Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Axel Asplund

Den mest minnesvärda medlemsresan

Axel Asplund – tis 27 mar 2012 kl 18:42

Det finns bilresor jag minns bättre än andra. En gång fick jag till exempel skjuts av handbollslandslagets målvakt Tomas Svensson mellan Linköping och Eskilstuna. En annan minnesvärd biltur är min uppkörning då jag nästan krockade, men ändå fick mitt körkort. För att inte tala om den där gången jag fick skjuts av fulla raggare till en mack på E4:an efter en olycklig soppatorsk utanför Nyköping.

Men svängen jag fick uppleva i fredags slår allt. För via lyckliga omständigheter i Arsenal souvenirbutik The Armoury fann jag mig plötsligt i baksätet av Ray Parlours flådiga Audi, och medan hans bror John styrde oss mot den restaurang där den förre Arsenalspelaren skulle underhålla oss tillresta svenskar satt jag och Willner och bara skakade på huvudet. Där satt vi och lyssnade på Rays historier som om det var den mest naturliga sak i världen.

På restaurangen fick jag äran att bjuda honom på första pinten, och därefter intervjua honom på scenen. Han bjöd på sköna historier om alla från Martin Keown till Pizza Huts brandsläckare samt passade på att såga några Arsenalspelare jäms med hålfotsinläggen. Men det får ni läsa om i Kanonmagasinet längre fram i vår.

Bara kvällen med Ray gjorde den här resan alldeles, alldeles underbar. Men den blev inte sämre av att allt i övrigt höll första klass. Vädret: Tropiskt. Matchen: 3-0 till Arsenal. Sällskapet: En brokig, men fantastiskt trevlig skara Arsenal Sweden-profiler där alla bjöd på sig själva och bidrog till stämning i Hysénklass.

Tack till alla som var med och gjorde den här resan oförglömlig. Vi ses på tennismatchen mellan Jocke Lander och Lasse Larsson i Grycksbo i sommar.

asplundlanderparlour.jpg

Lander, Parlour, Asplund - en klassisk trio.


Läs mer

Something for the Ladies

Axel Asplund – mån 19 mar 2012 kl 23:00

I morgon onsdag kommer Arsenal Ladies till Göteborg för att bygga vidare på 3-1-segern i London förra veckan. När jag skriver detta är 80 svenska Gooners anmälda för att se matchen, så lita på att Arsenal Sweden kommer att stötta de rödvita damerna. Men det var väl ingen som trodde något annat? Arsenal Sweden och Arsenal Ladies har en lång historia vid det här laget.

Första gången vi arrangerade en supporterträff i samband med en dammatch var våren 2004. Arsenal mötte Djurgården/Älvsjö i Women’s Cup som turneringen hette då, och vi var ett 30-tal Gooners på Stockholm Stadion. När Haley Kemp (jag behövde inte ens kolla upp målskytt, jag behöver nog vård) gjorde 0-1 sjöng vi ”One-Nil to the Arsenal” så att det ekade in i SVT:s Sportnytt och Chris Härenstam kallade oss ”den tillresta Arsenalklacken” i sändningen. Efter matchen kom damerna fram och tackade oss på läktaren – några av dem tog till och med i hand.

Sedan dess har vi arrangerat ett antal supporterträffar när Arsenal Ladies framgångssaga har nått Sverige. Vi har haft Arsenal Sweden representerat i Umeå, Åtvidaberg och till och med i Danmark. Supporterklubbens favoritmålvakt Emma Byrne har flera gånger berättat om hur mycket hon uppskattar oss svenska supportrar.
- Vi har bättre stöd här än hemma, sa hon till Kanonmagasinet för ett år sedan efter matchen mot Linköping i Åtvidaberg.

Mitt bästa minne är dock när vi bjöd hela laget, inklusive dåvarande managern Vic Akers på middag efter matchen mot Djurgården/Älvsjö på Råsunda. Det var en episk kväll, som ungdomarna säger, och skrönorna från den är många. Jag ska inte dra dem här, för jag misstänker att Johan Luks är trött på att höra om Angela Banks samt att han som somnade under middagen kanske inte vill bli uthängd för det. Då får han nog gå och ta en Alvedon.

Jag då? Ja, bortsett från att jag sjöng vår ramsa till Byrne inför hela sällskapet så minns jag att jag fick Haley Kemps telefonnummer (ah, det är därför jag kommer ihåg henne) av reservmålvakten, och att min bordsdam var Faye White som då var lagkapten för England. Om bara morgondagens samling blir hälften så lyckad så kommer ni som har möjlighet att vara på plats att få en kväll att minnas. Jag själv hade ingen möjlighet att ta semester för att åka ner till västkusten, men jag litar på att ni sjunger fram Arsenal till en seger.

Till sist. Jag ringde faktiskt till Miss Kemp, men det var aldrig någon som svarade. She was the one who got away.

