(1 – 1)
Anfield Road

Kryss i seriefinalen på Anfield

tor 15 jun 2023 kl 11:17

För andra säsongen i rad plockade Arsenal poäng på Anfield. Seriefinalen slutade 1-1.

Liverpool hade helgen innan öppnat den nya läktaren, Anfield Road Stand, och den här jullördagen fanns över 57 000 fans på plats. Det vankades seriefinal. Ettan Arsenal mot tvåan Liverpool.
Och det var gästerna som öppnade klart bäst.
Redan i den fjärde minuten nickade Gabriel in Martin Ödegaards frispark.
Men det var tight. Det tog en bra stund för VAR att kontrollera att brassemittbacken inte var offside, men efter en liten stund kom glädjebeskedet.
0-1.

Arsenal inledde toppmötet på ett väldigt bra sätt och pressade Liverpool högt. Hemmalaget hade vattnat Anfield hårt, troligen för att förhindra ett snabbt passningsspel, och spelade mycket långt. Oftast från Trent Alexander-Arnold ut mot Mo Salah.
Men det var The Gunners som hade inledningen av matchen.
En och annan halvchans skapades efter ledningsmålet, men det sällan superfarligt. Istället var det hemmalaget som skulle komma tillbaka starkt. Efter 20 minuter halkade Martin Ödegaard till i boxen och tog bollen med handen. Ingen straff gavs och efter ett par reprisbilder kändes beslutet väldigt märkligt.

Efter 29 minuter kom kvitteringen. Just på en sådan långboll från Trent till Salah. Oleksandr Zinchenko kom helt fel i försvarsarbetet och egyptiern kunde enkelt springa förbi och sätta 1-1 i första krysset bakom David Raya.
Arsenal nedslogs inte nämnvärt av målet utan jobbade på.
Ett par minuter senare kom en ny omdiskuterad situation. Bukayo Saka var klart före Kostas Tsimikas i en duell vid avbytarbänkarna, men greken föll olyckligt rätt in i Liverpooltränaren Jürgen Klopp och skadade sig så illa att han tvingades bryta matchen.
Enögda hemmafans ville ha ut Saka, men som jag såg situationen borde vi ha fått frispark. Saka fick dock syna det gula kortet.
1-1 stod sig till paus.

Liverpool öppnade den andra halvleken starkt och pressade inledningsvis Arsenal rätt så bra. Några större farligheter skapades dock inte och efter en stund jämnade Artetas gäng ut spelet igen.
Med 20 minuter kvar hände det dock grejer.
Först skickade Joe Gomez iväg ett skott som smet precis utanför och inte långt senare sköt Harvey Elliott. Skottet styrdes på Gabriels axel och träffade stolpen. Sen kom andra halvleks klart hetaste chans.
Arsenal hade hörna och bollen nickades bort av Gomez. Den hamnade dock rätt så bra för Ödegaard som såg ut att vilja testa lyckan med ett distansskott. Preoblem var dock att Zinchenko var i vägen och bollen for till Salah som kunde kontra.
Liverpoolspelarna var fyra mot en och sen fem mot två efter att William Saliba tagit en gigantisk löpning. Men det Declan Rice, som var den Arsenalspelare som var kvar på hörnan, gjorde bra var att han styrde av en av passningsvägarna. Det innebar att Salah bara kunde spela till höger vilket gjorde det lättare för Raya. Nu spelade Arsenalkeeperns ingripande mindre roll för Alexander-Arnolds skott tog i ribban.

Ju längre matchen pågick desto tydligare blev det att båda lagen var rätt så nöjda med en poäng. Viljan att attackera med många spelare minskade och när Chris Kavanagh satte pipan i munnen och blåste av så var 1-1 ett ganska logiskt och rättvist resultat.