Stadium of Light, Publik: 44 322
Domare: Martin Atkinson

Girouds inhopp avgjorde mot Sunderland

lör 29 okt 2016 kl 14:52

Olivier Giroud hoppade in och avgjorde matchen på Stadium of Light med två mål på fem minuter. Slutresultatet blev 4-1 till the Gunners efter att Alexis Sanchez också gjort två mål.

Arsene Wenger valde, med Walcott, Cazorla och Monreal på skadelistan, att starta med Oxlade-Chamberlain, Elneny och Gibbs som ersättare för dessa tre. Sunderland har många säsonger slagits i botten men ständigt lyckats rädda sig kvar. Den här säsongen har startat väldigt tufft för The Black Cats som ännu inte har vunnit i ligan. Borta mot Sunderland brukar kunna vara en tuff match för Arsenal men det är ett motstånd som Gunners bara förlorat en av de senaste tjugofem matcherna mot.

Matchen startade ganska jämnt och chansfattigt. Gunners visade upp en härlig offensivlusta och det syntes inga tecken på att plumpen mot Middlesbrough hemma senast fanns i tankarna hos spelarna. Coquelin, som aldrig gjort ett mål för Arsenal, fick den första stora chansen när han kom fri från halva Sunderlands planhalva, men fransmannen blev lätt ikappsprungen av försvarare.

Arsenals ledningsmål kom dock bara minuterna senare. Oxlade-Chamberlain stod för ett kraftigt ryck förbi sin försvarare på högerkanten och slog in ett precist inlägg till Alexis som på imponerande strikermanér lurade sin bevakning och nickade snyggt in 1-0. Ett riktigt klassmål efter tjugo minuter spelade.

Sunderland försökte få till ett anfallsspel efter detta men det var tydligt hur dåligt självförtroende laget har då de stod för många bolltapp och felpassningar. Även i försvarsspelet hade Sunderland stora problem med Arsenals snabba offensiva krafter. Özil fick ett jätteläge att utöka ledningen med fem minuter kvar av halvleken när han sprang sig fri på en djupledspassning och Pickford i målet tajmade utrusningen fel, men tyskens lobbförsök över Pickford blev för klent.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil som den första där Arsenal tryckte på för att försöka utöka sin ledning och Sunderland hade svårt att skapa kvitteringslägen. Oxlade-Chamberlain hade två bra lägen men skotten var helt missriktade trots öppna lägen. Med ungefär halvtimmen kvar att spela kom två straffsituationer med kort mellanrum. Först gick Alexis ner i Sunderlands straffområde efter att försvarare lagt handen på chilenarens axel, oklart hur mycket det påverkade.

Domare Atkinson valde dock inte att blåsa straff i det läget. Det gjorde han dock i nästa situation när Watmore kom fri med Cech och petade bollen förbi och gick ner i backen efter touch från Arsenal-keepern. Straffen satte Defoe säkert och kvitteringen var ett faktum. Något orättvist kan tyckas, inte minst med tanke på att Atkinson enbart valde att blåsa straff i en av situationerna. Wenger agerade direkt på detta och skickade in Olivier Giroud som fick göra sitt första framträdande i ligan sedan början av september. Och vilken comeback sedan. Bara minuterna efteråt fann Gibbs honom med ett inlägg och fransmannen styrde stiligt in 2-1 för Arsenal med vänsterfoten.

Giroud var inte klar där utan bara minuterna senare nickade han in Özils hörna. Två mål på fem minuer får ses som en godkänd återkomst minst sagt. Av bara farten kunde Sanchez stänga matchen helt när han fick stå ensam framför målvakten och placera in bollen från nära håll efter en tilltrasslad situation i Sunderlands straffområde.

Sammanfattningsvis kan konstateras att Sunderlands försvarsspel inte håller för Premier League och David Moyes måste verkligen få ordning på detta om de ska ha någon chans att stanna kvar i ligan. Viktig seger för Arsenal, som trots kvitteringen aldrig kändes hotad, vilken gör att Gunners kliver upp i tillfällig ligatopp. På tisdag väntar Ludogorets i Champions League.