Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Axel Asplund

Now we're talking

Axel Asplund – tis 30 sep 2008 kl 00:00

Det här var precis den reaktion vi var ute efter. Visserligen såg det darrigt ut inledningsvis och det var nog så att Hull satt kvar i huvudet på många spelare. Efter VP:s 1-0 försvann dock alla tvivel. Då spelade vi faktiskt ut mästarna från Portugal. Med mer skärpa framför mål hade det blivit en ny Slavia Prag.

Tvärtemot vad alla förståsigpåare (just det, såna som jag) tyckte valde Wenger att behålla i princip hela Hull-elvan. Han ville ge spelarna en chans att revanschera sig, och de - med VP och Ade i spetsen - tog den. Det gäller dock att anfallarna fortsätter hålla hög nivå och skapa chanser, för Bendtner har aldrig varit så nära startelvan som han är nu och Vela kommer inte att nöja sig med en bänkplats när han blir ännu varmare i kläderna.

Frågan är om inte Arsenal ägnade måndagsträningen åt hörnor. För visst var kvaliteten på dem snäppet högre i än i lördags? Ja, sämre hade det ju inte kunnat vara, men ni förstår vad jag menar. Hoppas att vi kan fortsätta producera bra hörnor, för det blir ett utmärkt komplement till passningshysterin i anfallsspelet. Bakåt var det fortfarande ofokuserat några gånger, men när Clichy står på rätt ställe kan man leva med det.

Hoppas nu att vi slipper vara tvingade att komma tillbaka efter usla plattmatcher i fortsättningen. Spelarna lärde sig inte läxan efter Fulham, så nu måste de ta till sig bakläxan.

Till sist: Var hade Wenger glömt matchkostymen? Tror det var första gången han inte hade kostym på sig under en tävlingsmatch. Har Cesc arrangerat matkrig nu igen?

Läs mer

Reaktion är bara förnamnet

Axel Asplund – tis 30 sep 2008 kl 00:00

Om det var en reaktion vi förväntade oss efter Fulham-Arsenal, så är det ett vulkanutbrott vi vill se nu. Hull-matchen var pinsam för alla inblandade (utom Hull-lägret förstås) och nu ska de berömda demonerna ut från Emirates.

Jag förväntar mig att minst ett par av startspelarna i lördags är petade och kanske fler än så. Van Persie får knappast förtroendet igen efter sin bleka insats, och kanske ryker även Adebayor. Det skulle vara intressant att se vad Bendtner och Vela, som hittar varandra bra, kan åstadkomma mot mer etablerat motstånd. Det skulle också vara en tydlig signal mot VP och Ade att deras platser inte alls är så säkra som de verkar tro.

Sedan utgår jag från att Gallas också blir petad, om nu Wenger är något så när konsekvent i sina laguttagningar. Minns hur Senderos till och med petades ur matchtruppen Till Man United-Arsenal efter att ha tappat markeringen på Hyypiä i CL-matchen mot Liverpool på Anfield. Fast för Gallas kanske det gäller andra regler. Han är ju ändå äldre, lagkapten (hur länge till?) och fransman...

Det vore skönt om Nasri också fick spela från start. Med honom och Theo på kanterna och Cesc i mitten kan Arsenal skapa tryck på tre olika fronter, och dessutom är han bättre på bibehålla passningstempot än Eboue. Han verkar också ha näsa för var målet sitter.

Kan tänka mig att det pågår en matchuppladdning av sällan skådat slag på spelarhotellet just nu. Något annat vore oacceptabelt.

Läs mer

De fasta är ett akut problem

Axel Asplund – mån 29 sep 2008 kl 00:00

Förra säsongen var ett undantag för Wengers Arsenal, för då fungerade de fasta situationerna oftast bra både offensivt och defensivt. Annars har dessa varit ett ständigt gissel, trots jättar som Vieira, Keown, Campbell och Adams funnits i laget.

Den här säsongen har det dessvärre varit sämre än någonsin. Både framåt och bakåt.

Av fem insläppta mål har tre kommit efter hörnor och en på straff. I öppet spel har vi alltså släppt in en otagbar häxpipa på tio matcher - och det är så klart ett utmärkt facit. Trots det har The Gunners redan förlorat två matcher i ligan - och det är inte ens oktober ännu. Detta bevisar hur avgörande de fasta situationerna är.

Framåt har utdelningen varit klenare än en otränad José Antonio Reyes. Gallas tryckte in en boll efter en frispark i bortafighten mot Twente och Wilshere placerade 5-0 mot Sheffield United efter en hörna. Och detta efter ett flertal matcher där Arsenal har skapat mer än femton hörnor per fight.

Hörnorna i lördags var lika dåliga som mot Bolton helgen före. Av cirka femton hörnor blev max en (1) farlig och jag kan inte begripa hur det är möjligt med Cescs och van Persies precision på planen.  Likadant är det med frisparkarna - hur många har inte RVP slungat i väg i muren eller högt över under den här säsongen?

