Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Upp till bevis

Axel Asplund
ons 31 maj 2017 kl 21:26

Jag tog emot beskedet om Arsene Wengers kontraktsförlängning med försiktig pessimism i eftermiddags. Det är naturligtvis ingen överraskning att fransmannens tid i Arsenal förlängs med två år, för ju längre det har dragit ut på tiden att räta ut frågetecknen om framtiden ju färre har Arsenals alternativ blivit. Genom att av allt att döma göra så lite som möjligt under det senaste halvåret blev Stan Kroenkes beslut till sist ett icke-beslut och det var samtidigt det minst obekväma för honom själv: Behåll Wenger.

När Arsenalmanagern skrev på sitt senaste kontrakt efter den så efterlängtade FA-cuptiteln 2014 kände jag att det var helt rätt beslut. Jag trodde att han fortfarande var rätt man för att leda Arsenal till en ny ligatitel - och när klubben senare samma sommar värvade Alexis kändes det som att något hade förändrats i klubbens DNA. Nu var vi plötsligt uppe på nästa nivå.

Min känsla visade sig vara felaktig. Med facit i hand borde Wenger ha tackat för sig 2014. Han hade tagit klubben till en ny titel och kunde lämna rakryggat trots de titellösa åren dessförinnan. Under de senaste tre åren har han visserligen lett Arsenal till två cuptitlar till, men i ligan har klubben aldrig varit ens nära - samma resultat som under de senaste tretton åren. Det går inte att påstå att Arsenal har utvecklats under de här tre åren sedan det senaste kontraktet skrevs på och sett till årets ligaplacering har utvecklingen snarare gått bakåt. Vad talar för att något kommer att bli annorlunda nu?

Allting talar för att samma mönster som numera alltid upprepar sig under Arsenals säsonger kommer att repriseras nästa säsong. Varför skulle Wenger göra några stora förändringar i sitt ledarskap, i sin taktik och i sitt sätt att träna laget nu om han inte har gjort det under det senaste dryga decenniet utan ligatitlar? Varför skulle han ändra i sin ledarstab nu om han knappt har rört den under samma tidsspann? Varför skulle säsongsmönstret förändras utan något nytt upplägg?

Det är självklart att de stora orden plockas fram efter tillkännagivandet av det nya kontraktet. Nu ska allting förändras. Vi ska värva världsklasspelare. Vi ska utmana om ligatiteln. Nu passar det för musslorna Gazidis och Kroenke att uttala sig om De Stora Visionerna.

Tillåt mig tvivla.

Som Arsenalsupporter är det knappast orimligt att cyniskt rycka på axlarna när Arsenalledningen får för sig att börja prata. Vi har liksom hört det mesta förr. För egen del skulle Kroenke och Gazidis gärna få fortsätta knipa igen. Ord betyder ingenting om de inte backas upp av handling och så länge vi inte märker av att det faktiskt är saker som har förändrats i Arsenal kommer jag vara fortsatt skeptisk. Gör de där förändringarna och värva de där spelarna som krävs. Snacka inte bara.

Jag hoppades på något nytt, men jag kommer naturligtvis alltid stötta laget och någonstans fortsätta hoppas på att den där förändringen någonstans kanske inträffar, trots allt. Pessimisten i mig säger dock något annat. Om ett år sitter jag med största sannolikhet här igen, bitter över en ligasäsong som dog i februari och läser nya stora VD-ord inför en ny sommar. Med vetskapen om att Wenger blir kvar ytterligare tid. 

Så upp till bevis Arsenal. Visa att det kommer bli annorlunda den här gången. Visa att det går att bota en cyniker.

Som om det vore möjligt.

Kommentarer

Bild för Byarum

Tack Axel! Bra och klarsynt. Instämmer i allting som du säger. Fast det går ju knappast att bortse från den resignation man känner inför klubbens utveckling. Är det någon människa inkl Arsenals s.k ledning som på allvar kan tro på det som sägs från VD och ägare? Dvs, tror de på sig själva?

Bosse

Bild för George Adams

Mycket bra Axel!