Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Axel Asplund

Trots regn och besvikelser - det var grymt

Axel Asplund – sön 25 nov 2012 kl 20:08

Rakt i ansiktet - i dubbel bemärkelse. Där fick jag mina uttalanden från de senaste månaderna om att det är "en myt att det regnar mycket i London". Det har nämligen regnat i princip hela tiden under den här medlemsresan. Till och med på natten. Det kändes som att jag var med Forrest Gump i 'Nam.

Annars har det varit en mycket trevlig resa med trevligt sällskap och mycket pubhäng med fotbollssnack och andra livsandehöjande ämnen. Precis som det ska vara.

I tisdags hände inte så mycket att tala om. Jag och Larra tog oss problemfritt upp till Angel, via den föredömligt smidiga London City Airport. Vi mötte Bettan och hennes mor Gunnel på Twelve Pins innan vi tog oss tillbaka till Upper Street där Lander, Hedemora och Andreas anslöt. Nu började resan ta form över några pints och klassisk råmenhjärtlig jargong.

På onsdagen blev det enklare aktiviteter som att hämta tågbiljetter, och förbereda smått och gott inför det att resan officiellt inleddes på eftermiddagen.

Det visade sig plötsligt att Arsenal bodde på vårt hotell inför matchen samma kväll mot Montpellier. Jag och Larra traskade ut från rummet och gick nästan rakt in i Arsenals fysioterapeut Colin Lewin. Några meter bakom kom Aaron Ramsey, Kieran Gibbs och Carl Jenkinson, och de följdes i sin tur av Steve Bould och Boro Primorac. Jag och Larra gav dem några taktiska råd inför matchen (om det nu är det man gör när man säger "Good luck tonight boys"). Ingen av oss hade tyvärr sinnesnärvaro nog att slita upp telefonen för ett foto.

Lite senare delade jag och Lander hiss med Lewin. Lander frågade om han trodde på vinst i matchen och han svarade sammanbitet att kvalifikation var det viktiga. Det är tydligt att även ledarstaben är nervösa och taggade inför matcherna, vilket man kanske inte tänker på så ofta. Men så ska det såklart vara när matcherna ständigt är så betydelsefulla.

Vi hade därefter samling på The Castle och där rådde den vanliga blandningen av förväntan samt osäkerhet över platsen i den nya gruppen. Stämningen var dock god och folk uppskattade den specialgjorda halsduken som Arsenal Sweden har tagit fram speciellt för resan. En variant av dem kommer för övrigt snart upp till försäljning här i vår webbshop.

Innan matchen fortsatte uppladdningen på Tollington där jag stötte på ett antal bekanta som alltid hänger där. Alltid kul att lyssna när deras cockney växlas upp till femman. Jag kom någon minut sent till matchen för det var rejäl kö vid insläppet. Dåligt av folk att komma så sent, det är ju bara jag som får det...

Matchen var en ganska lättbortglömd historia, bortsett från de två snygga målen. Kul med seger och avancemang i Champions League som en bonus. Självklart firade vi segern på Tollington med en hel massa härliga Arsenalfans.

Torsdagen var tung inledningsvis på många håll, men det fanns inga alternativ till att kvista ned till puben för samling inför rundturen på Emirates med Perry Groves. De hade gjort om turen sedan sist vi gick den och äntligen fick vi komma in bortalagets omklädningsrum. Nu vill jag bara se Wengers kontor samt gå ut på gräset också, sen är jag nöjd.

På kvällen hade vi traditionsenligt medlemskväll med frågesport. Jag brukar alltid vinna den där, så den här gången var det jag som blev quizmakare. Den var ganska svår, men Landers lag avgjorde den på sista frågan och slutade strax före Larras lag. Hannes Boberg, vars lag ironiskt nog kom sist, fick ett hederspris som tack för hans intensiva arbete på forumet och sociala medier med att hjälpa till att dra folk till resan när det gick trögt att fylla platserna. Det förtjänar att uppmärksammas även här.

