Medlemmar: 8708 st.
Visa menyn

Hög tid för fotbollen att använda den teknik som finns för att minimera domarens påverkan på en match

Martin Palmér
tor 9 mar 2017 kl 16:15

Två dagar i rad har vi sett domare ha kraftig påverkan på utgången av matcher i Champions League. I den ena var det ett redan avgjort möte som blev en total utklassning och i den andra möjliggjordes en egentligen omöjlig vändning. I inget av fallen var det domaren som avgjorde matchen, inte på något sätt, men de fick väldigt stor påverkan på utgången. Fel kan alltid göras men att inte använda den teknik som finns tillgänglig är inte på något sätt försvarbart.

Theo Walcott skulle troligen haft en straff, Robert Lewandowski inte bara filmade utan var troligen offside också. Vänd på de domsluten och vi åker ut ändå, men det blir inte 10-2. Barcelona fick två felaktiga straffar och PSG fick inte nån av de de skulle ha haft. Vänd på de domsluten och det ändrar hela utgången av dubbelmötet. Bara den givna filmningen av Suarez vid sista straffen vore troligen nog för att ändra utgången. 

Det går så klart i båda fallen att säga att lagen skulle ha klarat av det ändå, även med de motgångarna och det är troligen sant. Samtidigt är det också sant att de sannolikt klarat det om domsluten varit korrekta och det är väl ändå fotbollen i sig som ska avgöra? Speciellt eftersom vi redan har mycket av tekniken som krävs för att närma sig det. Det finns så klart ett argument för att behålla fotbollens flytande karaktär och inte skapa onödiga avbrott som stör spelet. Det måste givetvis också has i åtanke när förändringar görs.

Med allt detta i bakhuvudet har jag tagit fram några relativt enkla idéer som skulle kunna implementeras med den teknik som redan finns på alla arenor i de större ligorna och utan onödiga avbrott.

Granska alla straffar

När domaren blåser straff bör en videodomare, eller fler, granska situationen på repriser och informera domaren ifall hen gjort ett misstag. Det är redan ett längre avbrott vid straffar där alla ska tjafsa med domaren så det bör inte få någon påverkan annat än att vi får färre feldömda straffar. För att undvika att det tar för lång tid eller blir för luddigt kan tex. En tidsgräns sättas som säger att videodomaren ska kunna se att ett fel begåtts inom 20 sekunder av repriser annars anses det tveksamt nog att domslutet får stå. Det är även möjligt att använda flera, en som granska tacklingen, handsen eller vad som nu orsakade straffen och en som kontrollerar att det inte var någon offside eller liknande inblandat.

En möjlig förlängning av detta kan vara att likt landhockeyn även ha videodomaren att granska friade straffsituationer med samma 20 sekundersregel. De skulle då kunna påkalla för domaren att det troligen var straff. Därefter finns antingen möjligheten att domaren får avgöra på videodomarens instruktion eller att hen får gå ut till en TV-skärm och se själv. Det bör inte bli speciellt ofta detta sker och det skulle troligen vara värt avbrotten då målet är att domaren bara tillkallas när det faktiskt är straff. 

Låt Hawkeye döma offside

Använd hawkeye, eller andra kameror ifall de räcker, för att på en videoström markera för en videodomare vilka spelare som befinner sig i en offsidesituation vid varje bolltouch. Den domaren kan då snabbt se vilka som är på fel sida och avgöra om de deltar i spelet. Vid offside meddelas huvuddomaren om vem som är offside och likt när assisterande vinkar är det huvuddomaren som avgör. 

Granska alla mål

Vi har redan målkameror som granska om bollen var inne eller ej. Låt även en videodomare kontrollerar att inget gick felaktigt till när ett mål görs. Säkerställa att ingen var offside, att det inte var någon handboll eller liknande. Det bör fastställas vad den här domaren får titta på och inte för att undvika diskussion. Till exempel kanske det skulle begränsas till enbart offside och även i fortsättningen låter ojustheter enbart bedömas av huvuddomaren. Spelet är redan avblåst vid den här tidpunkten och bollen är oavsett om målet godkänns eller ej inte i spel så det blir ingen väntan. Även här kan det sättas en tidsbegränsning som säger att om det inte går att avgöra inom 20 sekunder av repriser så är det för tveksamt och domslutet står sig. En förlängning skulle kunna vara att i de fall där domaren inte blåst offside förens efter bollen gått i mål kan mål dömas om videodomaren säger att det inte var någon offside.

Kommentarer

Bild för Mats Bengtsson

Du har rätt. Och detta skulle förhoppningsvis ha den positiva effekten att många orättvisa straffmål istället blev till gula och röda kort för fuskarna. Så småningom kanske vi till och med skulle få se mindre av detta otyg - åtminstone i straffområdet.  

Bild för Fredde

Kommer ihåg för några år sen när Eduardo filmade till sig en straff som var ganska avgörande för kvalmötet mot Celtic. Jag köpte avstägningen på ETT vilkor. Det var att man skulle behandla alla filmare likadant. Uefa insåg att dom skulle få för mycket att göra så dom sloppade avstägningen, vilket isåfall var rätt. För varför skulle Eduardo bli avstängd om ingen annan kommer bli det för samma sak? Ingen trodde på riktigt att Uefa skulle sätta sig och granska alla misstänkta filmningssituationer och när klubben synade det så fick man rätt.

Men om de bara satt ner foten, stängt av Eduardo. Och sen stängt av stjärnorna på löpande band när de filmade (Ronaldo, Busquets osv). Då hade vi inte suttit här 6-8 (?) år senare och fortfarande klagat på det här fusket.

2 matcher tycker jag är ett rimligt straff för Suarez, han missar nästa dubbelmöte i CL. Det hjälper inte PSG men det kanske får Suarez att tänka 2 gånger innan han slänger sig.
Och hur många tror att domaren halat upp ett andra filmningsgult om han sett att det var en filmning? Hand upp!

You win some, you draw some

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag håller med om att det är dax att göra nått åt detta. Kan man åka till månen så borde man fan kunna ordna nått fungerande system som skulle hjälpa domarna. 

Men sen så fattar jag inte varför man inte tar i med hårdhandskarna när det gäller osportsligt uppträdande. Hur svårt ska det vara att stänga av tex suarez för hans filmning mot psg? När man stänger av tex Zlatan för en armbåge. 

 

Bild för Håkan Lynghed

Helt rätt Martin. Förutom dina förslag på granskning under matchen så håller jag med Jonas, självklart ska filmning ge avstängning vid efterhandsgranskningar. För att bli av med detta synnerligen irriterande och osportsliga ofog så skall det konsekvent dömas 3 matchers avstängning vid granskning i efterhand enl min mening.

Bild för Pelle

Du hade ju videodomare i senaste träningslandskampen mellan Spanien och Frankrike, verkar dessutom ha fungerat bra. :)

If it's too strong, then you're too weak!