Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn
Premier League
sön 27 nov 2016 kl 15:15
3 – 1
(1 – 1)
Emirates Stadium, Publik: 59 978
Domare: Mike Jones
AFC BournemouthAFC Bournemouth

Arsenal hakar på i toppen

sön 27 nov 2016 kl 17:34

Arsenal lyckades på söndagseftermiddagen bryta sin oavgjorda svit när man besegrade Bournemouth hemma på Emirates. Alexis både öppnade och avslutade målskyttet och även Theo Walcott fick skriva in sig i böckerna tack vare sitt nickmål.

Arsenal var pressade att vinna för att hänga med i toppen, och med Bournemouth på hemmaplan var de onekligen favoriter. Debuchy fick ta plats i startelvan istället för Jenkinson och det var fransmannens första start sedan 8 november 2015. Även Theo Walcott, Granit Xhaka och Oxlade-Chamberlain fick chansen från start medan Giroud, Ramsey och Coquelin blev förpassade till bänken.

Arsenal började piggt och hade sitt första skott på mål efter bara några minuter. Det dröjde dock fram till den 12:e minuten innan det gav utdelning och då var det på grund av ett misstag i Bournemouths försvar. Alexis kunde enkelt snappa upp ett misslyckat hemspel och i princip ensam med Federici i mål missade han inte. En smakstart för Arsenal men turen höll dessvärre inte i sig. Vågspelet att starta med Debuchy betalade sig inte, och redan efter en kvart, bara några minuter efter målet, tvingades fransmannen avbryta. Det är svårt att inte känna medlidande med honom men man måste också fråga sig hur beslutet om att han skulle starta uppkom. Nu tvingades man istället till ett tidigt byte och Gabriel fick ta över på kanten.

Det var helt enkelt inte ytterbackarnas eftermiddag då Monreal några minuter senare orsakade en straffspark. Arsenal protesterade högljutt åt domslutet men det spelade ingen roll, straffen var ett faktum. Wilson, som var den som gått omkull, var också den som tog straffen och han tog vara på chansen. Straffen kändes som en väldigt billig sådan så frustrationen hos Arsenalspelarna var inte svårt att förstå.

Fram till målet hade Bournemouth inte haft så många farliga chanser men i och med målet kom de igång bättre. Man kan fråga sig om Arsenal tappade lite fokus i och med straffen, det var i alla fall tydligt att Bournemouth började ta för sig mer och de skapade en del bra chanser. I slutet av den första halvleken började Arsenals spel flyta lite bättre, och det resulterade bland annat i en väldigt fin kombination mellan Alexis och Özil som tyvärr inte gav utdelning. Det var en händelserik första halvlek som Arsenal borde ha fått med sig mer från.

Arsenal fortsatte den andra halvleken ungefär där man avslutade den första, med visst bollövertag och ganska bra presspel. Det gav också utdelning efter bara några minuter när Monreal spelade fram till Theo som nickade (!) bollen i mål. Det var ett snabbt anfall som återigen visade att Arsenals styrka sitter i rörligheten. Så snart spelarna rör på sig och vågar gå framåt blir det farligt. I det här fallet var det en fin prestation av Özil som slog in bollen till Monreal som på ett tillslag slog in den framför mål där Walcott stod rätt placerad.

Bournemouth kom in mer i spelet efter målet, vilket i sin tur öppnade upp för Arsenal att satsa på kontringsspelet, vilket man också gjorde. Bournemouth bytte in Afobe i ett försök att stärka sitt anfallsspel och den tidigare Arsenaltalangen hade en bra match. Arsenal hade dock svårt att dra nytta av kontringsmöjligheterna i inledningen av andra halvlek.

I den 75:e minuten gjorde Arsenal ett dubbelbyte då Oxlade-Chamberlain och Walcott fick lämna plats åt Giroud och Ramsey. Som vi tidigare sett innebar det att Alexis tog klivet ut på kanten för att lämna plats åt Giroud i mitten vilket i sin tur innebär ett annat typ av anfallsspel. Ledningen kändes inte riktigt säker och känslan var att Bournemouth var farliga när de kom upp i anfall. Men i och med pressen öppnades ytorna och Giroud höll en hög utgångsposition vilket också skulle ge utdelning. Till slut kom bollen till fransmannen som satte fart mot Bournemouths mål. Han drog med sig försvararna som helt glömde bort att hålla koll på vem som kom bakom dem. Giroud kunde därför spela in bollen till Alexis som enkelt rullade bollen i mål och noterade sitt andra för eftermiddagen.

Luften gick ur Bournemouth en aning efter målet, vilket inte är så konstigt. Istället för den slutforcering från dem som man kanske väntat sig under de sista minuterna spelades matchen bara av. Trots att det är tydligt att det finns en del kvar för Arsenal att jobba på lyckades man ta poängen som krävdes för att hänga med i toppen.