Kvällen fortlöpte som den brukar, med många skratt, en hel del pints och nya idéer för supporterklubben att jobba med. En kanonkväll.

I fredags blev det en inte helt oväntad mellandag efter föregående kvälls övningar. Jag tog det lugnt på förmiddagen, särskilt som Hedemora sov över hos oss och försökte sno mitt täcke hela tiden. Efter lunch hängde vi på köpcentret Westfields, men det blev ganska magert shoppingresultat för min del. Det var en sådan dag.

På kvällen var det relativt lugnt. Några pints på The York och sedan tapas på Sangria för 27:e gången. Kanske ska testa något annat ställe nästa gång?

Igår var det samling på Euston Station, och redan där började uppladdningen inför Aston Villa-Arsenal i Birmingham. Det var mycket Arsenalfans på puben, även om många av dem var av den mer tveksamma kategorin om man säger så. Större delen av Stone Islands höstkollektion fanns nog representerad.

Tågresan gick snabbt och efter ett misslyckat försök att få in gruppen på en pub inne i centrala Birmingham åkte vi ut till Witton där Villa Park ligger och gick på en bortapub. Till en början var den ganska glest besatt men ju närmare matchstart desto bättre tryck blev det. I ett partytält modell gigantiskt kunde vi ta skydd mot det barnsligt envisa regnet och därinne blev det bra fart på ramsorna. Det är ett under att jag har någon röst kvar idag.

Matchen var bedrövlig och det regnade så att jag knappt kunde se ut genom mina glasögon. Kul läge - jag såg dåligt på håll utan glasögonen och ännu sämre med dem. Vi sjöng bra till en början, men i takt med att alltfler insåg att det skulle sluta mållöst dämpades också entusiasmen. När Wenger bytte ut Giroud och tog in Coquelin var det många som reagerade starkt på bortasektionen och började skandera "You don't know what you're doing!" mot Arsenalmanagern. Det var som att han inte ens ville vinna matchen.

Efter matchen var jag akuthungrig och dök in på första bästa hamburgerställe och beställde in alla menyer de hade samt extra pommes. Vi gick in på en pub någon halvtimme, men snart gick tåget till London.

När alla väl hade fått sittplatser började vi diskutera om Lander ska få reseförbud på Aston Villa-Arsenal. Det var tredje gången han såg just den matchen, men på 270 minuter har det aldrig blivit mål. 0-0 var rätt väntat med andra ord. Annars kan tågresan sammanfattas med att den var väldigt lång, men att stämningen var mycket god med skratt och ramsor. Vad det var som var så roligt var oerhört kontextuellt så jag kommer inte ens försöka att återge det. Ni skulle ha varit med helt enkelt.

Tågresan fick bli slutpunkten på en mycket bra resa. Hemresan till Sverige har jag gjort alldeles för många gånger nu för att orka återge. Den var exakt lika tråkig som vanligt. I morgon väntar måndag med snöblandat regn. Det är nästan så att jag längtar tillbaka till regnet på Villa Park när jag tänker på det.

Tack till alla som var med på resan. Arsenal Sweden har bevisat att vi har grymma medlemmar ännu en gång.

Läs mer

Detta är föreningens verksamhetsmål

Axel Asplund – mån 19 nov 2012 kl 22:10

Sitter här och lyssnar på den klassiska London-spellistan som vi med gemensamma krafter svängde ihop (saknar du någon låt?) här på sajten för hundra år sedan när jag hade en blogg som var någon mer frekvent uppdaterad än denna. Anledningen till det är givetvis att jag inom ett dygn återvänder till mitt defaultresmål - London.

Medlemsresan drar officiellt igång på onsdag, men jag tjuvstartar redan i morgon tillsammans med Lander, Larra, Andreas och Hedemora. Det kommer att kännas helt okej att vinka hejdå till kollegor, elever och rättningshögar och ta helg redan på en tisdageftermiddag. Medlemsresan har aldrig gjort mig besviken förut, så mina förväntningar är högt ställda och det mesta talar för att vi får ett nytt kapitel i Arsenal Swedens folklore. 

