Villa Park

Arsenal rånade på Villa Park

tor 15 jun 2023 kl 11:15

Arsenal var det bättre laget på Villa Park. Men fick ändå stryk i toppmötet med Aston Villa - efter en rad kontroversiella beslut.

Det small direkt på ett kokande Villa Park. Bukayo Saka fick ett kanonläge tämligen omgående i matchen. En crossboll in i boxen från Gabriel Martinelli - men tyvärr var engelsmannen sekunden sen och det blev inget av det.
Istället kunde Villa vända på spelet.
Och attackera på högerkanten där Oleksandr Zinchenko jagade för mycket boll. Leon Bailey kom loss, vände ut och in på Gabriel och serverade John McGinn som mitt i boxen kunde placera in 1-0 till hemmalaget.

Sakta men säkert efter den starka starten av Villa jobbade sig Arsenal in i matchen. Och tog över mer och mer.
Bukayo Saka hade ett fint läge som täcktes bort.
En stund senare räddade Emiliano Martinez när Saka fick ett nytt läge. Dryga tio minuter före vilan sköt Martin Ödegaard ett skott som smet precis utanför fem minuter senare borde norrmannen kvitterat.
Gabriel Martinelli snodde åt sig bollen på mittplan av Ezri Konsa och spelade fram Kai Havertz. Tysken hittade in i boxen till Gabriel Jesus som lade upp för Ödegaard. Tyvärr tog Arsenalkaptenen ett par touch för mycket och Martinez kunde rädda vänsterskottet.
De fina chanserna Arsenal skapade i första halvlek borde ha resulterat i minst ett mål.
Kanske två.

Andra halvlek såg inledningsvis ut som stora delar av första där Arsenal drev spelet och skapade lägen.
Villa kom undan billigt redan efter två minuter när Gabriel Jesus hakades upp i boxen. Svage Jarred Gillett friade vad som såg ut som en rätt så klar straff.
Tio minuter senare höll Villa på att göra självmål, men hörnan från Saka styrdes av Martinez i ryggen på Ollie Watkins och i stolpen. På mållinjen i sekvensen efter kunde Diego Carlos rensa bollen på mållinjen.
Minuten senare brände Martin Ödegaard ett nytt kanonläge och det såg ut som att Arsenal inte kunde få in bollen.

Arsenals offensiv mattades återigen igen av när Mikel Arteta bytte ut Gabriel Martinelli med 20 minuter kvar att spela.
Villa fick en stund klart lugnare när gästernas anfall blev svagare.
Men det skulle hända mer saker på Villa Park.
För när klockan tickade mot 90 sänkte Diego Carlos inbytte Eddie Nketiah med en ful armbåge när engelsmannen löpte i djupled. Det var uppenbart att domaren inte såg situationen - ändå gav han brassen gult kort.
En färg som nog borde varit röd.

När bara stopptid återstod kvitterade Arsenal. Efter ett fint anfall skickade Martin Ödegaard in bollen i Villaboxen. Både Havertz och Nketiah gick upp i duell med Matty Cash. Arsenalspelarna vann - och tysken nätade.
Gillett blåste dock av och viftade bort målet för hands.
Efter en lång VAR-check bestämdes att beslutet på planen skulle stå fast - även fast det knappt kunde fastslås att Havertz hand rörde bollen.