Arsenal kan omöjligen träna på hörnor, och om jag inte minns fel sa Wenger att han inte prioriterade den typen av träning i samband med PSV-matcherna förra våren. Det är dags att prioritera om - för så här dåligt får det inte vara. 

Läs mer

Pinsamt - högst pinsamt

Axel Asplund – sön 28 sep 2008 kl 00:00

Jag skäms över att vi gjorde en så dålig insats igår, och jag har fortfarande inte riktigt tagit in att Arsenal verkligen förlorade mot Hull. På hemmaplan. Det ska bara inte få hända.

Kryss kan man kanske acceptera, då alla lag emellanåt gör plattmatcher. Att förlora mot en nykomling framför den egna publiken finns inte på kartan. Det är så svagt att jag inte vet var jag ska ta vägen.

Spelarna måste ha trott att den här matchen var avgjord redan när spelarbussen svängde in i Emirates garage. Här skulle bara ställas ut skruvdobbarna på planen, hämta tre poäng och ta sikte på CL i veckan. Att man faktiskt var tvungen att kliva in och göra sitt jobb glömdes liksom bort. Det är en fruktansvärt oprofessionell inställning, för alla vet att det inte finns några säkra trepoängare i Premier League.

Arsenal har en extremt hög högstanivå, men också en väldigt låg lägstanivå. Det såg vi igår och det såg vi mot Fulham. Ett mästarlag måste hålla en jämnare nivå över hela säsongen och eliminera sådana matcher. Arsenal har just nu inte vad som krävs, och det är uppenbart att Wengers satsning på sina unga spelare inte håller för att vinna guld. Hoppas bara att spelarna har lärt sig något av den här pinsamma historien.

Det är fortfarande långt kvar på säsongen så visst finns chansen att rädda den. Utrymmet för fler plattmatcher är dock minimalt - och vi har dessutom kvar att besöka Old Trafford, Anfield och Stamford Bridge. Förlåt min pessimism, men det ser mörkt ut.

Vi torskade hemma mot Hull. Jag kan inte förstå det.

Läs mer

Kampanjen Avsätt Gallas inleds nu

Axel Asplund – sön 28 sep 2008 kl 00:00

Inte nog med att Gallas är en dålig kapten. Han är ingen världsback heller.

Jag har tröttnat på honom nu. Gallas är inte värdig kaptensskapet i vår klubb. Och det säger jag inte för att han gjorde ett misstag igår, för alla har rätt att göra misstag. Det är att misstagen upprepas gång på gång som stör mig, för med detta visar han att han saknar förmåga att lära sig av dem. Det är en värdelös egenskap.

Han förmådde inte ryta i igår för att få laget att skärpa sig och börja visa lite jävlaranamma, och detta måste en kapten kunna. För om inte lagkaptenen, som ska vara spelaren med de bästa ledaregenskaperna, klarar av att få lagkamraterna att lyfta sig, vem ska då göra det?

Istället tillät han, för tredje gången i höst, sin markering komma loss och sätta en hörna på ett alldeles för enkelt sätt. Mannen som gång på gång har delat ut hårtorksutskällningar när medspelarna gjort misstag verkar ha lättare att acceptera egna fel. Jag hoppas att Djourou och Clichy lät Gallas få reda på exakt hur jävla dålig hans markering var.

Jag vill se Cesc som kapten i Arsenal redan nu. Det kommer inte hända, men jag vill ha en kapten i Arsenal som jag faktiskt gillar. Inte en som jag stör mig på.

Läs mer

För segersäker

Axel Asplund – lör 27 sep 2008 kl 00:00

Eftersom att Arsenalspelarna har haft en hel vecka för att förbereda sig inför Hull-matchen kan jag inte se hur en förlust eller ens ett poängtapp skulle vara möjligt. Jag räknar med närmare 5-0 än 1-0.

Just därför är det kanske läge att bli orolig. Arsenal brukar sällan genomföra överkörningar när man förväntar sig det - om det inte är Derby (eller Inter på San Siro, hehe) som står för motståndet. Å andra sidan är Hull nykomling och Arsenal obesegrat på Emiraten sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Vad vill jag ha sagt med det här? Jag förväntar mig en överkörning, men just därför kommer det att gå trögare än förväntat - i slutändan vinner dock Arsenal med 1-0. Jag skulle bli oerhört lack om detta scenario inte inträffar.   

Läs mer

Överdos av sidan 336

Axel Asplund – tor 25 sep 2008 kl 00:00

Jag gillar att överdriva. Det är kanske därför jag under den senaste veckan har gått in på sidan 336, denna klassiska sifferkombination, på SVT Text cirka fem gånger om dagen. Inte för att kolla upp vilken nästa match är - som biljettansvarig kan jag i alla fall hemmamatchernas datum utantill vid det här laget - utan för att njuta av tabellen.

En tabell som toppas av Arsenal är per definition en vacker tavla. Hittar man dessutom Manchester United på undre halvan och Sp*rs som jumbo är det rena rama van Gogh man beskådar. 

