Emirates Stadium
Brighton & Hove AlbionBrighton & Hove Albion

Ny trepoängare - och serieledning

tor 15 jun 2023 kl 11:16

Arsenal skapade massor med chanser och borde ha vunnit stort mot Brighton & Hove Albion. Det blev bara två mål i andra halvlek. Men viktigast - tre nya poäng och serieledning.

Mikel Arteta valde spel med samma lag som mot Aston Villa förra helgen. Han hade fått chansen att lufta truppen i veckan mot PSV Eindhoven (1-1) i den betydelselöse avslutningsmatchen i Champions Leagues gruppspel.
Men på bänken var det mer tomt på vanliga A-lagsspelare då både Mohamed Elneny och Jorginho saknades på grund av skador.
Det fanns frågetecken för Declan Rice, som varit sjuk i veckan, men engelsmannen kom till spel - och var briljant som vanligt.

Arsenal gjorde en i stora stycken mycket bra match mot ett Brighton & Hove Albion som gäckat oss på hemmaplan senaste åren. Sydkustlaget hade inför dagens match tre raka segrar på Emirates Stadium.
Det skulle dock inte bli en fjärde.

The Gunners satte högsta fart redan från början av matchen och skadade massor med chanser. En hög press ställde till problem för Brighton - som knappt var över halva plan i första halvlek.
Första läget föll för Bukayo Saka, som vände ut och in på veteranvänsterbacken James Milner, men skottet var tamt.
Martin Ödegaard hade nästa fina chans. Återigen uppbyggt på högerkanten. Norrmannens skott smet dock utanför Bart Verbryggens stolpe.
Den kanske bästa möjligheten hade Gabriel Martinelli en stund senare, men brassens skott på Sakas passning gick över.
Därför var det mållöst i paus.

Ledningsmålet skulle dock komma tidigt i andra halvlek. På en hörna blev Jan Paul van Heckes nickrensning dålig och bollen for till Gabriel Jesus som i öppet mål kunde nicka in 1-0.
Målet kom i den 53:e minuten.
Efter dryga timmen gjorde gästerna ett trippelbyte och såg en stund lite farligare ut, dock utan att skapa några större chanser.
De skulle dock få ett kanonläge att kvittera i den 83:e minuten när Kaoru Mitoma skickade in en fin boll i boxen. Pascla Gross var först på den, men avslutet hamnade tack och lov bara i burgaveln.

När Brighton flyttade fram mer folk fanns fina kontringsytor för The Gunners. Fyra minuter senare utnyttjades ett läge och Kai Havertz punkterade matchen. Tysken förvaltade en fin boll i djupled från inbytte Eddie Nketiah på bästa sätt och satte 2-0 i den 87:e minuten.
Precis innan hade Declan Rice ett kanonläge, men skottet klent och på stopptid hade Emile Smith Rowe en bra chans att göra 3-0, men det stannade vid 2-0.

Arsenal seger var mycket rättvis och insatsen klockren mot en svår motståndare. I matchen efter kryssade överraskande Liverpool hemma mot Manchester United vilket innebär att The Gunners kliver in i julveckan som serieledare.