Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Axel Asplund

En intensiv vecka

Axel Asplund – sön 30 sep 2012 kl 18:04

Eftersom att det gick som det gick igår är jag inte så sugen på att analysera Arsenal. Jag kan bara konstatera att känslan av stabilitet och trygghet som har vuxit under inledningen av säsongen plötsligt inte alls kändes lika påtaglig längre. Det svänger fort i den här branschen. Särskilt för oss som är brinnande supportrar som låter känslorna styra mer än förnuftet när det kommer till Arsenal. Tur att det snart är en ny match – för det kommer ju alltid en ny match – så att man förhoppningsvis kan bli försiktigt optimistisk igen.

Jag har ägnat större delen av mina kvällar den här veckan åt supporterklubben. I måndags hade vi styrelsemöte. Vi diskuterade bland annat den senaste tidens frågor och förslag som har kommit upp på forumet, och har därmed inlett processen för att utveckla strukturen runt årsmötet så att den är klar i god till nästa gång det är dags.

En annan het potatis rör Arsenal Swedens avtal med O’Learys. Vi har fått ett förslag till ett nytt avtal men innan förhandlingarna är klara vill vi inte gå ut med innehållet. Det hoppas jag att alla har förståelse för.

Vi har också jobbat med att skapa en tydlig policy gällande lönerevision för klubbens anställde. Jag har stämt av med ett antal personer inom föreningen som har erfarenhet av denna typ av frågor och styrelsen kommer att ta ett beslut om policyn på nästa styrelsemöte.

En positiv nyhet är att vi har fått klartecken från Arsenal om att vi tilldelas 50 biljetter till Montpellier hemma och Aston Villa borta i slutet av november, och därmed är det spikat att höstens medlemsresa kommer att genomföras då. Detaljer om anmälan till resan och information om programmet kommer inom kort på Arsenal.se och på mail.

Eftersom att söktrycket till medlemsresorna har minskat under det senaste året har vi i år valt ett delvis nytt upplägg. Jag har pratat med många medlemmar som har uttryckt att de tycker att de senaste resorna har varit för dyra, och därför har vi i år ökat möjligheten för den som reser att själv styra mer över kostnaden. Det som ingår i paketet är matchbiljetter, rundtur på Emirates, souvenir samt transfer till och från Villa Park. Till skillnad från tidigare kommer dock var och en själv kunna välja vilken prisnivå man vill ha på hotellet, då man får boka detta på egen hand. Därmed kan alla som följer med i större utsträckning anpassa resebudgeten till den egna plånboken.

Nästa vecka kommer arbetet med föreningen rulla vidare. På måndagskvällen hålls ett telefonmöte för de mest aktiva ambassadörerna, där de framförallt ska få möjlighet att utbyta erfarenheter men också hjälpa till att utforma riktlinjer för hur nya ambassadörer ska få stöd när de startar upp lokalavdelningar.

Detta är några av de saker jag och styrelsen jobbar med för tillfället. Det händer ständigt något i Arsenal Sweden.

Läs mer

Jag måste börja sluta jinxa

Axel Asplund – sön 23 sep 2012 kl 18:34

En sak är säker. Jag måste sluta gå på O’Learys. Min gamla jinx är tillbaka.

För ett antal år sedan hade jag en period när Arsenal aldrig vann matcher som jag såg på O’Learys, och det ledde till att jag slutade gå dit under en tid. Nu verkar det inte bättre än att jinxen är tillbaka. Jag har sett tre matcher i ligan och Champions League hemma i lägenheten den här säsongen och tre på O’Learys. Jag behöver nog inte förtydliga vilka matcher jag har sett var…

Hur som helst tycker jag att Arsenal var värt minst en pinne idag, och ”Kos” kvittering kan nog ingen snacka bort. Mittfältspelet var stundtals bländande och hade det stämt lika bra i den offensiva tredjedelen som på mittplan hade det inte stått en nolla för bortalaget på resultattavlan i halvtid.

