Signal Iduna Park, Publik: 65 851
Domare: Olegário Benquerença

Oinspirerat Arsenal föll borta mot Dortmund

tis 16 sep 2014 kl 23:03

Arsenal föll tungt med 2-0 borta mot Dortmund i den första omgången utav gruppspelet i Champions League. Flera spelare underpresterade och viljan verkade inte finnas där.

Arsenal föll tungt borta på Westfalenstadion i Dortmund. Ett sent mål i första, samt ett tidigt i den andra halvleken sänkte Wengers mannar. Det var en tuff match på förhand men insatserna från flera spelare var under all kritik.

Matchen var till en inledning något avvaktande men spelet var ändå av högt tempo. Dortmund öppnade klart bäst och pressade ändå Arsenal en del. Tyskarna var heta att slå till när det bjöds på misstag på defensiv planhalva och redan i den femte minuten kunde det ha straffat sig rejält. Mikel Arteta halkade och det gav Aubameyang yta på högerkanten. Han hittade i sin tur vidare till Henrikh Mkhitaryan som tog sig in i straffområdet och föll när Arteta kom i närheten för att försöka upprätta sitt fall. Istället för att bli tilldelad straff visades han ett gult kort för filmning och reprisen visade att domaren gjorde ett korrekt beslut.

Arsenal hade stora problem med att få igång något riktigt spel och det dröjde fram till efter tjugo minuter innan matchen öppnade upp sig på riktigt. Dortmund började då att släppa på framåt mer och hittade in på fina ytor där Mkhitaryan löpte fint i Marco Reus frånvaro. Arsenals mittfält hade svårt att kontrollera den press och kontringsspel som tyskarna visade upp för dagen, detta samtidigt som det överlag kändes som att spelarna i gult var mer hungriga och spelsugna jämfört med The Gunners. Det hittills bästa läget i matchen kom efter ett lågt inlägg från Grosskreutz som Aubameyang avslutade på, dock gick hans skott från nära håll i famnen på Szczesny.

Självklart finns det undantag i Arsenal och Danny Welbeck var en utav dessa. Den engelska anfallaren var inblandad i de flesta utav de farliga chanserna som laget skapade framåt. Först var han framme och pressade Dortmund-keepern på ett inlägg då denne inte lyckades kontrollera bollen och med lite tur kunde Welbeck ha lyckats peta in den. Några minuter senare skulle han få ett ännu bättre läge då Ramsey vann boll högt upp i banan och bröt sig framåt innan han serverade anfallaren i djupet. Dannys första touch var inte av världsklass och hans avslut blev därefter. I nästa skede skulle då istället hemmalaget visa betydligt större klass och göra ett psykologiskt knäckande mål. Immobile fick bollen kring mitten på planen och satte full fart framåt och slutade inte springa förrän han tagit sig förbi mittfältet, Laurent Koscielny som sista man och sedan rullat bollen i nät bakom Szczesny.

Om det dröjde lång tid innan det blev ett mål i den första halvleken var det motsatt faktum under den andra halvan utav matchen. Nu dröjde det endast tre minuter innan Dortmund ännu en gång skulle göra ett psykologiskt mål. Målskytten, Immobile var även högst inbalndad i detta mål då han satte en fin djupledsboll till Aubameyang som han rätt så enkelt kunde ta med sig förbi Szczesny och lyfta in i mål.

Arsenal var i spillror vid detta läge och även om det var mycket kvar att spela på kändes det nästintill omöjligt redan då. Dortmund var flera nummer större på de flesta positionerna denna kväll och självklart kan man även ifrågasätta flera Arsenalspelares insatser. Bara en stund efter 2-0 målet kunde det dock ha blivit betydligt värre då Immobile gick på ett bra avslut som Szczesny tvingades tippa över ribban. En stund senare hade även Aubameyang ett skott i ribban efter en fin individuell prestation. Under denna period i matchen hade Arsenal endast lyckats prestera ett inlägg från Gibbs som nästan nådde fram till Welbeck.

Arsene Wenger valde därefter att göra ett dubbelbyte då Ramsey och Özil ersattes utav Santi Cazorla och Alex Oxlade-Chamberlain. Även om det aldrig riktigt var nära gav det ändå mer energi till laget och framförallt Chamberlain såg väldigt pigg ut. Defensivt såg det dock fortsatt rätt osäkert ut och ett missförstånd mellan Arteta och Koscielny ledde fram till ett friläge för Mkhitaryan, dock utan något resultat. Danny Welbeck som var en utav få som visade riktig vilja denna kväll var den som även fick andra halvlek bästa läge och det skapade han i princip på egen hand. Han fick en boll serverad strax utanför straffområdet och vände bort sin försvarare med rejäl styrka, tyvärr var hans avslut långt ifrån lika klassfullt och rullade utanför målet.

Det var inte mycket utöver Welbeck och Hector Bellerins debut i Champions League som var positivt från Arsenals sida denna kväll. Nu väntar spel i både ligacupen samt Premier League hemma i England innan Galatasaray väntar i nästa omgång i gruppspelet utav Champions League. Noterbart från gruppen är att Galatasaray och Anderlecht spelade oavgjort nere i Istanbul.