Innan jag tar mig an rollen som reseledare vill jag bara dela med mig av de verksamhetsmål som styrelsen, verksamhetschef Lander och alla andra som bidrar till klubbens utveckling jobbar mot den här säsongen. Det känns bra att redan nu kunna bocka av mycket av det som ska uppnås, och det ger mig tillförsikt att vi kommer att lyckas uppnå alla målen. Jag är övertygad om att det alltid är viktigt att ha mål att sträva mot för vilken organisation som helst, för annars är risken stor att folk börjar dra åt olika håll med splittring som följd. 

Detta är Arsenal Swedens verksamhetsmål säsongen 2012-13:

HEMSIDAN
En ny hemsida ska tas fram under säsongen. Arbetet ska läggas på ett externt företag och offerter ska tas in för detta ändamål. Den nya sajten ska ha en uppdaterad design och funktionalitet som är mer anpassad för dagens förutsättningar än den existerande sajten. I samband med detta ska också rutiner tas fram för hur felanmälan av funktioner ska hanteras samt hur vi hanterar eventuella framtida behov av extern assistans.

FÖRENINGENS ANSTÄLLDE
Styrelsen ska genomföra en lönerevision och i samband med denna också ta fram en policy för hur denna ska gå till i fortsättningen. Det som beslutas ska protokollföras i samband med styrelsemöte. Vidare ska styrelsen också etablera rutiner för hur semester ska hanteras då verksamheten inte får stanna av då den anställde har semester.

RUTINER INFÖR ÅRSMÖTE
Formen för årsmötets genomförande ska ses över och styrelsen ska i god tid innan kommande årsmöte ha tagit fram tydliga rutiner och former. Årsmötet ska annonseras så tidigt som möjligt för att möjliggöra för så många medlemmar som möjligt att närvara.

REDAKTIONELLT ARBETE HEMSIDAN
Det redaktionella arbetet ska organiseras tydligt. Webredaktör ansvarar för att under säsongen etablera en redaktionell grupp med ansvar för nyhetsskrivande, bloggande, matchreferatskrivande och annat löpande material.

REDAKTIONELLT ARBETE KANONMAGASINET
En redaktion ska etableras som har i uppgift att planera arbetet med i god tid planerade ungefärliga utgivningsdatum.

Läs mer

Shall we make a DVD?

Axel Asplund – lör 17 nov 2012 kl 15:47

Ser man på. En slutsignal blåstes och jag behövde inte börja fundera vems avgång jag skulle kräva den här gången. Idag fick Arsenalspelarna bekänna färg, och som de gjorde det. Ikväll är hela norra London rött. 

Matchen följde annars just den dramaturgi ett North London Derby ska ha. Vi ska ju inleda darrigt, och gärna ligga under innan en händelse som blir en väckarklocka får spelarna att vakna och gör några snabba mål i rätt bur. Därefter kommer en period där det känns som att matchen skulle kunna sluta i fullständigt förnedring för Spurs innan laget släpps in i matchen igen. Slutligen ska Arsenal avgöra på slutet. 

Jag vet inte hur många gånger jag har suttit och suckat i inledningen av ett NLD, för att sedan med ett konstant leende på läpparna vinka hejdå till Sp*rsfansen när de med tomma blickar lommar ut efter ännu en förlust.    

Tanken med den här dramaturgin, om det nu finns en tanke, är antagligen att man aldrig ska kunna slappna av riktigt. Inte ens när Arsenal leder med 4-1 och spelar elva man mot tio. Jag tog aldrig ut segern - inte förrän Theo mycket välförtjänt gjorde 5-2 - för vi har fått uppleva alldeles för mycket i den här typen av matcher för att man ska tillåta pulsen gå ner bara för att man har en tvåmålsledning. 

