Medlemmar: 8700 st.

Arsenalpelarna jublar efter Girouds 4-3-mål mot Leicester.

Äntligen premiärseger - målfest på Emirates

fre 11 aug 2017 kl 23:29

Arsenal fick sista ordet i en målkavalkad på Emirates. Inhoppande Giroud avgjorde med minuter kvar i en match där hans landsman Lacazette fick göra sitt debutmål.

67: Byte Arsenal (Ramsey in, Elneny ut)
67: Byte Arsenal (Giroud in, Holding ut)
72: Byte Leicester (Amartey in, Okazaki ut)
75: Byte Arsenal (Walcott in, Welbeck ut)
82: Byte Leicester (Iheanancho in, James ut)
83: 3-3 Ramsey (assist Xhaka)
85: 4-3 Giroud (assist Xhaka)
88: Byte Leicester (Gray in, Albrighton ut)
90: Varning Morgan

Fyra tankar om matchen

Premier-deja vu - med en tvist
Det såg ut att bli en sådan där frustrerande premiär igen. En match som skulle lägga grunden för en orolig fortsättning - särskilt med två bortamatcher i de nästkommande omgångarna. Det var oroväckande likt premiärerna från i fjol och förfjol, och jag ska erkänna att jag drog iväg ett och annat uppgivet SMS om att “det bara återstår 37 omgångar av den här skiten”. Men det blev inte som vanligt.
Arsenal visade en karaktär som vi inte såg alldeles för många gånger förra säsongen och även om det bara är en match, så ska vi inte underskatta vad det innebär att äntligen vinna en premiär igen. Lite andrum, lite mindre press och lite mindre negativa vibbar runt såväl laget som Arsene Wenger.

Coachsegern
Wenger brukar få kritik för att han sällan gör taktiska förändringar som leder till förändrad matchbild. Idag bytte han ut Holding och Elneny för de mer offensivt skickliga spelarna Ramsey och Giroud, och det var en övertydlig taktisk triumf. Arsenal fick mer tryck i straffområdet med Giroud och Xhaka fick mer ytor för sitt passningsspel, vilket blev avgörande. Dessutom gjorde de två inhopparna de matchavgörande målen. Att Wengers val i backlinjen inte föll lika väl ut är jag beredd att bortse från i det här läget.

Drömöppningen
Vi kunde knappast önska en bättre start på säsongen för rekordförvärvet Alexandre Lacazette. Det tog 90 sekunder innan fransmannen hade gjort sitt första Arsenalmål, och det var precis för den typen av mål han är värvad. En måltjuvsnick som Schmeichel var chanslös på. Dessutom visade han upp fina fötter och en fin känsla för spelet. Någon av hans framspelningar i andra halvlek borde ha gett utdelning. Jag är mer än nöjd med Lacazettes första match.

Något att bygga på
Det fanns frågetecken. Passningsspelet var långt ifrån perfekt. Xhaka och Özil missade till synes enkla tiometerspassningar som de normalt sett sätter i sömnen. Försvaret lämnade också en hel del att önska vid samtliga mål - det ska inte vara så lätt att göra mål på en backlinje med tre - nåja - mittbackar. Men det är tidigt på säsongen. Passningsspelet brukar svaja inledningsvis och vi vet att det kommer bli bättre. Tre poäng är en väldigt skön grund att stå på, och just nu är vi ju faktiskt - som Emirates sjöng - top of the league.

Spelarbetyg (1-10)
33. Petr Cech 6

Utstrålade viss osäkerhet vid många situationer. Ute och fladdrade vid 1-1-målet. Kändes som att bollen kom in väl nära honom vid Vardys hörnmål. Men viktiga ingripanden i slutet av matchen.

16. Rob Holding 5
Valpig. Obefintligt samspel med kollegorna i backlinjen. Behöver mer styrning än vad han fick idag. Utbytt när Arsenal jagade mål.

18. Nacho Monreal 6
Missade Vardy vid 2-1 tillsammans med Kolasinac. Ska knappast vara förstavalet när alla mittbackar är friska.

31. Sead Kolasinac 7
Bra med framåt. Inte optimalt samarbete med Monreal vid 1-2-målet, men kylig assist till Welbeck. Gedigna brytningar i andra halvlek - han kommer bli nyttig framöver.

24. Hector Bellerin 6
Relativt anonym på kanten. Kom inte med så mycket offensivt. Finns mer att hämta.

35. Mohamed Elneny 6
Tjusig assist till Lacazette, men när alla är friska kommer Elneny få mycket svårt att ta sig in i startelvan.

29. Granit Xhaka 7
Bjudning vid 1-2. Långt ifrån stabil i passningsspelet., men stod för matchavgörande framspelningar till såväl Ramsey som Giroud.

15. Alex Oxlade-Chamberlain 6
Precis som Bellerin kom han aldrig in i matchen fullt ut. Gillar att skjuta på allt som rör sig, men behöver jobba upp precisionen.

11. Mesut Özil 6
Försvann sin vana trogen ur matchen alldeles för långa perioder. Direkt svaga avslut vid ett par tillfällen i andra halvlek. Vi kräver mer av tysken. Vi behöver dessutom diskutera frisyren som har alldeles för stark Ronaldoaura.

23. Danny Welbeck 6
Ständigt denna ineffektivitet, men inte ens han kunde missa öppet mål där strax före paus. Mer framträdande i första halvlek. Försvann i andra.

9. Alexandre Lacazette 7
90 sekunder tog det för honom att näta. Det är vad han är köpt för. Hade bud på mer - jag längtar redan till att se honom igen.

8. Aaron Ramsey 7
Mycket känslig mottagning i momentet före målet och ett avslut av högsta klass.

12. Olivier Giroud 7
Oerhört styrka vid målet när Morgan försökte göra konfetti av hans tröja. Har en roll att spela i laget den här säsongen. Hans 99:e mål i Arsenal.