Stade Constant Vanden Stock, Publik: 19 881
Domare: Carlos Velasco (Spanien)

Sen vändning gav viktig seger

ons 22 okt 2014 kl 21:09

Efter 89 minuter talade ingenting för att Arsenal skulle få med ens en poäng från Bryssel. Fyra minuter senare stod det 2-1 och Arsenal tog ett stort steg mot avancemang från gruppspelet.

Arsenal var illa ute mot Anderlecht. Hemmalaget ledde med 1-0 när klockan när slutsignalen närmade sig samtidigt som Dortmund var på väg mot den tredje raka segern i gruppspelet. Efter en slutforcering som ledde till mål av Kieran Gibbs och Lukas Podolski tog dock Arsenal hem segern.

I avstängde Szczesnys frånvaro och med Ospina på skadelistan fick födelsedagsbarnet Arsene Wenger slänga in Emiliano Martinez, som därmed gjorde Champions League-debut, i kassen. Dessutom fick Monreal förnyat förtroende i mittlåset medan Chambers ersatte Bellerin och Ramsey kom in i laget på bekostnad av Oxlade-Chamberlain.

Första halvlek var rejält intetsägande. Varken hemmalaget eller Arsenal skapade några heta målchanser och spelet var avvaktande. Martinez i målet var aldrig hotad och den nykomponerade backlinjen sattes inte på några svåra prov samtidigt som anfallsspelet stundtals på sin höjdvisade goda intentioner med kortare fina passningssekvenser.

Under andra halvlek var matchbilden sig lik, även om Arsenal åtminstone vaskade fram några målchanser. Alexis kom först på en frisparkslyra några minuter efter vilan men fick inte till nickskarven och avslutade via axelpartiet rakt på Proto i målet. En kvart senare kom Cazorla igenom till vänster i straffområdet, men hemmakeepern räddade igen.

Arsenal borde ha förvaltat chanserna bättre för när det återstod tjugo minuter av matchen tog hemmalaget ledningen. Praet vände bort Monreal på högerkanten och Najar kom före Chambers till bollen och nickade in 1-0 bakom Martinez.

Wenger försökte svara genom att byta in Oxlade-Chamberlain och Campbell, men någon direkt reaktion var svår att se. Istället var Anderlecht nära att utöka ledningen då Vanden Borre med en halvträff prickade kryssribban från nära håll.

När läget började bli desperat och Arsenal försökte etablera tryck framför Anderlechtmålet var det oväntat ett samarbete mellan Arsenals två ytterbackar som ledde fram till kvitteringen. Chambers slog ett inlägg från högerkanten som gick igenom straffområdet till Gibbs som mötte på volley och behärskat placerade in 1-1 vid den bortre stolpen.

Arsenal var dock inte nöjt utan pressade på för ytterligare ett mål, och utdelningen kom också bara ett par minuter senare. Alexis fiskade upp bollen i straffområdet och kämpade in den framför mål. Hemmaförsvaret lyckades inte rensa och bollen hamnade framför fötterna på Podolski som utan pardon skickade upp bollen i nättaket innan han tog emot jublet från en vilt firande bortasektion.