Medlemmar: 8783 st.
Visa menyn

Dagen då Arsenal blev omåkt

Axel Asplund
mån 1 maj 2017 kl 13:29

1 maj har sedan jag flyttade till Uppsala 2004 handlat om att slicka såren. Valborgsfirandet i den här stan är en av årets höjdpunkter och när jag var student var det något jag och mina kompisar laddade för i månader. Det slutade givetvis oftast med övertändning - och därmed ägnades första maj knappast åt att demonstrera. Om det inte räknas som demonstrationståg att framåt eftermiddagen släpa sig ner till Tjuvens Pizzeria på Studentvägen för att köpa pizza, läsk och chips.

I år handlar första maj också om att slicka såren. Inte för att jag gjorde något övertänt valborgsfirande igår - en förkylning kom emellan, så enligt mina uppgifter ställdes hela Uppsalas firande in i en vacker gest av solidaritet med min man cold - utan efter utklassningen på White Hart Lane igår.

För även om siffrorna om tio år inte kommer skvallra om hur ensidig matchen var, så kommer jag minnas den här matchen för att det var då Tottenham symboliskt gick förbi Arsenal. Det går inte att förneka att det har varit på gång i flera år, och Spurs skulle ha - om de inte hade spursat ur så fruktansvärt i slutet av förra säsongen - gått om redan då. Det är ett lag och en klubb på uppgång - samtidigt som Arsenal är ett lag och en klubb i fritt fall.

Jag tror inte att jag behöver dra någon statistik från våren för att peka på det sportsliga förfallet för det är alldeles för ångestframkallande att titta på raden av deppiga och/eller förnedrande resultat. Spelmässigt har det funnits få matcher att glädja sig åt och det positiva som segern mot Manchester City för en vecka sedan innebar framstår alltmer som undantaget som bekräftar regeln.

Till detta ska vi givetvis lägga den vanskötsel av klubben som just nu sker inför öppen ridå. Ingen i klubbledningen vågar eller vill kliva fram och visa ledarskap samtidigt som Arsene Wenger ledning av laget alltmer framstår lika slagfärdig som The Black Knight efter att King Arthur är färdig med honom i Monty Pythons The Holy Grail. Lägg därtill en ägare som skiter fullständigt i vad laget presterar sportsligt så länge hans investering ökar i värde.

För några månader sedan sa Wenger att ett besked om hans framtid skulle komma i mars, april. Nu är det 1 maj och inget besked har kommit. Jag räknar knappast med att det kommer något före FA-cupfinalen. Och det beskedet kommer av allt att döma vara att han har skrivit på ett nytt kontrakt. Tänk er raseriet på sociala medier om ett sådant besked föregås av en förlust mot Chelsea i finalen. Man kan få mardrömmar för mindre.

Gårdagens match visade tydligt att Arsenal är omåkt av Tottenham sportsligt. Det går inte att förneka. Att däremot tala om ett tronskifte i norra London tycker jag är fånigt. Tottenham har inte vunnit en enda titel sedan 2008 och har som klubb vunnit ligan färre gånger än Arsene Wenger själv. Arsenal har fler supportrar och större ekonomisk omsättning. Ett tronskifte sker inte på en säsong. 

1994 hängde några Liverpoolfans upp en banderoll med Manchester United som mottagare. United hade då vunnit sin nionde titel och med sedvanlig liverpoolsk ödmjukhet hälsades laget enligt följande: “Au revoir Cantona and Man United...come back when you’ve won 18”. Femton år senare svarade Unitedfansen på Anfield: “You told us to come back when we’ve won 18… We are back”. Så ser ett tronskifte ut.

För tio-femton år sedan var det lätt att tro att Tottenham alltid skulle vara Tottenham med allt vad det innebär. Då var jag rätt säker på att Arsenal alltid skulle vara nummer ett i norra London. Att Spurs nu är bättre - sportsligt alltså - gör givetvis att jag vacklar till i min fotbollsvärldsbild, men det är bara att tugga i sig. Det är talande att supportrarna firar att vara nummer ett i norra London som om de hade vunnit en trofé - hur dåligt har de inte mått de här senaste två decennierna?

