Emirates Stadium
Aston VillaAston Villa

Arsenal rasade ihop - och föll mot Aston Villa

tor 15 jun 2023 kl 11:40

Arsenal borde avgjort hemmamötet mot Aston Villa redan i första halvlek - men lyckades inte överlista Emiliano Martinez. I andra rasade hemmalaget ihop. Och åkte på en tung förlust i slutet.

Det var en dag då Arsenal hade goda chanser att skaffa sig ett fint försprång på Liverpool i jakten på ett ligaguld. Jürgen Klopps gäng hade överraskande fått pisk hemma av Crystal Palace och en Arsenalseger skulle ge oss tre poängs försprång plus ett gäng mer gjorde mål.
Det var också ett laddat hemmalag som klev ut och satte högsta fart mot ett skadedrabbat Aston Villa.
Första halvlek på Emirates Stadium var riktigt bra.

Kai Havertz hittade bra ytor att löpa sig loss på och hade flera bra lägen i första halvlek. Tyvärr var tyskens avslut lite för klena.
Gabriel Jesus hade möjligheten att nicka in 1-0 efter knappa 20 minuter, men försöket gick utanför. Sen fick Bukayo Saka nästa hyggliga chans, men engelsmannens skott träffade burgaveln.

Aston Villa hade en bra chans i första halvlek. Och det var riktigt bra. En rejäl bjudning från Arsenals sida. Gabriel skulle passa till Oleksandr Zinchenko, men bollen träffade ukrainaren i ryggen och Ollie Watlind fick fritt fram. Villastrikerns avslut träffade dock David Rayas stolpe.

Nästan direkt efter skulle Arsenal gjort 1-0 när Gabriel Jesus serverade Leandro Trossard inne i boxen. Belgaren behövde bara styra bollen i det i princip tomma målet, men lyckades träffa Martinez som räddade. Minuten senare kunde Saka ha curlat in ledningsmålet, men skottet smet precis utanför.
Därför var det 0-0 i paus trots massor av chanser.

Vad som hände efter paus förstår nog ingen riktigt. Det gick inte alls att känna igen Arsenalspelarna som inte fick igång något spel och som knappt vann en duell.
Vi kom undan med blotta förskräckelsen när Zinchenko hade slarvat bort bollen till Youri Tielemans som med ett mäktigt skott träffade Rayas ribba och stolpe.

Mikel Arteta försökte väcka laget med ett gäng byten. Takehiro Tomiyasu och Gabriel Martinelli kom in först. Emile Smith Rowe och Jorginho sen. Och Eddie Nketiah sist.
Men inget hjälpte.
För med sex minuter kvar att Lucas Digne spelade, vad det såg ut som, in en boll rakt in i boxen på chans. Men ingen Arsenalspelare, och inte Raya heller, fick tag på den och Leon Bailey fick öppet mål på bortre och satte 0-1.
Nu skulle det jagas kvittering, men det var tamt och uddlöst.
Och tre minuter senare kunde Ollie Watkins kontra in 0-2 Jorginho slagit en felpassning på offensiv planhalva och Birminghamlaget kunde kontra.

Nederlaget var Arsenals första i ligan sedan nyår - men frågan är hur kostsamt det kommer att bli.
För Manchester City vann enkelt i lördags hemma mot Luton Town med 5-1 och leder nu ligan med två poäng.