Falmer Stadium

Arsenal tog säker seger på sydkusten

tor 15 jun 2023 kl 11:39

Arsenal ångar på i Premier League-toppen. Ikväll avfärdades Brighton & Hove Albion utan större bekymmer.

Brighton & Hove Albion har varit en trixig motståndare för Arsenal sedan man tagit steget upp i Premier League 2017.
De största problemen har man dock haft på hemmaplan.
Det har varit enklare på sydkusten. Där har The Gunners två segrar och ett kryss på de tre senaste.
Det skulle bli en till seger idag.

Mikel Arteta hade möjligheten att spela starkaste laget - och det var ett hungrigt Arsenal som klev ut starkt på American Express Stadium.
Gabriel borde ha nickat in 0-1 nästan direkt i matchen. The Gunners fick en frispark i bra läge som Martin Ödegaard, efter 65 sekunder, skickade in i Brightonboxen. Keepern Bart Verbruggen var på mellis och Gabriel kunde helt ohotad gå upp och nicka - men tyvärr missade brassen mål och möjligen var han offside, det fick vi inte riktigt se på reprisen.

Nästa stora Arsenalchans föll till Bukayo Saka. Ben White spelade loss engelsmannen som vek in och förbi Lewis Dunk men vänsterskottet var inte bra nog och smet utanför Verbruggens stolpe.
Hemmalaget hade också sina lägen - men det stannade vid mest lägen och det blev aldrig några heta chanser.
Ett par minuter efter Sakas chans fick Gabriel Jesus en ypperlig möjlighet att spräcka målnollan, men brassens nick, efter Havertz framspelning, gick utanför.

Ledningsmålet skulle dock komma efter dryga halvtimmen. Jesus kom en mot en mot Tariq Lamptey på vänsterkanten och tog sig in i boxen när han blev nerdragen av Brightonförsvararen.
Straff till Arsenal.
Bukayo Saka lade upp bollen - och placerade säkert in 0-1, hans 17:e mål för säsongen.
Ledningen stod sig sedan till halvtidsvilan.

Arsenal hade bra kontroll på matchen i andra halvlek också även om det inledningsvis inte skapades några stora chanser.
Serieledaren från London bevakade händelserna på den blöta mattan bra och i den 62:a minuten kom 0-2.
Saka låg skadad när Arsenal spelade vidare. Jorginho kunde vinna tillbaka bollen och vägga sig till ett bra läge via Ödgaard. Sedan hittade italienaren Kai Havertz i boxen. Anfallen drog en avledande löpning innan han petade bollen förbi Verbruggen i hemmakassen.

Matchen kändes avgjord. Brighton tvingades nu kliva fram med ännu mer spelare för att jaga ikapp. Det gav fina ytor att kontra på. Inbytte Leandro Trossard hade ett fint försök med knappa 20 minuter kvar att spela, men då räddade Verbruggen fint.
Belgaren skulle dock få visa att släkten är värst. För med fyra minuter kvar att spela blev den förre Brightonspelaren frispelad av Havertz och trots en lång löpning gjorde han inget misstag fri med Verbruggen. Chippen var perfekt och resultattavlan visade 0-3.