Medlemmar: 8705 st.
Visa menyn

Något är ruttet i klubben Arsenal

Martin Palmér
mån 28 aug 2017 kl 13:19

Jag brukade förstå hur Arsene Wenger tänkte. Han tog besult jag tyckte var tokiga eller rent felaktiga. Han tog beslot som till synes gick emot all logik. Men det gick ändå att förstå hans tankegång, hur han resonerade. Han hade nån slags intern logik åtminstone. Handlig X ledde till konsekvens händelse Z ledde till åtgärd W osv. Så länge den logiken fanns där kunde jag förlika mig med att inte hålla med honom. Men den logkien är numer som bortblåst. Det finns inte längre någon konsekvens i hans handlande. Det finns till synes ingen uppenbar plan han jobbar efter. Han flip flopar kring beslut, ändrar sig hej vilt på ett sätt han inte gjort förut.

I början av sommaren, ja egentligen förmodligen redan förra sommaren, hade Wenger bestämt att Calum Chambers är inte bra nog. Han hade inte längre nån plats i laget. Således lånades han ut till Middlesborough där han sedemera imponerade. Wojciech Szczesny var i en liknande situation redan året före det, Wenger var inte nöjd med hans prestation, men framförallt inte med hans uppförande. Han hade inte längre nån plats i laget. Vi lånade ut honom till Roma två år i rad där han imponerade stort, främst det andra året. Jack Wilshere, på grund av skador eller inte, hade varken imponerat på planen elller skött sig väl vid sidan av den. Han lånades ifjol ut till Bournemouth där han gjorde det godkänt men knappt mer än så. Vad blir konsekvensen av de händelseförloppen? Szczesny säljs till Juventus, Chambers bjuds ut till alla som är intresserade och Wilshere, Wilshere, han ger vi en ny chans.

Calum Chambers förresten, han hade vi ju bestämt att han skulle säljas. Men med fyra dagar kvar av fönstret har vi sålt en annan mittback, Gabriel, och är på gång att låna ut en annan, Mustafi, utan någon ersättare på gång in. Helt plötsligt är Chambers nu bra nog att vara tredje-fjärdeval bakom en skadedrabbad Koscielny, en Mertesacker som inte spelat regelbundet på ett år och en orutinerad Holding som fortfarande blandar och ger rätt friskt. Jag gillar Chambers och tror på honom men det här händelseförloppet är helt befriat från logik och plan. Det leder oss dessutom osökt in på konstighet nummer tre.

Genom att minska ner vår uppsättning mittbackar drar jag slutsatsen att vi kommer överge trebackslinjen, men vem vet med Wenger numer. Det gör värvningen av Kolasinac intressant. Han är en utpräglad wingback, perfekt för vårt 343-system. Som vi nu alltså ska skrota och med det wingbackarna. Istället får Kolasinac nu finna sig i att slåss som vänsterback där tydligen Monreal ligger före honom för närvarande. Det kan knappast ha varit vad som sades till Kolasinac när han värvades. Vilket tyder på att det här med att gå tillbaka till fyrbackslinje är något som Wenger kommit på senaste veckan, precis innan fönstret stänger och således med minimal möjlighet att värva det som behövs för ett sånt system.

Det går att prata värvningar hit och värvningar dit, systems vara eller inte vara osv. Men den logiska slutsatsen från matchen mot Liverpool kan knappast vara att sälja två spelare som förmodligen skulle ha startat mellan 20-35 matcher var under säsongen, och sen inte ersätta dem alls.

Däremot har jag egentligen inget emot att sälja Alex Oxlade-Chamberlain ens till Chelsea. Han besitter en stor talang men han har varit här i många år nu och inte kommit närmare att nå sin potential åtminstone de senaste tre åren. Han fortsätter att göra mycket bra men att sen nästan ofelbart alltid ta fel beslut när det gäller. Jag kan inte se att han kommer bli bättre här, så det är bäst för alla parter att tacka för sig och ta farväl. Han får en chans att lyckas bättre nånstans och vi får pengar att ersätta honom med. Ja, hypotetiskt då alltså, för vad det verkar blir det Reiss Nelson som får kilva upp och ta ett ormiligt stort ansvar för en sjuttonåring. Några bra försäsongsmatcher har tagit honom från att knappt träna med a-laget till att vara med i bänkdiskussionen. Samtidigt ger bra prestationer i ligamatcher Lacazette belöningen att bänkas. Logiskt och bra, konsekvent.

The Ox är kanske det ultimata beviset på den totalt bristen på logik, plan och konsekvens som präglar klubben just nu. Han anses viktig nog för att erbjudas det näst största kontraktet i klubben historia och när han tackar nej till det väljer vi att klämma in honom i laget, trots svaga prestationer och att det placerar andra i fel position, för att försöka charma honom att skriva på. Samtidigt har vi inga planer på att ersätta honom när han säljs. Det finns absolut ingen logik i det, han är på nåt sätt både ovärderlig och helt oviktig, samtidigt.

