Medlemmar: 5587 st.
Visa menyn

Så lika men ändå inte

Martin Palmér
tis 10 okt 2017 kl 17:49

Jack Wilshere kom till klubben när han var 9 år. Han debuterade vid strax under 17 års ålder. Gjorde sitt första mål i Premier League och landslagsdebuterade vid 18. Vid 21 års ålder hade han gjort 4 mål på 133 PL-matcher för klubben samt 19 A-landskamper. Alex Iwobi kom till klubben när han var 8 år. Han debuterade vid 19 års ålder. Gjorde sitt första Premier League mål och landslagsdebuterade vid 19. Vid 21 års ålder har han gjort 6 mål på 71 PL-matcher samt 11 A-landskamper och 2 mål. Två om än inte identiska så väldigt snarlika karriärer i samma klubb men ändå två spelare som har helt olika profiler i klubben.

Jack Wilshere är den nya Mr Arsenal, han ses som en spelare med ett oerhört stort hjärta för klubben. Trots att han egentligen växte upp som West Ham-fan. Alex Iwobi har aldrig riktigt setts på det sättet, han omtalas aldrig som någon med ett hjärta för klubben. Hans svagare prestationer försvaras aldrig med att han åtminstone bryr sig om klubben mer än de flesta. Det finns så klart många anledningar till att det är så.

Wilshere spelar själv medvetet rollen som en spelande supporter. Han säger rätt saker, genuint eller ej låter jag andra avgöra, för att göra sig populär i vissa delar av vår supporterskara. Han sjunger nidvisor om Tottenham och har en spelstil med många klassiska engelska drag. Men han har också en personlighet som den delen av våra supportrar kan identifiera sig med. Det är inte svårt att se Jack passa in i gänget med Tone, Boudly, Parlour och grabbarna i the Tuesday Club. Wilshere är en klassisk engelsk lad kort och gott.

Alex Iwobi å andra sidan har en helt annan framtoning. Han är inte speciellt framträdande i firanden. Han håller sig lugnare. Han postar på Snapchat istället för att sjunga på bussar. Han representerar en helt annan del av det engelska samhället och en annan generation. Trots att det bara är några år mellan dem är det på varsin sida av en gigantisk generationsklyfta. Om Jack Wilshere tillhör de sista utdöende no nonsense gubbarna så är Alex Iwobi en man av den moderna högteknologiska ungdomen.

Allt det är mer eller mindre logiska anledningar till att synen på dem är så vitt skilda. Wilshere ses som en kulturbärare medan Iwobi likväl kunde ha kommit till klubben som 20-åring. Men jag vet inte om jag tycker att det är hela förklaringen. Det finns mer minerad mark att vandra in på här också. Som att Iwobi valde bort det engelska landslaget för Nigeria. Jag är övertygad om att det är något som gjort att många engelska fans har mindre överseende med honom och inte ser honom som ”proper Arsenal”. Även om det beslutet inte borde ha någon direkt påverkan på oss i Sverige så tror jag att de åsikter, och den syn på spelarna, som florerar i England starkt påverkar opinionen även bland svenska Gooners.

Med det sagt rekommenderar jag alla att genomföra lite självreflektion kring Wilshere och Iwobi. Har du har vitt skilda bilder av Wilshere och Iwobi som kulturbärare i klubben? Varför? Vad gör en spelare till kulturbärare? Kanske har du helt logiska anledningar men vi mår alla bra av att ifrågasätta oss själva då och då. Varför tycker jag som jag gör? Inte sällan leder det till förändrade åsikter.

Kommentarer

Bild för Rylle

Som vanligt bra skrivet och med en intressant vinkel, Martin.

För egen del tycker jag varken Wilshere eller Iwobi är att betrakta som kulturbärare i klubben. Den största anledningen till det är att ingen av dom,så här långt, satt nån djupare prägel på lagets prestationer. Båda är självklart exeptionella talanger men i mitt tycke inte tillräckligt inflytelserika för att kallas kulturbärare. För att platsa i den falangen behöver man om inte dominera, så åtminstånde ha betydligt större påverkan på lagets spel, och helst då under ganska lång tid, än vad någon av dessa båda har haft.

En annan reflektion om kulturbärarämnet kan ju också vara att begreppet egentligen är på väg att försvinna helt och hållet. I synnerhet så länge vi talar om europeisk klubblagsfotboll på högsta nivå. Dom ofattbart stora pengarna styr och då krävs att spelarna är på yttersta toppnivå. Spelare som Wilshere och Iwobi kommer förmodligen att utkonkurreras av bättre fotbolsspelare som köps in. Hade inte Wenger styrt hade dom redan varit borta. Den trenden som ex ManC och PSG sätter talar ju inte direkt för att kulturbäraren kommer vara nån grundsten i framtidens toppfotboll.

Rylle