Enda problemet, på lärarlinjen har jag lärt mig att man alltid måste problematisera, är att det bara har spelats fem omgångar och inte 38. Men lösningen på det är ju enkel - det är bara att vinna resten av matcherna så kan inget lag komma i kapp... Kan någon maila Wenger och meddela det?

***

När vi ändå är inne på temat överdriva. Höstens resor är spikade för min del och jag nöjer mig med fyra matcher på ett par veckor i oktober-november. Börjar 26/10 med West Ham-Arsenal och följer upp med Arsenal-Sp*rs tre dagar senare. Därefter åker jag hem i en knapp vecka innan det blir Fenerbahce och Manchester United 5 respektive 8/11. 

Måttlighet är inte alls en dygd.

Läs mer

Bäst igår - Ramsey

Axel Asplund – ons 24 sep 2008 kl 00:00

Har nu sett större delen av matchen i efterhand, och mest imponerad blev jag av Aaron Ramsey. Hans förspel till Bendtners andra mål var, om inte Bergkamp-klass, så i alla fall nära. Ni har säkert redan hunnit se målen, men här är länken.

Ramsey visade stor mognad i sitt spel, och styrde mittfältet som vilken Cesc som helst. Jag gillades särskilt hans rörlighet och förmåga att alltid göra sig spelbar för att fördela spelet.

Även Carlos Vela gjorde en bra match och hans andra mål där han snurrade upp Morgan så det stod härliga till för att sedan chippa över Kenny är en tidigt kandidat till höstens mål. Hans säkra avslutning till 3-0 var också tjusig - en klassisk målkungsavslutning om man så vill.

Jag vill också nämna Randall som gjorde en riktigt fin insats i det tysta. Han täckte upp stora ytor och tillät Ramsey gå på offensiven. Det är en riktigt lovande spelare som ofta glöms bort i snacket om framtida storspelare. Killen är bara 19 år, vilket skulle falla under talangkategorin i vilket annan klubb som helst. I Arsenal är det nästan gammalt.

Här är mina matchbetyg:
Fabianski 6
Hoyte 6, Djourou 8, Song 7 (Coquelin 6), Gibbs 7
Wilshere 7, Randall 8, Ramsey 8, Merida 6 (Lansbury 6)
Vela 8, Bendtner 8 (Simpson 6)

Läs mer

The kids are alright

Axel Asplund – tis 23 sep 2008 kl 00:00

Eller rättare sagt: The kids are great!

Vad ska man annars säga om en elva med en snittålder på knappt 19 år som går in och utklassar, kör över, krossar en lag med en så rutinerad centrallinje som Morgan-Speed-Beattie? (Och, hehe, Lee Hendrie - Get your mascot off the pitch!)

Jag har ännu inte sett matchen, men på radiosändningen verkade det som att det hade kunnit bli ännu större siffror. Känns som att det är läge att hålla sig vaken till 01.00 och kolla på Arsenal TV:s sändning på nätet - seminariet i morgon är ju ... i morgon.

Mitt i sin förundran över detta unga, skickliga lag måste man komma ihåg att vi faktiskt ställde upp med fem A-landslagsmän: Bendtner, Vela, Fabianski, Djourou och Ramsey. Det går ju att vända på det också - sjukt imponerande att det finns så många unga landslagsmän i klubben. Och då spelade inte ens Cesc och Walcott.

Måste till sist passa på att hylla Carlos Vela. Han öste på med ett hattrick i sin första tävlingsmatch från start för Arsenal, och det måste man ju säga är en hyfsad start. Inte ens Thierry Henry gjorde tre mål på sina första tio matcher - inga jämförelser i övrigt.

Och den där Jack Wilshere! Hur ska detta sluta? 

Läs mer

Redaktionsmöte på Viasat Sport

Axel Asplund – tis 23 sep 2008 kl 00:00

Nunstedt: Ok, den här veckan är det Ligacupen i England. Vilka fighter ska vi fokusera på?
Wenström: Så länge vi inte visar Arsenal bryr jag mig inte.
Nunstedt: Nänä, det är ju självklart.
Mjällby: Celtic spelar väl?
Hysén: LIVERPOOL! DE E LA KLÅÅRT!
Nunstedt: Då spikar vi Liverpool. Man United är ju också givna, det är ett härligt gäng. Mycket skönare än Arsenal.
Strömblad: Ja, Arsenal är verkligen oskönt. Ingen vill väl se dom lira?
Hysén: GERRARD!
Mjällby: Nä, jag kan faktiskt inte förstå att folk blir upprörda när vi inte visar Arsenal. Celtic har ju fler fans än dom - ni såg ju tittarsiffrorna på Ålborgmatchen.
Nunstedt: Jag tycker inte att vi ska visa Arsenal någon mer gång någonsin på Viasat.
Wenström: Där har du helt rätt. Kan vi inte en gång för alla slå fast att vi hatar Arsenal?
Strömblad: Ja, Arsenal är fruktansvärt oattraktivt att se. Aldrig mer.
Hysén: CARRAGHER!

Läs mer

Sidor