Jag tycker att backlinjen på nytt gjorde en strålande insats. Precis som i tidigare ligamatcher kändes det aldrig som att det var särskilt oroligt i det bakersta ledet. Det är imponerande av två anledningar för dels var det de regerande ligamästarna vi mötte och dels var det första gången på länge som Mertesacker och Koscielny spelade tillsammans. Att fransmannen kan gå in och göra en så pass bra match utan att försvarslinjen darrar tyder inte bara på att han är en grymt bra mittback utan också att det finns ett grundsystem som fungerar. Dessutom var både Calle och Gibbs i princip felfria på nytt, för att inte tala om BFG.

Vito Mannone gjorde en godkänd match trots allt, men det går inte att komma ifrån att han var direkt ansvarig för Citys mål. Ska man som målvakt gå ut på en hörna måste man vara säker på att nå bollen – allt annat är kardinalfel. Kanske går det att bokföra det här misstaget under kolumnen orutin, fast frågan är hur mycket orutin ett lag som vill slåss om troféer har råd med.

Offensivt var det ingen som direkt utmärkte sig varken positivt eller negativt. Det var en stabil insats över lag, även Gervinho borde ha gjort mer av de två riktigt bra chanser han fick och särskilt den i första halvlek. Jag vill dock nämna Aaron Ramsey som jag tycker får oförtjänt mycket kritik för sitt spel. Idag överglänste han Diaby och visade grym vilja att få med sig ett bra resultat hem till London.

Om jag ska återknyta till mitt inlägg efter Montpelliermatchen skulle jag vilja hävda att jag redan nu fick rätt gällande hörnvarianten. Jag skrev att det skulle ta max tio matcher innan den gav utdelning, och om man kvällstidningshårdvinklar det tycker jag att det var den som gav utdelning när Koscielny vräkte in bollen i nättaket.

Det här var ett bra resultat. Hade någon erbjudit oss fyra poäng på bortamatcherna mot Liverpool och City innan matcherna var spelade hade jag nog utan större tvekan accepterat det. Arsenal är också ett av fyra lag som är obesegrade den här säsongen (Chelsea, City och – Sunderland, med fyra kryss, är de övriga). Att undvika förlusten betyder mycket för självförtroendet i laget och jag kan tänka mig att det är rätt god stämning i Arsenaltruppen just nu.

Jag har väldigt positiva vibbar vad gäller världens skönaste klubb just nu. Det gäller bara att jag slutar se matcherna på O’Learys antar jag.

Läs mer

Om Arsenal Swedens rabatt på O'Learys

Axel Asplund – tor 20 sep 2012 kl 20:13

Det har väckts frågor angående Arsenal Swedens rabatt på O'Learys i och med att restaurangens logga inte är med på årets medlemskort. Här är bakgrunden till detta. 

Jag började undersöka vårt avtal med O'Learys tidigt i våras och det framkom att det avtal vi tecknade för ett antal år sedan har upphört att gälla, utan att de hade meddelat oss. Sedan det avtalet skrevs har många kommuner i Sverige ändrat i sina utskänkningstillståndsregler och godkänner inte längre 15% rabatt på alkohol. Det har gjort att O'Learys på vissa orter i Sverige inte kan ge rabatt på annat än mat. De flesta restauranger har dock fortsatt att ge rabatt till Arsenal Sweden-medlemmar eftersom att O'Learys i regel ger större supporterklubbar 15% rabatt.

Jag har varit i kontakt med olika personer inom O'Learys ledning, men har mest bollats runt och hänvisats vidare. Det senaste jag hörde var att jag skulle ta kontakt med dem i slutet av augusti, vilket jag också gjorde men sedan dess har jag inte fått någon respons.

