SouthamptonSouthampton

Arsenal utslaget efter plattmatch

ons 30 nov 2016 kl 22:33

Det positiva med Arsenals match mot Southampton är att november nu är över. Det negativa: Allt annat.

Det var tydligt att Arsene Wenger ville lufta bänken i den här matchen. Inte mindre än tio förändringar aviserades när laget offentliggjordes, medan Southamptons manager Claude Puel inte ville vara sämre, men var det, med sina åtta ändringar i elvan jämfört med lagets seger mot Everton i helgen.

Gästerna tog ledning drygt tio minuter in i matchen, sedan Arsenalförsvaret misslyckats kapitalt i positionsspelet. En lyra gick ut på vänsterkanten till Bertrand och han hittade i sin tur en lagkamrat som sköt på ett tillslag. Skottet gick rakt på en Arsenalförsvarare och bollen studsade till Clasie som tog i för såväl kung Willem-Alexander som för fosterlandet Nederländerna och fick in bollen precis innanför Martinez vänstra stolpe.

Arsenal, som inledde passivt, tog tag i spelet en stund efter målet med högre tempo och vassare passningsspel. Målchanserna var dock lätträknade i och med att de var noll stycken för att vara exakt.

Fem minuter före halvtid ökade Saints på till 0-2, och målet påminde om det första. Ett inspel från vänsterkanten nådde Bertrand som, trots att det kändes som att Arsenal hade en femton-tjugo man mellan honom och målet i straffområdet, kunde placera in bollen bakom Martinez. Arsene Wenger såg inte helt nöjd ut vid Arsenals bänk. Av uppenbara skäl.

Arsenal fick gå till halvtidsvila efter noll skott på mål, och hade därmed endast lyckats vaska fram elva skott på mål på de elva senaste halvlekarna. Ett stycke statistik som i alla fall jag sorterar in i samma region som rubrikerna “Skämt”, “SÅ dåligt kan det väl ändå inte vara?” samt “November”.

Hemmalaget inledde andra halvlek så pass bra att det blev ett skott på mål nästan omedelbart. Av bara farten dök det upp ett till bara några minuter senare. Nu var laget på gång trodde vi. Det var dessvärre fel. Den tidiga skottkavalkaden följdes upp med ett anfallsspel där grundidén verkade vara att Coquelin, som gjorde sitt senaste mål i Arsenalmundering på en träning med U18-laget i april 2009, skulle avsluta. Den taktiken föll inte superväl ut.

Wenger bytte in Axel Oxlade-Camberlain - som han tydligen, sympatiskt nog, numera heter enlig kommentator Holmgren - och Arsenal fick något bättre tryck framåt tack vare det bytet. Axel själv fick ett bra skottläge från straffområdeslinjen men piskade bollen över, och Arsenal skapade ytterligare några halvchanser där Southampton såg ut att få problem. Oflyt eller oförmåga - Arsenal fick inte in bollen vilken av etiketterna man än väljer.

Det var en match som gästerna fick precis dit de ville. Drömmatchplanen för alla motståndarlag torde vara att få ett tidigt mål, och därefter placera nio spelare mellan bollen och målet. Arsenal hade inget svar när Southampton backade hem, och anfallsspelet blev totalt sönderläst. Det var varken första eller sista gången vi såg den här matchen.