Fjärde raka bortaförlusten - ny genomklappning

mån 10 apr 2017 kl 22:09

För fjärde bortamatchen i rad förlorade Arsenal. Om nu förlora är rätt ord. Utklassades passar bättre efter efter en ny pinsam insats.

Arsenal var enligt uppgift sent fram till arenan, för ingen hade tydligen berättat för busschauffören att det kan förekomma trafik i London på eftermiddagarna. Så den här gången hade spelarna något att skylla på när man för 300:e gången den här våren släppte in ett tidigt baklängesmål.

Arsenal hade börjat smådarrigt, trots gediget bollinnehav, och det förekom en hel del oförklarliga felpass. Såväl Martinez som Özil skickade ut enkla bollar över sidlinjen. Bortalaget hade också matchens första chans när Elneny sköt ett skott som Hennessey fick fingertopparna på.

I den 18:e minuten tog Palace ledningen. Arsenals försvarsspel var ännu en gång ungefär lika stabilt som Vasaskeppet och havererade på alla plan, med flera förlorade dueller i rad, när Zaha fick in bollen framför mål där Townsend dök upp och stötte in 1-0. Därefter var matchplanen från hemmalaget tydlig. Backa hem och satsa på kontringar. Arsenal skapade några hyfsade lägen, men varken Sanchez eller Welbeck lyckades oroa Hennessey. Martinez räddade tillfälligt ett på nytt slarvande Arsenalförsvar med en fin räddning på Bentekes läge strax före halvtid.

Palace började piggast i andra halvlek och fick också omgående press mot Arsenalmålet. Närmast kom Benteke, som hade en boll inne i mål men det dömdes korrekt bort för offside. Bortalaget försökte etablera tryck, men hade - som så många gånger förr - svårt att skapa farliga chanser. Wenger bytte in Ramsey och Giroud istället för Elneny och Welbeck, men istället för kvittering utökade hemmalaget ledningen när Zaha släppte bollen till Cabaye som i en båge sköt in 2-0 över Martinez.

Knappt tio minuter senare gjorde Palace 3-0. Martinez kom ut i en duell i straffområdet med Townsend. Som så ofta i dessa situationer valde utespelaren att söka upp målvaktens händer och falla, och domaren genomskådade inte detta utan pekade på punkten. Straffen slog Milivojevic in till vänster om Martinez. Matchen var över.

Arsenal hade någon halvchans att göra mål, men skapade ingenting under de tjugo minuter som återstod. Det var ännu en patetisk insats i raden, som har blivit så lång nu att det krävs teleskop för att ens se var den startade.

Arsenal är en klubb i fullständigt sönderfall, och de fyra poäng som bärgades på Emirates mot Manchester City och West Ham verkar bara vara ett undantag. Dagens insats är det nya normala. Det är ett lag fullt av stjärnspelare som har nyckelroller i sina landslag, men tillsammans verkar de just nu nästan försöka förlora.

Wenger har givetvis sitt ansvar, men jag orkar inte dra resonemanget om att han inte längre har något att tillföra i Arsenal en gång till. Jag förundras istället över att styrelsen fortfarande verkar överväga att erbjuda honom ett nytt kontrakt. De lär nog i alla fall inte gå ut med att han har skrivit på något den här veckan.