Faktum är att Arsenals överlägsenhet mot Tottenham sedan Wenger tog över har varit unikt i förhållandet mellan klubbarna. Tidigare har det visserligen varit övervikt för fler framgångsrika Arsenalsäsonger, men relativt ofta - fram till 1994-95 - har Spurs stuckit emellan och slutat före Arsenal i tabellen. Att det skulle hända igen är inte ofattbart. Irriterande, men inte ofattbart.

Jag hoppas att Arsenals klubbledning gör mer än att bara slicka såren den här 1 maj. Nu vill jag se att någon tar ansvar och visar var klubben ska ta vägen. Men vad talar för att det skulle hända?

Kommentarer

Bild för Lars Lundstedt

Instämmer i allt detta. Jag undrar om Kroenke ännu ens vet hur matchen igår slutade. På plats var han i alla fall inte, han var tydligen i Ryssland och tittade på F1.

Wenger har sagt att han har fattat sitt beslut och att det är upp till klubben att gå ut med det. Så varför säger man inget från klubben? Jag ser inte en enda anledning till tystnaden. Det enda det skapar är mer osäkerhet. Att vi slutar efter Tottenham den här säsongen rör mig inte i ryggen, jag ger blanka fan i vilka vi har framför oss för vår ligasäsong är ett misslyckade oavsett vilka som är framför oss. FA-cupen kan fortfarande bli en succé (vinner man cupen kan det inte ses som något annat) och även om jag skulle bli oerhört glad om vi vann finalen så ändrar inte det huvudfrågan om klubbens ledarskap. Jag tror att det är dags för Wenger att gå, men klubbledningen måste också kliva fram. Just nu underpresterar vi som klubb, därom råder inga tvivel.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Fredde

Skillnaden mellan oss och Tottenham är att dom har en ordförande som jobbar för att driva klubben framåt. En stark man som faktiskt driver klubben rent sportsligt. Jag ser ingen sån figur hos oss. Ett lag bygger man inte över en sommar eller två.

Våran ägare skiter fullständigt i klubben precis som du skriver. Och de har ingen sportslig ambition med klubben. Säga vad man vill om Glazers och de bryr sig egentligen inte heller. Men de har flera ligatitlar under sitt ägande och det ökar klubbens värde enormt mycket mer än CL-spel. Jag skiter fulltständigt i Europa League. För mig har den turneringen lika mycket prestige som ligacupen.

Dessutom, vi har ett "lag" med Sanchez och Özil. Det är 2 av världens bästa på sina positioner. Ett lag som fungerar med två så bra spelare ska spela om ligatiteln. Ett fungerande lag toppat med två SÅ bra spelare ska vi kunna gå till semifinal i CL en gång sen vi fick de båda.

Och hela Wengér-situationen är så EXTREMT oproffsigt skött så att det är löjligt.

Klubben misshandlas av de som ska driva klubben. Sponsorsavtal fixar dom, för att det innebär pengar in. Men det sportsliga fixar dom inte. Det essentiella i en fotbollsklubb.

You win some, you draw some

Bild för Vicious

Jag är rädd att vi kommer att hamna i en situation där några av klubbens mer "hårdföra" supportrar tvingas göra som AIK-fansen ofta gör när man är missnöjda med styret i sin klubb. Dvs, genom hot och utpressning få bort det styrande folket. Jag stödjer inte en sådan aktion, men kan heller inte påstå att jag skulle gråta om det sker. Det blir tyvärr ett nödvändigt ont om det går så långt att vi hamnar i den situationen att det är enda sättet att få till en förändring.

#Championship

Bild för Pelle

Åh herre gud. Den dagen hot och våld tas till hoppas jag idioterna till fans spärras in för livstid utan möjlihet till benådning. Finns absolut inget som kan berättiga det som nödvändigt ont? Förstår inte hur du tänker. Sp länge du inte är majoritetsägare får du stilla acceptera att det inte är du som bestämmer.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Adamberg

Ja man får ändå sova som man bäddar. För min del kan man i alla fall tapetsera läktarna med banderoller, det ansvaret ligger på honom själv.

Adam

Bild för George Adams

Axel och Larra!

Ni är ju Arsenal Sweden's ordförande och därigenom våra talespersoner.

En fråga. 

Har ni kontakt med andra Supporter klubbar runt om klotet?

I så fall. Förs det diskussioner bland dessa om någon form av gemensam hållning/ aktion i Manager eller ägar frågan? 

För det borde ju vara uppenbart för alla Gooner fraktioner och klubbar ww att klubben underpresterar å det grövsta för närvarande.