Vi kände därför att vi inte vågade ha med loggan på medlemskortet i år, för att vi i så fall skulle lura medlemmarna om det är så att O'Learys inte vill ge oss något nytt avtal. 

Detta är en populär förmån för oss medlemmar som jag hoppas ska finnas kvar. Jag fortsätter att söka besked från O'Learys och kommer att jobba för att få till ett nytt avtal där det tydligt är nedskrivet var och på vad vi får rabatt, eftersom att det är olika regler som gäller i olika kommuner.

Många O'Learys ger fortsatt rabatt även denna säsong, så hör med din lokala restaurang vad som gäller för Arsenal Sweden där. Så fort jag får ett klargörande från O'Learys kommer information ut på Arsenal.se.

Läs mer

Åtta tankar efter matchen

Axel Asplund – tis 18 sep 2012 kl 21:23

1. Grundtryggheten
Nu var andra halvlek ikväll säsongens mest svajiga insats, men fram till dess, och stundtals även under avslutningen av matchen, tycker jag att Arsenal har utstrålat stor trygghet. Mycket har att göra med det stabila försvarsspel The Gunners har visat upp, men det ska inte underskattas att det har trillat in en sisådär 150 tyska och spanska landskamper på planen som ett skönt litet tillskott mot tidigare. Tänk att rutin är så viktigt för tryggheten på en fotbollsplan – att inte någon berättade det för Arsene Wenger för fem år sedan…

2. Carl Jenkinsons utveckling
Calle har gått från klarhet till klarhet den här säsongen. Misstagen, som man förut ibland behövde en medelstor svensk familjs alla fingrar för att hålla reda på för bara en match har under säsongsinledningen gått att räkna på ena handen. Assisten till Gervinho ikväll var en vacker kombination av teknik och vilja. Plötsligt känns saknaden efter Bacary Sagna inte lika tung längre – och ett bättre betyg kan en ung högerback inte få.

3. Hörnvarianten
Steve Bould var känd för att störta fram på första stolpen och skarva bollen vidare när George Grahams Arsenal fick hörna. Sedan hade Tony Adams ett enkelt jobb att sätta dit skallen och göra mål i förvirringen som uppstod. Det är därför kul att se att Arsenal numera testar den varianten då och då. Den ledde till Vermaelens 1-0-mål i Köln på försäsongen – och det är bara en tidsfråga innan den kommer att ge utdelning igen. Jag ger det max tio matcher.

4. Podolskis start
Tidningarna vill säkert dra på att Olivier Giroud ännu inte har nätat för Arsenal, men för min del får de hellre peka på Lukas Podolskis succéstart i världens vackraste fotbollströja. Det betyder oerhört mycket för klubben att tysken har inlett så starkt, och lättar dessutom pressen på övriga spelare.

5. Straffområdesdomaren
Nu är jag säkert oerhört färgad här, men jag kan bara minnas att domaren med den fåniga pinnen bakom kortlinjen har klivit in och tagit beslut två gånger. Första gången var när Arsenal mötte Udinese på bortaplan i CL-kvalet i fjol och andra gången ikväll. Bägge gångerna har straffarna varit tveksamma i mina ögon, så det får mig att undra vad de egentligen är bra för. Är de bara ännu fler personer som jag ska döma ut som komplett inkompetenta? Det känns rätt onödigt för det fanns redan tillräckligt sådana människor - de flesta är mest kända som domare i Premier League.

6. Abou Diaby
Mot Liverpool var Diaby bäst på planen, men idag gjorde han nog inte många glada. Han inledde med en varning efter 20 sekunder och det är klart att det påverkade hans spel negativt. Det ursäktar dock inte slarvigt spel och missade passningar. Men vi ska inte glömma att han har varit borta från spel under större delen av ett år, så det är givet att han inte kommer kunna spela som mot Liverpool i varje match. Det är nog läge att ha tålamod med fransmannen.

