(0 – 4)
London Stadium

Största bortasegern i ligan på nästan 90 år

tor 15 jun 2023 kl 11:27

Arsenal krossade West Ham United - och vann med 6-0 på London Stadium. Det var The Gunners största bortaseger i ligaspelet sedan 1935.

Titelkonkurrenterna Manchester City och Liverpool hade redan på lördagen vunnit sina matcher.
Så för att inte tappa mark var Arsenal tvingat att vinna på London Stadium mot West Ham United.
Ett West Ham man redan förlorat två gånger mot den här säsongen, 1-3 i Ligacupen och 0-2 i Premier League.
Och vilken revansch det blev.
Arsenal vann med 6-0 vilket var det största segern klubben haft sedan Ted Drake gjorde sju mål på Villa Park i december 1935 och Aston Villa besegrades med 7-1.

Mikel Arteta tvingades dock till vissa ommöbleringar. Oleksandr Zinchenko fick kasta in handduken och Jakub Kiwior ersatte. Jorginho klarade inte av att spela från start igen och satt på bänken. Leandro Trossard klev in på topp istället.
Gabriel Magalhães gjorde sin 150:e match för klubben.

Även om siffrorna till slut blev förkrossande stora så hände det tämligen lite den första halvtimmen på London Stadium. Hemmalaget hade några farliga omställningslägen som dock aldrig mynnade ut i några skott på mål och Arsenal kändes tröga.
Det bästa läget kom efter 23 minuter. Gabriel Martinelli inspel såg ut att vara perfekt för en Kai Havertz-nick. Men Leandro Trossard verkade ropa bakom att tysken skulle släppa bollen, vilket han gjorde. Istället drog Trossard på volley och Alphonse Areola tvingades till en kanonräddning.
Martin Ödegaard hade ett par minuter senare ett bra skott som täcktes till hörna.

Det skulle ändå bli en målfest i första halvlek trots den skrala inledningen.
I den 32:a minuten nickade William Saliba in Arsenals ledningsmål på en Declan Rice-hörna.
Mellan 0-1 och 0-2 hade Bukayo Saka två kanonchanser. Först med en nick och sedan med en chipp.
Men nio minuter efter första målet kom andra. Den här gången på straff. Saka blev i friläge neddragen av Areola och var sedan stensäker från elva meter.

West Ham var nu rejäl i brygga - och Arsenal skulle hinna med att panga in två mål till innan vilan.
0-3 kom på en perfekt slagen frispark från Rice. Gabriel smög in i rätt yta och nickade bollen otagbart förbi Areola.
0-4 satt i krysset från Leandro Trossard.
The Gunners var så överlägset sista 20 minuterna av den första halvleken att tusentals hemmafans gick hem i paus.

David Moyes försökte få liv i West Ham i paus och bytt in Manchester City-lånet Kalvin Phillips och den förre Arsenalmittbacken Konstantinos Mavropanos.
Men inget hjälpte.
Arsenal var för bra.
Och så fort gästerna ville anfalla blev det farligt. Bukayo Saka skickade in 0-5 med ett kyligt avslut efter dryga timmen och bara två minuter senare distanssköt Declan Rice in 0-6.
Efter det dog matchen fullständigt.
Arteta luftade bänken och även Ethan Nwaneri fick speltid.
Det blev inga fler mål och 3 000 Arsenalfans kunde jubla över ännu en storseger.
I de fyra ligamatcherna efter nyår har The Gunners fyra segrar och 16-2 i målskillnad.