Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Axel Asplund

Det ekonomiska läget i föreningen

Axel Asplund – ons 25 jan 2012 kl 23:00

Arsenal Sweden har haft extremt god ekonomi i många år nu, och det har också varit grundförutsättningen för att vi överhuvudtaget började diskutera anställning av en person. Fjolårets resultat talade sitt tydliga språk då vi gick med ganska exakt 400 000 kronor i vinst. På ett sätt är det ett problem då en ideell förening ska sträva efter att göra nollresultat i så stor utsträckning som möjligt, men det är ett angenämt problem – nattsömnen skulle inte direkt bli god om det var tvärtom.

Den här säsongen kommer vi inte göra lika stor vinst, med tanke på de utgifter som en anställning innebär. Prognosen tyder dock på att vi gör ett ganska tydligt plusresultat om inget oförutsätt skulle inträffa och jag tycker att det är övertygande att vi lyckas med trots den jätteinvestering som anställningen av Jocke Lander faktiskt är.

Vi var övertygade om att med en person anställd skulle omsättningen öka rejält, och så har det också blivit. Redan vid årsskiftet hade omsättningen överträffat förra årets som var på cirka 2,1 miljoner kronor. Anledningen till den här ökningen är Landers fina och hårda arbete med webbshopen. Vi har mångdubblat antalet produkter till salu, och satsat mycket på att sälja officiella produkter. Det innebär visserligen en hel del krångel med frakt från England och restnoteringar som aldrig åtgärdas av Arsenal, men om man jämför med hur Arsenal hanterade souvenirerna för bara några år sedan är det rentav tysk effektivitet nu. Försäljningen under säsongens första halvår visar att satsningen har varit helt riktig. Dessutom är den lönsam för medlemmarna, som alltid har rabatt på officiella produkter vid beställning via Arsenal.se.

En förändring i administrationen av klubbens ekonomi är att det i Landers arbetsuppgifter ingår att bokföra, och det frigör väldigt mycket tid åt kassören. Tidigare har det jobbet fått skötas på kvällar och helger, vilket har orsakat en hel del stress. Kassören har fortfarande det övergripande ansvaret och sköter löneutbetalningar, men slipper bokföra de dagliga inkomsterna och utgifterna.

Jag är stolt över att leda en förening som har så stabil grund att stå på, och sover jag dåligt om natten – ja, då är det inte på grund av Arsenal Swedens ekonomi i alla fall.

Läs mer

Visst finns det mål och mening med vår färd

Axel Asplund – tis 17 jan 2012 kl 23:00

Under gårdagens styrelsemöte var den viktigaste frågan, bortsett från att Joakim "Fektarn" Lindqvist valde att lämna styrelsen, verksamhetsmålen för våren. Nu undrar ni säkert varför det är viktigt att en supporterklubb har sådana mål, och det ska jag strax gå in på. Jag som jobbar inom skolvärlden vågar ju inte gå en meter utan att först konsultera styrdokument som läroplan och skollag, så för mig är det helt naturligt att man drar upp riktlinjer för verksamheten.

Okej, riktigt så illa är det inte - ibland är jag lite crazy och går utanför läroplanen. Till exempel om Arsenal har vunnit en viktig match, kan jag tycka att mina elever ska förstå storheten i det och är beredd att ägna en större del av morgonsamlingen åt det. 

I vilket fall som helst tycker jag att det är avgörande att vi som jobbar för klubben, som anställd eller ideellt, att vi är överens om vad vi ska fokusera på så att alla drar åt samma håll, som det så tjusigt brukar heta. Vi har en ganska bred verksamhet och för att det inte ska spreta åt alla håll har vi valt att ha fyra verksamhetsmål under våren. Dessa ska de olika arbetsgrupperna, liksom Jocke Lander, utgå från när arbetet läggs upp.

Detta är vad vi kom fram till igår:

Verksamhetsmål Arsenal FC Official Supporters Club Sweden våren 2012

1. Arsenal.se ska rustas upp, både utseende- och funktionsmässigt. Startsidan ska göras om och få en ny layout. Webbredaktionen ska ha möten regelbundet. Nya sajten ska lanseras till nästa säsong.

2. Vi ska sträva efter en fortsatt utveckling av Kanonmagasinet. Framförallt redaktionellt, men också layout-mässigt. Detta ska genomföras genom att redaktionsrådet fortsatt har regelbundna möten. Sex nummer ska publiceras under säsongen.

3. Fortsatt satsning på evenemang. Störst fokus läggs på Göteborg-Arsenal Ladies, medlemsresan mot Aston Villa och sommarens fotbollsturnering. Vid evenemangen i Sverige ska supporterklubben vara på plats och sälja souvenirer. 

4. Samtliga souvenirer vi har i lager ska i så stor utsträckning som möjligt säljas bort innan säsongen är slut så att vårt varulager är minimalt inför nästkommande säsong.

Jag kommer att återkomma till dessa punkter inom de närmsta veckorna, och utveckla informationen runt dem.

Ska jag skriva något om Arsenal också? Nej, jag tror jag skippar det efter söndagens fullständiga plattmatch.


Axel Asplund

Ordförande
 Arsenal Official Supporters Club Sweden
axel.asplund(a)arsenal.se
Arsenal.se

Läs mer