Väckarklockan i den här matchen borde ha varit Adebayors 1-0-mål, men det var tydligt att det inte räckte då Lennon var någon decimeter från att sätta tvåan ett par minuter senare. Det som väckte Arsenalspelarna och som också blev vändpunkten i första halvlek var givetvis Adabayors vansinniga tackling på Cazorla med det givna röda kortet som följd. Efter det lämnade Spursspelarna snällt ifrån sig dirigentpinnen och hemmalaget, med Cazorla och Walcott i spetsen, fick fritt bestämma över resten av matchen.

Förhoppningsvis är den här segern något som, precis som i våras, blir ett avstamp mot bättre tider. Arsenal har varit svagt under den senaste månaden och detta är en så pass tung skalp att det måste sprida positiva vibbar i hela truppen. Hoppas vi kan rada upp ett antal trepoängare nu, så att den där arbetsron som så väl behövs kan infinna sig.

Slutligen vill jag hylla Bacary Sagna för hans nästan totala ignorerande av Adabayor i spelargången inför matchen. Togolesen försökte krama honom och försökte få till ett gemensamt garv, men vår högerbackshjälte gav knappt sin förre lagkamrat en blick. För en supporter är det ögongodis nästan i klass med ett snyggt mål. Se och lär Andre Santos.

Läs mer

Senaste nytt från Arsenal Sweden

Axel Asplund – sön 11 nov 2012 kl 17:45

Förra lördagen samlades styrelsen i Arsenal Sweden för en arbetsdag, och det blev så produktivt som jag hade hoppats. Vi inledde dagen vid elvasnåret med styrelsemöte i den dunkla källaren på O’Learys Gamla Stan i Stockholm. Jag kommer här nedan lyfta några av de punkter vi diskuterade.

Efter mötet, som varade i drygt två timmar, var det tydligen någon form av match från Manchester upp i restaurangen, men den har vi nog alla förträngt vid det här laget. Det finns ju dessutom nya matcher att vara förbannad på om man säger så.

Vi lämnade O’Learys och gick vidare mot hotellet som blev basen för oss som inte bor i Stockholm, via ett pit stop för en gravöl på Oliver Twist. På hotellet vid Skanstull samlades vi inne på mitt och Luks rum och nu var syftet att under mer informella former fundera på vad det är vi vill att klubbens ska utvecklas mot.

Det är givetvis en diskussion som inte är färdig på något sätt, men det vi landade i var att vi ska fortsatt vara trogna mot det som står i första punkten i klubbens stadgar: Vi ska främja Arsenalintresset i Sverige. Det ska ske genom en fortsatt utveckling av allt som rör vår verksamhet, men framförallt när det gäller flaggskeppet hemsidan som är vår viktigaste plattform med tusentals unika besökare varje dag. Men detta är givetvis inte bara en fråga för styrelsen – här vill vi höra dina tankar.

Tidigare i höst hade vi en debatt om formerna för hur klubbens ska styras, och det är en viktig diskussion att ha. Jag tycker dock att det är ännu viktigare att vi får igång en diskussion om innehåll. Det är bra att det finns tydliga och demokratiska ramar för alla som jobbar med klubben att förhålla sig till, men finns det inget innehåll kommer klubben att självdö. Jag hoppas att vi kan få in så mycket feedback som möjligt, här i kommentatorsfältet eller på forumet, utifrån frågan: Vad ska klubben fokusera på i framtiden?

Efter framtidssnacket var vi hungriga och gav Kicken i uppgift att googla fram en bra italienare på Söder, men han hittade bara en som inte serverade pizza så där gav vi honom underkänt och gick till en fransk restaurang istället för en bättre middag och trevligt samkväm.

Kvällen avrundades på Landers och Andreas hotellrum där vi körde en fotbollsfrågesport i fyra (!) timmar. Stackars Uffe fick springa ner till baren hela tiden och köpa mer öl, men så går det om man röker.

