudet, och då spelar det ingen roll om det är medvetet eller inte.

Bild för Lars Lundstedt

För den som fortfarande tror att "Alonso bara ville mer" så är det dessutom bara att läsa den relevanta regeln här:

http://static-3eb8.kxcdn.com/documents/93/LAW%2012%20-%20Fouls%20and%20M...

Om du kommer springande i full kareta, hoppar upp med full kraft med armbågen först mot huvudet på en motståndare kan det aldrig, aldrig någonsin vara mindre än åtminstone reckless och då är det en jävligt snäll bedömning. Det Alonso gör är i mina ögon avsevärt farligare än vad Xhaka gjorde, för strängt taget så riskerade Burnley-spelaren ett benbrott medan Bellerin riskerade en huvudskada vilket alltid är allvarligare - men ingen ifrågasätter det korrekta i Xhakas röda kort och ska så inte heller göra.

Notera också det här, för er som säger att Bellerin borde ha sett upp:

"Playing in a dangerous manner is any action that, while trying to play the ball, threatens injury to someone (including the player themself) and includes preventing a nearby opponent from playing the ball for fear of injury."

Det spelar alltså ingen roll om Bellerin hade hunnit se armågen och duckat. Det är frispark och potentiellt sett rött kort i alla fall.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Pelle

Vad menar du med sista citerade meningen Larra? Att Bellerin inte gick in i duellen för att han var rädd att bli skadad av Alonsos armbåge? Det kan du väl inte själv tro på i så fall?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Lars Lundstedt

Vad jag säger är att argumentet "Bellerin borde ha sett sig för bättre och får skylla sig själv som hoppade in i armbågen" (jo, det argumentet har hörts) inte heller håller.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Pelle

Det var ett riktigt korkat argument, tur jag sluppit höra det..

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Woody

Vad är problemet ? Har dömt från och till i 40 år. Ganska enkelt då man dömmer efter regelboken. Frispark och gult kort i detta fallet. Rock on !

Bild för Pelle

Woody, har du dömt i Engelsk fotboll? Nu blev jag än mer imponerad av dig. Rock on!

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Jonas Eriksson

Går inte att döma efter regelboken. Då blev det ingen fotboll. 

 

Bild för George Adams

Jag skrev i matchtråden under matchen, och kommenterade direkt, INNAN alla repriser spolades upp att det var ett OK mål. På samma sätt bedömde domaren situationen. Atkinsson och hans assisterande har precis som du också skriver i ditt inlägg  endast några ögonblick på sig att bedömma denna, och övriga blixtsnabba matchsituationer och just det, anser jag är det centrala i denna och liknande situationer.

Engelsk fotboll har alltid varit känd för sina fysiska inslag, spelarna vet det och förbereds för detta. Dommarna vet om det och publiken älskar tuffa dueller där det ges och tas. Det ligger sedan gammalt inärvt i den engelska fotbollens natur. Inget kan väl få den brittiska publiken att jubla så mycket som en löpduell som avslutas med en "gladiator-lik" tuff satsning in i en tackling om bollen, där spelarna ger allt för att vara "etta" på bollen. Det smäller rejält, någon träffar också bollen, men även andra delar av den mänskliga lekamen får sig törnar. Publiken är i extas och trots den tuffa och ibland vårdslösa satsningen av kombitantterna så går spelet ofta vidare.

Samma sak gäller ofta i huvudspelet. Jag har följt Engelsk fotboll sedan tidigt 70 tal och även om det ändrats en hel del så har man alltid tillåtits att satsa hårt i nickdueller,  så länge man uppenbart gått på bollen i första hand, och det har väl alltid varit lite av ett signum bland flera brittiska lag, att vara just starka i luftrummet. Detta är förstås historia, men likväl det som format många av de experter som sitter i TV studior och ger uttalande och analyser i ex olika "post match" program. Detsamma gäller givetvis de engelska domarna, och många av publiken. Kamp momentet, farten, tempot och den tuffa satsningen är, och har alltid varit viktig för den engelska fotbollens själ. Just detta sätter domarna på stora prov. Det går blixtsnabbt i matcherna, det satsas rejält av nästan alla spelare, (dock ej av Özil ;) och tjuvnyp och andra sätt att skaffa sig fördelar i närkamperna förekommer hela tiden.

Vi kan av den anledningen vara helt säkra på att dömma ex en PL match, som dessutom är en viktig match mellan två bra och stora lag är en riktigt tuff  och svår uppgift. Samtidigt som du skall dömma efter regelboken, så skall du "synas" så lite som möjligt och ge spelarna och lagen chansen att göra upp på ett "engelskt" sätt. För det kräver etablissemanget!!

Att helt dömma efter "boken" med dessa förutsättningar, är en utopi, om vi skall vara helt ärliga. Knappt en spelare hade klarat sig för det är precis som Malin säger, fullt med fula knep, tröjdragningar etc. HELA TIDEN. Domarna försöker nog därför att stävja det felaktiga som dom uppenbart, och direkt uppfattar som ett klart regelbrott, och släpper mycket av det andra som dom antingen INTE SER eller BEDÖMMER som ex "kamp om bollen".

Där tror jag att "vår" situation hamnar. Atkinsson måsta ha bedömt att den obalanserade Bellerin kommer in fel, och tvåa i situationen, och att Alonso således, är etta på bollen. Tror inte att det är svårare än så, trots att Bellerin blir rammad.

Vi har sett det förut och kommer se det igen, och jag vidhåller det jag skrev i samband med målet. Hade det varit ex OG som förövrigt är en riktigt ful fisk i straffområdet, inte minst i luftrummet, med väldigt vassa Bl a armbågar som gjort mål på samma sätt så tror jag inte många av oss hade gnällt.

 

Bild för Dosa

När Atkinson sätt reprisen så tror jag han ångrar sig. Om det där är en korrekt närkamp så kommer vi få se många spelare med Petr hjälm i framtiden och vi kan då stryka gula och röda kort för armbågar i ansiktet. 

Om OG gjort detta så hade vi inte gnällt eller gjort en stor sak av det, då hade vi sagt att där hade vi tur.

du får helt enkelt inte spela så där det är emot reglerna. Jag får anta att Atkinson inte såg situationen utan gjorde en felbedömning för ser han situationen fullt ut och fortfarande inte dömer frispark så ska han sluta vara professionell domare.

Bild för George Adams

Ja det är mycket möjligt att han skulle bedömma situationen annorlunda så här i efterhand .

Men den här situationen har ju knappast blivit en media storm av de stora etablissemanget. Igen protest, ingen granskning. Tvärtom anser merparten av de Engelska "experterna" att målet var OK. 

Det är inte sista gången vi kommer se liknande situationer, och domslut. Var så säker.

Sen att vi inte delar den uppfattningen hjälper tyvärr inte.

Bild för daddy dj

När man ser repriserna skulle det faktiskt kunnat vara rött, full satsning av Alonso med armbågen som murbräcka, hade detta hänt på mittplan så skulle det blivit frispark för Bellerin 10/10.