Läs mer

Mina tankar om lokalverksamheten

Axel Asplund – mån 19 mar 2012 kl 20:17

Ett av Arsenal Swedens viktigaste syften är att skapa tillfällen för svenska Gooners att möta likasinnade. Folk som man kan snacka Arsenal med, se på matcher och åka till London tillsammans med. Jag själv som har varit med i föreningen sedan hösten 2001 har givetvis lärt känna fler Arsenalsupportrar i Sverige än vad jag kan räkna till, och jag vet att det är många fler än jag som har lärt känna människor som de kommer att umgås med resten av livet tack vare Arsenal Sweden.

Detta var en av huvudanledningarna till att vi för några år sedan valde att dra igång satsningen på lokalavdelningarna i Arsenal Sweden. Stefan Eriksson lanserade idén, och nu när han är tillbaka i styrelsen efter några år på sidan är det han som är ansvarig i styrelsen för hur vi ska utveckla de lokala träffarna. Men han ska givetvis inte göra det ensam, utan styrelsen vill fördjupa dialogen med ambassadörerna som är ansvariga på respektive ort. Detta för att stärka vikänslan i föreningen så att det inte blir för mycket klubbar inom klubben. Arbetet med detta har pågått under säsongen, och har kanske inte varit så effektivt som vi hade önskat. Men det går framåt.

Under säsongen har vi hållit ett telefonmöte för ambassadörerna, och det ska inom någon månad bli ytterligare ett. Detta är ett sätt att utbyta idéer och tankar om vad man kan göra för att dra folk till träffarna och skapa ett intressant innehåll.

Lokalverksamheten är på många ställen populär, men jag hoppas givetvis att den ska bli ännu mer uppskattad så att banden inom föreningen stärks ytterligare. En idé som jag har funderat på och önskar ska kunna bli verklighet runt om i landet är att  bjuda in lokala profiler med anknytning till Arsenal, eller kanske Premier League-experter till träffarna för att diskutera The Gunners i synnerhet och engelsk fotboll i allmänhet. På tioårsfesten var till exempel Anders Limpar och journalisten och författaren Petter Karlsson på plats, och det tyckte jag var en av höjdpunkterna då. Jag hoppas att vi kan arrangera fler tillställningar av det slaget runt om i landet.

Då krävs det givetvis att ambassadörerna stöttas på olika sätt, och det är min ambition att vi ska skapa en mer effektiv funktion av det slaget från styrelsehåll. Samtidigt ska vi inte glömma att allting börjar och slutar med engagemanget ute i landet. Är det många som brinner för Arsenal Sweden och kan hjälpa ambassadören i hans åtaganden är det givetvis större chans att man lyckas arrangera populära tillställningar.

För att Arsenal Sweden ska fortsätta utvecklas behövs imput från alla möjliga håll, och var finns det ett bättre forum (förutom här på sajten så klart) att diskutera supporterklubbens möjligheter än på lokalträffarna. Kan ambassadören sedan föra dessa tankar och idéer vidare till styrelsen tror jag att föreningen bara har att vinna.

Läs mer

Nästa steg i evolutionen

Axel Asplund – sön 11 mar 2012 kl 17:05

Det som idag är Arsenal.se har genomgått stora förändringar genom åren. Allting började som en hobbysajt under domänen fly.to/gooner, och har sedan dess utvecklats till en avancerad plattform där det som syns utåt bara är en del. På ”baksidan” har vi byggt upp avancerade system för hanteringen av medlemskap, souvenirer och biljetter från scratch, och dessa har blivit så pass bra att fotbollsklubbar har hört av sig och frågat om dem.

Nu är det dags för en förändring som i allra högst grad kommer att synas. Andreas Andersson leder arbetet med att göra en rejäl renovering av sajten, och den ska om allting klaffar vara klar till nästa säsong. Vi har en hel del idéer själva, men vi uppskattar alltid feedback och uppslag från medlemmarna. Är det något du saknar idag på sajten? Skriv en kommentar om du har tankar och förslag på förbättringar.

Vi är också alltid i behov av människor som är villiga at hjälpa till på olika sätt. I det här fallet söker vi särskilt personer med erfarenhet av plattformen Joomla. Samtidigt kan all form av kunskap om programmering och design komma till pass, så känner du att du har någonting att erbjuda i renoveringen av Arsenal.se kontakta mig eller Andreas på axel.asplund(a)arsenal.se eller andreas.andersson(a)arsenal.se.

Redan nu kommer vi dock se en del förändringar på hemsidan. En viktig förbättring är att medlemmen själv ska få större möjlighet att uppdatera sina uppgifter, framförallt när det gäller familjemedlemskapen. Det kan till exempel gälla att lägga till en ny person i medlemskapet, eller ta bort någon. Det kommer också bli en del nyheter på biljettsidan. Längre fram i tiden ligger dessutom en utveckling av webbshopen.

Arsenal.ses evolution fortsätter. Se till att dina idéer blir en del av den.

Läs mer