Dagen efter insåg jag ännu en gång att jag verkligen inte är 20 längre. Hålla på och vara uppe till klockan fem på morgonen som en annan dåre. Tur att jag vann frågesporten...

Så till några av de saker vi lyfte på styrelsemötet. Jag kommer inte ta allting vi diskuterade nu, utan kommer att återkomma till andra ämnen under de kommande veckorna.

Avtal med O’Learys
Vi har beslutat att acceptera O’Learys avtalsförslag. O’Learys kan enbart erbjuda rabatt (15 % mot uppvisande av medlemskort) på mat och alkoholfri dryck och hänvisar till att lokala bestämmelser. Detta är vad vi enligt avtalet får presentera för medlemmarna oavsett om lokala franchiseägare väljer att erbjuda rabatt även på alkohol. Vi hade gärna sett ett avtal gällande alkohol också, men där är företaget orubbligt så alternativet var att inte ha något avtal alls.

Översyn av medlemskategorier
Till starten av säsongen 2013-14 kommer en förändring av medlemskategorierna genomföras. Det är reglerna för hur en medlem når silvernivån som ändras. För att kunna vara silvermedlem måste man ha varit medlem i föreningen under den föregående säsongen. Är det så att man har varit medlem i föreningen tidigare och förnyar sitt medlemskap, men har gjort ett uppehåll på en eller flera säsonger blir man då bronsmedlem. Syftet med detta är att främja lojalitet bland medlemmarna.

Översyn av kategorierna för guldmedlemskap
Vi tog beslut om att förtydliga kriterierna för guldmedlemskap i föreningen, då de nuvarande har upplevts som otydliga. Vi märkte särskilt detta i år när vi gick igenom ansökningarna gällande insatser fram till och med förra säsongen och därför har vi till viss del formulerat om och uppdaterat kriterierna. Detta ska göra det tydligare för både de som ansöker och för styrelsen som fattar beslut om vilka som blir guldmedlem.

Följande kriterier kommer omgående gälla:

Guldmedlemmar utses av styrelsen efter avslutad säsong. Guldmedlemskap ges till den som oavlönat har gjort betydande insatser för klubben. Betydande insatser kan till exempel vara:
- Styrelsearbete
- Aktivt ambassadörskap
- Regelbunden skribent på Arsenal.se och i Kanonmagasinet
- Idéer till och design av souvenirer
Styrelsen ska utifrån detta göra en helhetsbedömning rörande vad som räknas som betydande insatser, där också antal år som aktiv samt hur avgörande insatserna har varit för klubbens utveckling ska beaktas.

Finalbiljetter
Vi ska inleda ett arbete med att ta fram ett system som ska gälla för biljettsökning till eventuella finaler som Arsenal deltar i. Detta ska presenteras i början av 2013.

Läs mer

Det är ju inte som att det går att sluta

Axel Asplund – ons 7 nov 2012 kl 23:00

- Axel, vad brukar du göra på fritiden?
- Jag gillar kultur i olika former. Lyssnar mycket på musik och går gärna på spelningar, bio och teater. Men den mesta tiden ägnar jag åt något annat.
- Jaså, vadå?
- En till två gånger i veckan brukar jag bli så frustrerad som jag bara kan under cirka två timmar och står och skriker svordomar mot tv:n samt kastar saker omkring mig.
- Oj, det låter ju helt absurt.
- Sedan brukar jag vara bottenlöst besviken i några timmar till efter det.
- Spontant tycker jag det där verkar destruktivt. Varför har du en sådan hobby?
- Några gånger per halvår släpper den där krampaktiga frustrationen och jag blir hur glad som helst under ett par timmar.
- Det måste ju i och för sig vara kul. Men är det verkligen värt att vara irriterad så ofta, om du bara får uppleva några få härliga stunder under ett år?
- Bra fråga. 

 

Läs mer