7. Målvaktsfrågan
Vito Mannone kanske inte alltid står helt rätt placerad eller ser ut som den mest stabile sista utpost världen har sett. Den här säsongen har han dock fortfarande inte släppt in något spelmål på tre matcher och om inte det är vad målvaktsyrket går ut på så har jag nog fattat fel. Nog har han nu på allvar börjat utmana Szczesny om den ordinarie platsen mellan stolparna? Det kan bara vara positivt för polacken för han har nog känt sig lite för säker på sin plats och slappnat av lite för mycket, och det kan man inte göra på den här nivån. Det räcker med att vända blicken mot matchen mot Southampton för en färskt exempel på det.

8. Drömstarten
Att inleda med en vinst på bortaplan i Champions League brukar i slutändan innebära avancemang till åttondelsfinalen, så därför känns segern ikväll extra skön. Nu väntar två hemmamatcher i rad, och med full pott i de matcherna kan vi börja lufta bänken om det blir ett bra resultat i Gelsenkirchen i början av november. Det återstår dock att se om det var rätt att börja få hybris redan nu...  

Läs mer

What a difference a year makes

Axel Asplund – sön 16 sep 2012 kl 20:17

För ett år sedan nådde Arsenal ett lågvattenmärke av det slag vi aldrig har upplevt under Arsene Wengers tid som manager för klubben. The Gunners åkte till Ewood Park och visade upp ett försvarsspel som såg ut att vara organiserat av Harry och Lloyd i Dum och dummare. Blackburn gjorde fyra mål och vann matchen, och detta i kölvattnet av 8-2-förlusten i Manchester och den sämsta inledningen Arsenal hade gjort på årtionden. För en gångs skull kändes tidningarnas krisstämpel högst relevant.

Ett år senare är känslan en helt annan. På de fyra första omgångarna har Arsenal gjort åtta mål och släppt in ett – att jämföra med förra årets 3-10 i målskillnad efter de inledande fyra matcherna. Att kombinera orden ”Arsenal” och ”kris” i en rubrik är inte direkt relevant i år med andra ord.

Det är tydligt att det finns ett helt annat lugn i Arsenal Football Club i år jämfört med förra sensommaren. Då hade Cesc Fabregas och Samir Nasri precis lämnat klubben och Wenger var mer ifrågasatt än någonsin tidigare. Den stora skillnaden i år är att klubben har agerat snarare än reagerat.

Förra året verkade det som att Wenger och Ivan Gazidis trodde att de skulle kunna behålla Cesc och Nasri och blev tagna på sängen när det inte blev så. Då var de tvungna att på kort tid värva ett antal spelare, vilket gjorde att inledningen av säsongen blev minst sagt svajig på planen. I år tror jag att de hela tiden har räknat med att sälja Robin van Persie och därför agerade man på transfermarknaden redan innan holländaren såldes – med resultatet att spelet på plan inte har påverkats negativt inledningsvis.

Jag har varit imponerad av Arsenals spel i de här första fyra matcherna. Försvarsmässigt talar ettan i kolumnen för insläppta mål sitt tydliga språk, och offensivt tycker jag att det har sett bättre och bättre ut för varje match. Lukas Podolski och Santi Cazorla är så pass kompetenta fotbollsspelare att de av allt att döma inte behöver det där berömda halvåret på sig att acklimatisera sig till spel i England. Kan deras samarbete tillsammans med de andra offensiva spelarna utvecklas ytterligare kommer Arsenal vara med och utmana i toppen den här säsongen.

Det har talats om Bould-effekten i Arsenalförsvaret, och det är tydligt att något har hänt. Jag tror dock att utvärderingen av försvarsspelet får vänta ytterligare en tid för en mer rättvis bedömning. Samtidigt är det betryggande att Wenger och Bould bygger sitt lag på ett starkt försvar, för är det något vi har saknat de senaste åren så är det framförallt trygghet i defensiven. Vi ska dock inte glömma att vi har mött två lag som inte ville anfalla och en nykomling, så Boulds försvarsbygge kommer att ställas på svårare prov under den kommande månaden. Manchester City väntar på söndag och senare i september kommer Chelseas så oerhört sympatiska gossar till Emirates.