Så nu står vi här inför transferfönstrets sista dagar med två mittbackar färre än i våras, men med den mittback klubben helst ville sälja. Med en ny vänsterback som trots att han värvats som en uppgradering och imponerande prestationer bänkas för förra säsongens vänsterback, som vi alltså vill uppgradera. Med en ytter som är vår mest ovärderliga/oviktigaste spelare och med en ny stjärnanfallare som, efter mål i de båda inledande matcherna, bänkas för en spelare som inte kan träffa en rullande boll. Men Alexis och Özil ska vi behålla och förlora gratis nästa sommar för att maximera våra chanser i ligan i år. Joråsåatte!

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Förra säsongen var ett rejält fiasko, jag skrev knappt nån blogg alls. Vi får se hur årets säsong artar sig, jag lovar inget men hoppas få mer tid och inspiration. Det är inte bara trist och tröttsamt när samma historia upprepar sig på planen, det är också svårt att skriva nya och intressanta saker om det. 

Bild för McAn

Spot on. Tyvärr.

Bild för Fredde

Det här saknar motstycke i all toppfotboll någonsin. Att en klubb med så mycket pengar i förhållande till toppklubbarna i Europa agerar på det här sättet. Newcastle framstår som en väldigt välskött klubb.

Jag tycker innerligt synd om Kolasinac och Lacazette som har (liksom vi andra) blivit så grundlurade av klubben. Jag tänker inte åka och se Tottenham hemma som var tänkt. De hade kunnat välja väldigt många klubbar runtom i Europa, dom blev övertygade att välja våran klubb och så gör våra representanter SÅHÄR.

Vi ska spara de spelarna som kan inbringa pengar (Özil och Alexis) men sälja de som vi har möjlighet att bygga vidare på som Mustafi? Chambers och Gibbs ska man tydligen satsa på i år. Och nu är helt plötsligt Debuchy väldigt aktuell för spel igen.

Edit: Vi är den första klubben som ser ut att gå PLUS på transfermarknaden i Premier League på VÄLDIGT många år.

You win some, you draw some

Bild för Jonas S

Bra sammaställning av Wenger "tänk" eller brist på tänk runt backlinjen med värvningar och försäljningar. Hur otroligt absurt allt detta blivit.

Be excited!

Bild för George Adams

Bra Martin!

Bild för Jonas Eriksson

Bra text. Tycker man sett detta komma en längre tid. Frågan är bara hur länge vi ska fortsätta förstöra klubben innan någon tar tag i saken? Kan tänka mig hur spelare som blivit mer eller mindre "lurade" till klubben känner sig. När jag som supporter känner mig lurad varenda jävla år. Har full förståellse för alla som vill lämna och jag tycker dom ska få det åxå. Casha in på dom som vill bort och börja om. Ny manager, nya spelare och en ny ledning. Det här håller inte oavsett. Och nått stort måste hända.

 

Bild för Sral

Jag undrar så hur man har tänkt med Oxen. Kan köpa att man ser honom en spelare som KAN bli viktig men inte är helt oersättbar nu. Absolut. Men om det stämmer att Chamberlain inte vill spela wingback utan vill spela centralt, är det verkligen värt det att låta honom spela match efter match som höger wingback? När det påverkar såväl Bellerin som Kolasinac som hela laget kan jag inte förstå hur man tycker det är värt det.

Bild för Stivve

Kolasivac fungerar perfekt som en offensiv ytteback tillsammans med Bellerin på andra kanten. Vi får hoppas och tro att Wenger förstår det. Monreal ser stapplig och kluddig ut. Höll på att ställa till det ännu värre med att dribbla i backlinjen. Wenger bara måste överge sin trebackslinje och utnyttja Kolasinac framför Monreal. Hoppas som de flesta att AW lämnar över så fort det bara går, men att han tar sitt förnuft till fånga under den tiden han är kvar. Jag tror att WG är det största men inte enda problemet. Den öppna illojalitet som visas av vissa ( Alexis ) är skadlig för hela laget. Bli av med dem så fort det går och satsa på andra alternativ. Ser heller en motiverad Reiss än bortskämda divor som kör på halvgas.    

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Jonas Eriksson

Håller med där Stivve44. Bort med omotiverade bortskämda divor och släpp fram hungriga ungdomar. Men gärna någon ny värvning åxå skulle inte skada.

 

Bild för Stivve

Helt rätt Jonas. Hoppas det händer nåt innan transfern slår igen.. 

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Dosa

Undra hur stämningen kommer vara på emirates iår.. har det kokat negativitet tidigare så lär det spåra ur fullständigt iår. Catlyst for change..