Känslan i år är som sagt diametralt motsatt jämfört med ett år sedan. Då var jag på väg att kasta ut tv:n genom fönstret efter att Koscielny hade snubblat in 4-2 till Blackburn i eget mål. Det hade jag, kan jag ärligt säga, inga planer på att göra efter gårdagens självmål.

Läs mer

Ett viktigt steg mot nya Arsenal.se

Axel Asplund – sön 9 sep 2012 kl 18:55

Det har, för tredje gången på fyra helger, blivit ett veckoslut i supporterklubbens tecken. Efter premiären med nästan 200 andra i Sockholm och årsmöte för två veckor sedan var det nu dags för en arbetshelg i Jönköping med arbetsgruppen för Arsenal.se.

I fredags tog jag bussen till Västerås mötte upp Lars "Larra" Lundstedt på centralen där vi väntade in Jocke Lander och via Eskilstuna, där Kristonel "Kicken" Elwe anslöt, tog vi oss ner till Vätterns sydspets. I bilen spelade vi en märklig Arsenalfrågesport i vilken jag bara fick frågor om Newcastle och därmed kom sist. Skitspel. Jag brukar alltid vinna frågesporter så det var garanterat riggat.

När vi kom fram väntade helgens värd Andreas Andersson på oss. Vi gick till en okej tapasrestaurang innan vi avrundade kvällen på hotellbaren samtidigt som vi studerade hur Jönköpings intelligensreserv blev fullare och fullare och fullständigt misshandlade ett stackars staket som inhägnade hotellets uteplats genom att gå in i det, klättra på det samt försöka välta det.

Igår satte vi oss i konferensrummet på Andreas jobb och betade av sex-sju effektiva timmar. Vi har nu en struktur för Arsenal Swedens nya hemsida klar och den ska inom kort skickas vidare för att bli verklighet. Det är riktigt inspirerande att vara delaktig i det här arbetet och känslan är att vi har något riktigt bra på gång. Mycket jobb återstår dock ännu, men målet är att sidan ska lanseras med en större releasefest i början av nästa år.

På kvällen åkte Andreas något motvilligt iväg på kräftskiva, så vi utsocknes fick roa oss själva bäst vi kunde. Det bästa vi kunde komma på var att dricka öl och sedan gå till restaurangen En grek en italienare för en mycket fin måltid. Vi höll på att inte komma in för det var väldigt mycket folk, men när kyparen såg att Larra hade en Arsenaljacka på sig fixade han fram ett bord. Det är verkligen service.

Senare satte vi oss på en pub och pratade gamla Arsenal Sweden-minnen. Det blev många skratt när Lander och jag berättade om gamla medlemsresor och äventyr i Österrike och på andra platser. De berättelserna sparar jag dock till en annan gång. Det är nog bästa så för alla inblandade. Däremot kan jag nämna Landers och Kickens intensiva debatt om huruvida Kicken, som är född i Karlskoga, är en riktigt värmlänning eller inte. Lander, bördig från Filipstad, hävdade med emfas att så inte var fallet, medan hans motståndare sa att det visst var så. Själv höll jag mig utanför debatten eftersom att jag bara hade VG i geografi på högstadiet.

Det här var en riktigt lyckad helg och min upplevelse är att den nya styrelsen har fått en riktig rivstart på säsongen. Fokus ligger på rätt saker och alla är grymt taggade att lyfta supporterklubben till nästa nivå. Vi vet att det kommer att vara ett tufft jobb att först och främst få hemsidan i mål, men också att orka driva runt den övriga verksamheten. När alla visar upp det här drivet kan det dock inte bli annat än bra. 

Läs mer